Sinucidere ţinută la secret într-un centru de bătrâni deschis clandestin. Preotul-administrator: „Nu pot să iau mai mult de 70% din pensii. Îi ţin aproape degeaba“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul Filantropic „Vasile cel Mare” din Valea Putnei. FOTO www.stirisuceava.net
Centrul Filantropic „Vasile cel Mare” din Valea Putnei. FOTO www.stirisuceava.net

Un bărbat de 56 de ani şi-a pus capăt zilelor, aruncându-se de la mansarda unui cămin de bătrâni ce funcţiona ilegal în localitatea Valea Putnei din judeţul Suceava. Administratorul acestui centru este un preot care a spus că va suspenda activitatea căminului, nu pentru că ar funcţiona fără niciun fel de autorizaţie, ci pentru că nu-i mai ajung banii.

Un bărbat ce locuia într-un centru clandestin de bătrâni din localitatea suceveană Valea Putnei şi-a pus capăt zilelor chiar în prima zi a acestui an. La data de 1 ianuarie 2018, în jurul orei 16.00, Ovidiu B. (56 de ani), din comuna Iacobeni, judeţul Suceava, s-a aruncat de la mansarda unui cămin de bătrâni din Valea Putnei, Pojorâta. Corpul acestuia a fost descoperit de către un angajat al centrului, care a sunat de urgenţă la 112.

Medicii deplasaţi la faţa locului au stabilit că bărbat a decedat din cauza leziunilor suferite în urma căzăturii. Se pare că Ovidiu B. suferea de depresie, acesta fiind motivul pentru care şi-a pus capăt zilelor.

„În acest caz poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a circumstanţelor în care a decedat bărbatul de 56 de ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu.

După moartea lui Ovidiu B. a ieşit la iveală faptul că Centrul Filantropic „Vasile cel Mare” din Valea Putnei, Pojorâta, nu avea nici o autorizaţie din partea vreunei instituţii a statului. Acolo locuiesc 17 bătrâni ale căror pensii ajung în buzunarul preotului Corneliu Constantin Luca, administratorul căminului.

„Legea nu-mi permite să iau mai mult de 70% din pensii. Îi ţin aproape degeaba. Probabil voi închide centrul pentru că nu mai fac faţă financiar cheltuielilor. După ce s-a întâmplat şi acest eveniment, mulţi aparţinători s-au arătat interesaţi să-şi ia acasă rudele. Acest bărbat era la noi de cam cinci luni de zile. Nu avea familie, doar o mătuşă, care ne-a spus că a mai avut două tentative de suicid. Îmi pare rău că nu am ştiut nimic despre asta, că nu l-aş mai fi primit”, a declarat preotul Corneliu Constantin Luca.

Centrul Filantropic „Vasile cel Mare” din Valea Putnei a fost deschis cu mare fast în cursul anului 2011, la eveniment luând parte autorităţi locale şi judeţene. De atunci şi până în prezent, acest cămin a funcţionat ilegal, fără ca vreo instituţie a statului să facă vreun demers pentru ca centrul să intre în legalitate.

„Am depus documentaţia necesară după controlul din iulie 2017 efectuat de Prefectura Suceava, dar nu am primit niciun răspuns”, a completat preotul Luca, el susţinând că centrul ar fi funcţionat legal.

preotul luca. FOTO Facebook

            Preotul Constantin Corneliu Luca. FOTO Facebook/ Centru Filantropic „Vasile cel Mare”

Cei de la Prefectura judeţului Suceava, precum şi primarul din Pojorâta susţin însă că centrul de bătrâni de la Valea Putnei nu a avut niciodată vreo autorizaţie, funcţionând practic ilegal încă de la inaugurare.

„Nu au avut niciodată eliberată vreo autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică, ISU, ITM şi nu au fost niciodată înregistraţi ca centru de asistenţă socială la Ministerul Muncii. Vara trecută, Prefectura judeţului Suceava a verificat 22 de astfel de unităţi, acest cămin regăsindu-se printre centrele care funcţionau ilegal. Aceste centre au profitat de faptul că nu s-a stabilit un termen concret pentru intrarea în legalitate, ci s-au dat mai mult recomandări şi şi-au continuat activitatea ca şi până atunci. Doar trei dintre acestea s-au acreditat între timp, majoritatea aparţinând de biserici. Este foarte greu instituţiilor statului să verifice activitatea acestor centre, Prefectura obţinând informaţiile dorite prin ÎPS Pimen. Sper ca administratorii acestor centre să înţeleagă că trebuie să respecte legislaţia în vigoare şi să intre în legalitate”, a declarat prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi.

Cei de la Primăria Pojorâta au ştiu încă de la deschiderea centrului că acesta funcţionează ilegal, însă susţin că nu au putut face nimic pentru a-l închide, pentru că nu li s-a permis accesul în cămin.

„Reprezentanţii serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei comunei Pojorâta nu au avut niciodată acces în acest centru. Nu putem vorbi despre niciun fel de autorizaţie de funcţionare, dacă administratorii centrului nu au finalizat nici măcar autorizaţia de construire a imobilului”, a spus şi primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu.

Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a precizat că va controla din nou toate unităţile clandestine de asistenţă socială din judeţul Suceava pentru a vedea dacă administratorii acestora au încercat să intre în legalitate.

În vara anului 2017, reprezentanţii Prefecturii judeţului Suceava au desfăşurat mai multe controale pe raza judeţului, ocazie cu care au descoperit 22 de cămine sociale ce funcţionau ilegal. Chiar dacă au fost scose la iveală aceste centre ce funcţionau ilegal, nu a fost luată nici o măsură împotriva lor, astfel că au continuat să-şi desfăşoare activitatea ca şi până atunci.

Alte ştiri pe această temă:

Zeci de cămine de bătrâni clandestine descoperite în Suceava: vecinii acuză că oamenii ar fi ţinuţi nemâncaţi şi trimişi la cerşit

Situaţia incertă a celor patru centre pentru bătrâni din Teleorman, dezbătută cu autorităţile judeţene

Azilurile de bătrâni, locuri în care vârstnicii nu sunt mereu în siguranţă

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite