Singura femeie şef la o secţie de poliţie dintr-un oraş din judeţul Suceava: „Toate problemele pleacă de la lipsa educaţiei şi de la sărăcie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul Monica Ionela Cota este singura femeie şef de poliţie într-un oraş din judeţul Suceava. De când se află în această funcţie, ea a reuşit să depisteze problemele existente atât în cadrul postului de poliţie, cât şi în întreaga comunitate. Ea a putut constatat că lipsa educaţiei şi a sărăciei din oraşul sucevean cu aspect rural sunt principalele cauze ce conduc la comiterea de infracţiuni.

Până în urmă cu nu foarte mulţi ani, meseria de poliţist era destinată exclusiv bărbaţilor, însă în prezent acest lucru s-a schimbat. Într-o lume considerată a bărbaţilor, tot mai multe reprezentante ale sexului frumos reuşesc să se impună. Acest lucru se întâmplă şi în oraşul Liteni, unde comisarul Monica Ionela Cota, în vârstă de 41 de ani, conduce Poliţia din localitate. Ea este singura poliţistă ce se află la şefia uneia dintre cele 16 poliţii municipale sau orăşeneşti din judeţul Suceava.

Comisarul Ionela Cota a urmat cursurile Liceului Pedagogic, devenind în 1994 cadru didactic la Şcoala Gimnazială nr.9 Suceava, în prezent Şcoala „Ion Creangă. După doar un an de zile în care a activat în învăţământ, tânăra Ionela Cota a dat examenul de admitere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, fiind admisă pe unul dintre cele 20 de locuri disponibile.

În 1999, aceasta a absolvit academia, fiind repartizată ca ofiţer în cadrul Compartimentului economic al Serviciului Transporturi Feroviare Suceava, unde a activat până în anul 2002, când a ajuns la Biroul Cercetări Penale din cadrul IPJ Suceava. Timp de şapte ani de zile a avut de-a face cu tot felul de infractori. Între 2009 şi 2014, a fost ofiţer specialist II în cadrul Compartimentului Penale al Serviciului de Investigare a Fraudelor – IPJ Suceava.

Din data de 1 aprilie 2015, comisarul Monica Ionela Cota ajunge să facă cercetări în unele din cele mai complexe cauze anchetate de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Suceava, iar începând cu data de 20 octombrie a anului trecut a fost împuternicită ca şef al Poliţiei oraşului Liteni. După ce a promovat concursul, ea a fost numită şef al Poliţiei oraşului Liteni, funcţie deţinută de la data de 15 decembrie 2015 şi până în prezent.

„Prin clasa a XI-a am auzit că există o academie de poliţie, dar nu am ştiut până în clasa a XII-a ce materii de examen sunt, ce înseamnă academia de poliţie, ce program am eu acolo, ce trebuie să fac eu acolo. La probele sportive, psihologice şi medicale nu am avut probleme, nici la cele teoretice, astfel că am intrat la Academie. Erau doar 20 de locuri, a fost un examen greu, 26 de candidaţi pe loc. După două săptămâni de zile am vrut să vin acasă, am plâns întruna când am văzut că mi-au luat hainele civile, m-au îmbrăcat în uniformă, mi-au dat bocanci şi m-au trimis în tabără de pregătire la Drajna, în judeţul Prahova, timp de şase săptămâni. Abia pe la sfârşitul anului II mi-am revenit. In anul III a venit repartiţia pe formaţiuni şi mi-am ales Economicul. Am fost repartizată la Poliţia Transporturi Feroviare şi am ajuns la Gară la Burdujeni. După doi ani de zile mi-a fost aprobată plecarea la Inspectorat, la biroul Cercetări Penale”, povesteşte comisarul Ionela Cota începuturile sale în carieră.

După 15 ani de muncă, poliţista suceveană a ajuns la conducerea Poliţiei oraşului Liteni. Principala problemă întâlnită de comisarul Cota a fost deficitul de personal. Cei şapte poliţişti din Liteni au în grijă 3.552 de gospodării, ceea ce face ca un poliţist să aibă în atenţie 500 de locuinţe dispersate pe 10 kilometri pătraţi. În plus, oraşul Liteni are 9.596 de locuitori, conform recensământului din anul 2011. Această localitate este al nouălea centru urban ca mărime din judeţul Suceava.

În ciuda promovării de la statutul de comună la cel de oraş, Liteni este o aşezare cu un aspect proponderent rural şi cu îndeletniciri agrare ale locuitorilor. Circa 70% dintre locuitorii din Liteni sunt agricultori, 5% se ocupă cu activităţi comerciale, 5% cu activităţi meşteşugăreşti, iar ceilalţi sunt pensionari, şcolari, preşcolari sau alte categorii.

Ca în majoritatea localităţilor în care agricultura este îndeletnicirea de bază a oamenilor şi la Liteni apar adesea certuri între vecini din cauza parcelelor de teren. Poliţiştii aflaţi în subordinea comisarului Cota au avut de rezolvat foarte multe sesizări legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor.

„Deşi în aparenţă problematica pe această linie de muncă este simplă, ea necesită un număr mare de activităţi şi consumul unei însemnate perioade de timp. Adiacente infracţiunilor de tulburare de posesie sunt infracţiunile de fals, furt şi distrugere de culturi agricole, precum şi infracţiuni în legătură cu serviciul sesizate a fi comise de funcţionarii cu atribuţii în domeniu, ceea ce face ca aceste dosare să poată fi considerate complexe prin numeroasele activităţi de cercetare penală care trebuie desfăşurate şi cu sprijinul lucrătorilor de la Biroul Agricol Liteni sau al altor specialişti în domeniu”, a explicat comisarul Cota.

Lipsa educaţiei şi sărăcia duc la comiterea de infracţiuni

Apelarea la 112 a devenit un obicei pentru localnicii din Liteni. De la reclamaţii privind tăierea unor salcâmi, furtul de porumbei şi până la frecventele certuri între rude sau vecini, toate sunt reclamate la 112. Aceste apeluri nejustificate duc la un consum de resurse financiare din banii contribuabililor.

image

            Comisarul Monica Ionela Cota, şefa Poliţiei oraşului Liteni. FOTO Dănuţ Zuzeac

„Problema oraşului o constituie faptele de loviri, ameninţări, scandalurile şi totul pleacă de la lipsa educaţiei şi de la sărăcie. Am observat că oamenii de aici nu îşi pot gestiona problemele familiale, sociale, apelând la poliţie pentru orice aspect pe care de altfel l-ar putea rezolva singuri, fie pe cale legală, fie prin bună înţelegere între vecini, rude, persoane apropiate. Consumul de alcool este o altă cauză care generează conflicte”, a mai declarat comisarul Cota. Poliţista a ţinut să explice că atât pentru ea, cât şi pentru colegii ei, educaţia este o prioritate, încercând să atragă prin tot felul de activităţi copii din localitate spre şcoală şi sport.

Ionela Cota a mai arătat că sunt multe persoane care vin la poliţie ca să le fie rezolvate problemele privind custodia copiilor, deşi fie nu au introdus acţiuni în instanţă, fie sunt pe rol acţiunile de divorţ. Localnicii cu astfel de probleme au pretenţia ca poliţia să ia copiii de la un părinte şi să-l dea celuilalt, acuzându-se reciproc de neglijenţă în creşterea şi educarea acestora.

Poliţista şefă din Liteni a mai precizat că în localitate sunt multe cazuri de abandon de familie. Ea a povestit că o femeie, mamă a patru copii, cel mai mare în clasa a II-a şi cel mai mic sugar, a plecat de acasă, şi-a părăsit soţul cioban la o stână pentru un alt oier de prin judeţul Hunedoara, pe care l-a cunoscut pe Facebook.

„Nu există manager bun fără oameni buni”

Comisarul Cota îi apreciază pe subalternii ei, deoarece sunt bine pregătiţi, îşi înţeleg responsabilităţile şi încearcă să îşi facă treaba cât mai bine.

„Nu există manager bun fără oameni buni. Dacă nu ai cu cine lucra, nu ai nici rezultate. Văd că se străduiesc, că sunt buni profesionişti, cunosc legile, le aplică, încearcă şi ei să se apropie de oameni, dar când primesc aceeaşi replică <<sunteţi mână-n mână>> pentru că nu li s-a dat dreptate, sunt sătui şi ei de toate reclamaţiile astea venite aiurea, de toate scandalurile, veşnic între aceiaşi oameni”, a mai spus poliţista Cota.

image

         Comisarul Cota împreună  cu o parte din poliţiştii din Liteni. FOTO Dănuţ Zuzeac

Ea nu consideră că este greu pentru o femeie să aibă o funcţie de conducere în poliţie. „Pleci de la nişte premise foarte clare: cunoşti legea, o cunoşti, ştii să o aplici, o aplici, poţi să dai un sfat juridic, îl dai oamenilor. Nu ştiu care ar fi diferenţele între bărbaţi şi femei. Poate un bărbat e dispus să stea mai mult peste program, câteva ore pentru că acasă rămâne femeia cu copii, cu mâncare, cu problemele gospodăreşti”, a explicat comisarul Cota.

Şefa Poliţiei din oraşul Liteni este căsătorită şi are doi copii, o fată de 12 ani şi un băiat de nouă ani. Ionela Cota îşi încurajează copiii să facă sport, astfel că fiica sa practică volei, în timp ce băiatul mai mic este pasionat de handbal. Ea nu i-ar sfătui pe copiii săi să urmeze o carieră în Poliţie.

„Copiii nu mi i-aş orienta spre Poliţie. Este o meserie foarte frumoasă, dar pur şi simplu mi-aş dori ca ei să trăiască într-o ţară mai civilizată, vreau să nu aibă stresul că deşi a plătit factura îi vine o altă factură, dacă are de rezolvat o problemă nu trebuie să stea ore în şir la cozi şi ghişee. Nu vreau ca ei să plătească impozite pentru alţii şi vreau să beneficieze de un sistem de sănătate corespunzător”, a mai spus comisarul Monica Ionela Cota.

Alte ştiri pe această temă:

O fostă poliţistă plecată la muncă în Anglia aduce acuzaţii grave la adresa Poliţiei Române: „Părăsesc un sistem corupt de pile, cunoştinţe şi relaţii“

O poliţistă din Argeş a salvat viaţa unei femei rănite într-un accident de circulaţie

Poliţistă de la Rutieră cu „lipici“ la infractorii urmăriţi internaţional

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite