Român bulversat de monumentul dedicat morţilor pe şosele în Islanda: „Ei sunt mâhniţi că au murit patru oameni într-un an. La noi au murit 10 într-o zi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Ştefan Mandachi a făcut o comparaţie între situaţia accidentelor rutiere mortale din România şi din Islanda şi a atras atenţia că toate costurile aferente accidentelor rutiere grave petrecute în ţara noastră într-un an sunt egale cu preţul a 10 kilometri de autostradă.

Omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, cunoscut publicului mai ales pentru faptul că a construit, demonstrativ, lângă Suceava, singurul metru de autostradă din toată Moldova, a tras, pe pagina sa de Facebook,  un nou semnal de alarmă cu privire la starea infrastructurii rutiere din România.

Aflat într-o călătorie în Islanda, el a remarcat faptul că şi acolo există un „monument” al durerii, cu maşini distruse în accidente, asemănător cu cel făcut de el în apropiere de metrul de autostradă construit (monument care, între timp, a fost parţial – roţi, uşi, faruri etc - furat de persoane necunoscute), iar acest lucru i-a prilejuit o interesantă comparaţie.

„Sunt călit de ani de zile cu astfel de scene reale, nu «înscenate» de pe drumurile noastre, aşa că nu-s dat pe spate. Totuşi, îl întreb circumspect pe ghid: ce înseamnă cifra patru de pe crucea de pe panou? Îmi răspunde mâhnit că «Patru oameni au murit într-un an în accidente rutiere în toată ţara». Am crezut că nu aud bine... La noi au murit 10 într-o singură zi. Zece familii înmărmurite de durere pe viaţă. Dintr-o lovitură”, a scris Mandachi, cu referire evidentă la teribilul accident petrecut în weekend în Dâmboviţa.

Omul de afaceri i-a atacat virulent pe politicienii români, pe care i-a acuzat de nepăsare şi de complicitate la dramele de pe şoselele (proaste) din ţara noastră.

„La auzul dramei, dom' ministru afirmă băţos că lor le pasă şi că urmează nu ştiu ce amenzi drastice plus că-i beleşte pe toţi şoferii de pe camioane, etc. Gargariseala tradiţională în cazul unor astfel de tragedii. Nici pomeneală să zică, măcar în treacăt, că acolo ar fi trebuit în mod logic, moral şi firesc să fie autostradă care să lege, de pildă, Bucovina de Delta Dunării sau Marea de Băile Felix, comori ignorate ale turismului României.

Dar dacă tot îţi pasă şi le-ai transmis condoleanţe familiilor, de ce nu mergi la priveghi? Şi nu singur, ci însoţit. De către toţi predecesorii tăi miniştri, toţi premierii care v-au numit şi de către toţi preşedinţii care au desemnat premieri. De 30 ani, de când aţi condus pe ultimul drum (!) zeci de mii de români nevinovaţi. Luaţi o coroană şi vă scrieţi cu o carioca neagră numele şi prenumele pe ea, că aşa se face”, a mai scris Ştefan Mandachi.

El a rememorat şi un recent drum parcurs pe traseul Constanţa- Slobozia- Urziceni, pe care la caracterizat ca fiind „Dezastru. Pericol public. Primejdie de moarte. Risc fizic şi psihic. Oricare dintre noi am fi putut fi în locul microbuzului. Un microbuz este lung şi înalt, dar o maşină mică este jumătate cât un microbuz. Nu ar fi rămas nici ştergătorul din spate dintr-un astfel de impact cu un tir”.

De asemenea, omul de afaceri a făcut un apel la breasla şoferilor profesionişti, în sensul că aceştia ar trebui să fie mult mai vocali: „Şoferul de tir poate fi vinovat, habar n-am, dar nu cred că există un singur conducător de camion din România care să îşi dorească să circule prin sate în loc de autostradă. N-ar fi rău să fie mai vocală breasla şoferilor de tir, care pot fi ei însuşi în locul colegului lor. În groapă sau la închisoare”.
Stefan Mandachi a atras atenţia că un simplu parapet (separator de sens) şi două benzi ar fi salvat, în cazul din Dâmboviţa, zece vieţi (şi multe zeci de mii de-a lungul anilor).

„Ce mare inginerie cosmică e să aşterni nişte beton? În România mor anual 2.000 de oameni şi 25.000 grav răniţi. Uniunea Europeană a cuantificat în bani cât îl costă pe Stat viaţa unui cetăţean român decedat în accidente rutiere. Decedaţi + răniţi grav= patru miliarde pe an. Oricum nu statul produce banii, aşa că nu-l doare, dar totuşi ar fi suficienţi să înceapă zece kilometri de autostradă, care ar salva măcar zece vieţi pe an... Nu mai mult”, a încheiat Mandachi.

CITIŢI ŞI:

Au fost furate roţile maşinilor tamponate de la metrul de autostradă. Ştefan Mandachi: „Am decis să-i dau pe mâna Poliţiei pe hoţomani“

Ştefan Mandachi: „Lucrătorii au fost alungaţi din ţară, prigoniţi de Statul nemernic, iar acum pe Stat îl doare-n c**! De ce ne buzunăreşti, ciorditorule?“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite