Senatorul Ilie Niţă, pus sub control judiciar de către procurorii DNA. Acesta a produs o pagubă de 700.000 de lei

Senatorul Ilie Niţă, pus
sub control judiciar de către procurorii DNA. Acesta a produs o pagubă de
700.000 de lei

Senatorul Ilie Niţă. FOTO www.suceavalive.ro

Senatorul sucevean Ilie Niţă, este acuzat de evaziune fiscală, instigare la abuz în serviciu şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Acesta este cercetat pentru că prin intermediul firmei sale Nil Construct a a realizat încasări în valoare totală de 706.466 de lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi, procurorii DNA Suceava l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe senatorul ALDE Ilie Niţă, acuzat de evaziune fiscală, instigare la abuz în serviciu şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Anterior, în acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 8 noiembrie 2017, faţă de inculpatul Florin Ivanovici, avocat în Baroul Suceava şi practician în insolvenţă, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii suceveni au stabilit că, în perioada 2012 – 2017, inculpatul Ilie Niţă, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat atribuţiile de administrare şi control a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană.

Inculpatul a acţionat în aceeaşi manieră şi după intrarea societăţii în procedură de insolvenţă, din dispoziţia judecătorului sindic, deşi prerogativele acestei funcţii au fost preluate de către inculpatul Florin Ivanovici, în calitate de lichidator judiciar.

În acest context, în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, inculpatul Florin Ivanovici, la instigarea inculpatului Ilie Niţă, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că nu a condus întreaga activitate a societăţii comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvenţă pe o perioadă de peste patru ani, în condiţiile în care activul societăţii se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncţionale, iar procedura nu este încheiată nici în prezent, nu şi-a precizat poziţia de a menţine şi executa sau de a denunţa un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă şi o unitate administrativ teritorială, despre existenţa căruia avea cunoştinţă.

Acţionând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către inculpatul Ilie Niţă, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări în valoare totală de 706.466 de lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale. Astfel, a fost creat un prejudiciu material în acelaşi cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obţinute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor (care se ridicau la nivelul sumei de 1.215.952 lei).

Inculpaţilor Ilie Niţă şi Florin Ivanovici li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Alte ştiri pe această temă:

Surse: Procurorii DNA au pus poprire pe aproximativ 4 milioane de lei, bani găsiţi în conturile Tel Drum

CJ Teleorman nu s-a constituit parte civilă în dosarul „Tel Drum”- Liviu Dragnea: Posibilitatea va fi supusă dezbaterii în cadrul Consiliului

Darius Vâlcov rămâne sub control judiciar. Fostul primar al oraşului Slatina, dar şi fostul ministru al Finaţelor, judecat pentru luare de mită

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările