Serviciul de Ambulanţă Suceava, obligat să cheltuiască bani pe un proces cu zero şanse de câştig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Lăzăreanu, director SAJ Suceava. FOTO: Oana Şlemco
Alexandru Lăzăreanu, director SAJ Suceava. FOTO: Oana Şlemco

Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava este obligată să dea în judecată doi doctori, deşi nu are şanse să câştige procesul. Cei doi medici nu s-au prezentat la post după terminarea rezidenţiatului, dar au lucrat într-un centru universitar şi au pontaj. Judecătorii s-au pronunţat deja pe speţe similare şi le-au câştig de cauză medicilor.

Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava este obligată să-i dea în judecată pe doi medici rezidenţi care nu s-au prezentat la post după finalizarea stagiului de pregătire.

„Trebuia să vină cinci medici. Doi dintre ei, unul de la Câmpulung Moldovenesc şi celălalt de la Gura Humorului, şi-au dat demisia, unul pentru că vrea să lucreze la cabinetul mamei sale, care este tot medic de familie. Celălalt are probleme de familie. Este o doctoriţă din Republica Moldova. Soţul ei nu a terminat încă rezidenţiatul pe Ortopedie şi au doi copii”, ne-a declarat medicul Alexandru Lăzăreanu, şeful Sericiului de Ambulanţă Suceava.

El a explicat că este obligat de Curtea de Conturi să iniţieze procesul, chiar dacă se ştie că îl va pierde.

Conform Deciziei ÎCCJ nr. 5 din 16 februarie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 6 aprilie 2015, sintagma „cheltuieli de personal” nu include salariile primite de medicul rezident pentru munca desfăşurată în perioada rezidenţiatului, iar drepturile salariale încasate nu pot fi restituite cu titlu de cheltuieli ocazionate de pregătirea profesională, în situaţia în care medicul rezident nu îşi respectă obligaţia asumată de a continua raporturile de muncă pentru o anumită perioadă cu unitatea medicală în care a desfăşurat programul de rezidenţiat, chiar dacă o atare clauză ar fi prevăzută în actul adiţional la contractul individual de muncă, încheiat în condiţiile art. 196 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. După decizia ÎCCJ, legislaţia nu a mai fost armonizată. 

„Conform legislaţiei în vigoare, după plata salariilor trebuie să recuperăm banii. Trebuie să îi dăm în judecată. Este o hotărâre care spune că în perioada în care ei au primit salariul de la noi, ei au muncit în centru universitar, au avut pontaj. Judecătorii au spus că banii nu se pot recupera. Dar, până va apărea o dispoziţie legală, noi trebuie să-i dăm în judecată, pentru că vine Curtea de Conturi şi ne întreabă de ce nu i-am dat în judecată şi ne va cere să plătim noi. Este un proces care din capul locului ştim că este pierdut, dar va trebui să plătim cheltuielile de judecată”, ne-a declarat Lăzăreanu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite