Secretele mănăstirilor bucovinene: culori misterioase, desene ale semnelor zodiacale sau portrete ale învăţaţilor din Grecia Antică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirile bucovinene ascund, pe lângă frumuseţea lor, mai multe taine care au fost sau nu desluşite de-a lungul timpului. Astfel, se pare că minunatele culori aflate pe zidurile exterioare ale bisericilor ar avea ca şi „secret“ ţuica de prune, însă această teorie nu a fost confirmată niciodată în totalitate.

Mănăstirile din Bucovina au devenit cunoscute în întreaga ţară pentru frumuseţea lor, însă acestea deţin unele secrete pe care nu multă lume le ştie. Tainele bisericii Mănăstirii Voroneţ nu au fost desluşite nici până în ziua de astăzi, astfel că au apărut tot felul de legende despre cum „Albastrul de Voroneţ” a reuşit să reziste aproape de cinci veacuri pe pereţii lăcaşului de cult.

Există o poveste cum că meşterii care lucrau la pictarea bisericii mănăstirii erau alimentaţi cu butoaie de ţuică de prune, parte din această băutură ajungând în compoziţia culorilor. Studiile de laborator au confirmat faptul că pe tencuiala bisericii Mănăstirii Voroneţ există urme de ţuică. Totuşi, cercetătorii au arătat că la baza albastrului de Voroneţ stă azuritul, un mineral de culoare albastră, care ar fi fost adusă din minele de pe teritoriile Chinei sau Africii, semn că pentru ridicarea bisericii a fost cheltuită o sumă considerabilă de bani.

Mănăstirea Voroneţ a fost ridicată în anul 1488 de Ştefan cel Mare, în timpul domniei căruia a fost realizată cea mai mare parte a picturii interioare. Petru Rareş este cel care a reuşit să termine pictura exterioară a mănăstirii. Interesant este faptul că pe exteriorul bisericii de la Voroneţ sunt prezentate semnele zodiacale, zodii pe care de-a lungul timpului biserica le-a respins.

Lângă cele 12 zodii, pictorii au aşezat doi îngeri care strâng cosntelaţii de pe bolta cerească asemeni sulurilor unui pergament. Această imagine se pare că se bazează pe Cartea lui Isaia unde există următorul pasaj:

“Ascultă, Iacove, şi tu Israele, pe care te-am chemat. Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă.Mâna Mea a întemeiat pământul şi dreapta Mea a desfăşurat cerurile. Eu le chem şi iată ele stau de faţă”. Această imagine semnifică faptul că Dumnezeu şi-a desfăşurat creaţia ca pe un sul şi tot el va fi cel care va înfăşura totul înapoi la sfârşitul veacurilor.

image

                                               Zodiile pictate pe Mănăstirea Voroneţ

Mănăstirea din Arbore, pe lângă pictura minunată şi culoarea verde care a rezistat 500 de ani, are mai multe scene mici în care apare Adam arând un câmp, iar Eva torcând din fus. Această scenă cu caracter laic nu era permisă pentru o biserică din vremea aceea, însă nu se ştiu exact circumstanţele în care şi-a făcut apariţia pe pereţii Mănăstirii din Arbore.

image

                                                         Mănăstirea Arbore

Mănăstirea Suceviţa are una dintre cele mai bine păstrare picturi exterioare dintre bisericile bucovinene. Dacă pe latura de nord este reprezentată „Scara virtuţilor”, pe restul bisericii au fost pictate vieţile unor sfinţi precum Sfântul Ierarh Nicolae sau Sfântul Mucenic Gheorghe. Interesant este faptul că pe pereţii Mănăstirii Suceviţa şi-au făcut apariţia şi portretele unor mari învăţaţi din Grecia Antică, precum Homer, Sofocle sau Aristotel. Nu se ştiu motivele exacte pentru care aceştia au fost pictaţi pe pereţii bisericii, însă se pare că portretele lor ar fi fost realizate doar în scop pur educativ.

manastirea sucevita

                                                        Mănăstirea Suceviţa

Alte ştiri pe această temă:

FOTO Tainele Mănăstirii Voroneţ. Zece lucruri mai puţin ştiute despre Capela Sixtină a Estului şi despre cum a apărut superba culoare Albastru de Voroneţ

A ridicat Ştefan cel Mare câte o biserică după fiecare luptă câştigată? Lista lăcaşurilor de cult ctitorite de domnitor

Legendele îngropate sub mănăstirile din România: Agafton – locul în care glasuri îngereşti se aud din copaci, Lepşa – mănăstirea care a renăscut din cenuşă

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite