Secretul longevităţii bucovinenilor. Sociolog: „Totul se datorează unui cumul de factori naturali“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: www.ziarullunina.ro
FOTO: www.ziarullunina.ro

Statisticile arată că speranţa de viaţă a locuitorilor din judeţul Suceava a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani, ajungând la aproape 77 de ani. Totul se datorează unui cumul de factori naturali, este de părere sociologul sucevean Adrian Botezatu.

Durata de viaţă a sucevenilor a crescut în medie cu cinci ani în perioada 2000 – 2017. Cel puţin aşa arată o analiză publicată pe site-ul oficial al Direcţiei judeţene de Statistică Suceava.

Dacă în anul 2000, femeile care locuiau în zona urbană trăiau în medie 74,22 de ani, în 2017, statistica arată că durata medie de viaţă a ajuns la 80,02 ani.  În schimb, în perioada menţionată, durata de viaţă a femeilor din mediul rural a crescut de la 74,81 la 79,60.

Bărbaţii din Bucovina trăiesc mai puţin decât femeile. În cazul celor din mediul urban, durata de viaţă a crescut de la 68,39 de ani, la 73,71 de ani. Speranţa de viaţă a bărbaţilor de la ţară a ajuns, în 2017, la 72,78, faţă de 68,52, cât era în anul 2000.

Întrebat de ce a crescut speranţa de viaţă în Bucovina, sociologul Adrian Botezatu ne-a declarat că acest fapt se datorează unui cumul de factori naturali.

„Apă bună, aer curat, mâncare sănătoasă”, a spus Botezatu. Sociologul e explicat că populaţia judeţului Suceava este de 750.000 de locuitori, dintre care 450.000 locuiesc în mediul rural, în zone nepoluate, cu apă de foarte bună calitate şi mâncare sănătoasă.

Adrian Botezatu a mai amintit că-n ultimii ani a fost modernizat şi Spitalul judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, unde serviciile sunt de calitate. În plus, foarte mulţi suceveni trimit bani din străinătate la rudele de acasă, bani pe care oamenii îi cheltuiesc pentru a avea grijă de sănătatea lor.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite