Revolta unei mame al cărei copil suferă de tetrapareză spastică: „Dacă primăriile rămân fără bani, primii care nu vor lua salariile vom fi noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca şi Sebi Crăciun. FOTO: Facebook / Anca Crăciun
Anca şi Sebi Crăciun. FOTO: Facebook / Anca Crăciun

Părinţii copiilor cu dizabilităţi trăiesc un adevărat coşmar de când au aflat că Guvernul a alocat zero lei, în proiectul de buget pe 2019, pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi pentru salariile asistenţilor personali.

Anca Crăciun este mama lui Sebi, un băiat foarte talentat în ale scrisului, autor al mai multor cărţi pentru copii. Sebi suferă de tetrapareză spastică, iar Anca a luptat enorm ca să-l ajute să devină cât de cât independent, să se ridice din cărucior, pentru că nu putea să meargă. Familia Crăciun locuieşte în Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava. 

După ce a reuşit să facă primii paşi, Sebi şi-a dorit să ajute şi alţi copii aflaţi în dificultate, aşa că mama lui a înfiinţat Asociaţia „Freamăt de Speranţă” din care fac parte numeroşi copii cu dizabilităţi din zona de munte a judeţului Suceava. Micuţii vin la sediul asociaţiei ca să facă recuperare cu kinetoterapeuţi. Aşa că Anca intră în contact zilnic cu părinţii micuţilor, care de cele mai multe ori sunt angajaţi ca însoţitori ca să îi îngrijească.

Mama lui Sebi nu vede cu ochi buni decizia Guvernului de a aloca zero lei, în proiectul de buget pe 2019, pentru persoanele cu dizabilităţi. Ea ne-a spus că această responsabilitate va pica pe umerii primăriilor care, pe de o parte, nu au bani şi, pe de altă parte, nici nu văd persoanele cu handicap ca fiind o prioritate.

„Persoanele cu dizabilită şi însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi sunt speriaţi că ar putea să rămână la mâna primăriilor, pentru că se ştie că fondurile sunt insuficiente. Până şi tichetele de vacanţă pe 2018 s-au dat în iunie pentru toată lumea, pentru asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi s-au dat în octombrie şi noiembrie. (...) Le vom folosi la anul. Oricum eram lăsaţi pe ultimul loc. Suntem convinşi că dacă vor rămâne primăriile fără bani, primii care nu vor lua salariile suntem noi”, ne-a declarat Anca Crăciun

„Nu ştiu ce se întâmplă în ultimul timp că văd că se leagă tot de oamenii care nu au putere să lupte”

Şi scriitoare Ioana Laura Florescu din Câmpulung Moldovenesc şi-a exprimat îngrijorarea faţă de decizia Guvernului de a aloca zero lei, în bugetul pe 2019, pentru persoane cu dizabilităţi. Tânăra, care suferă de scleroza multiplă, ne-a mărturisit că nu îi este frică pentru ea, ci pentru părinţii copiilor cu dizabilităţi, care nu pot să muncească şi care sunt dependenţi 100% de banii pe care îi primesc de la stat.

Ioana Laura Florescu - scriitoare bolnavă de scleroză multiplă Sursa Facebook IFL Marcica Belearta

„De unde au primăriile bani? Se plâng tot timpul că nu au bani. Primăriile Câmpulung Moldovenesc, Vama sau Moldoviţa nu cred că îşi permit. Sunt vai de capul lor. Sunt peste tot oameni bolnavi, cu handicap. (...) Nu ştiu ce se întâmplă în ultimul timp că văd că se leagă tot de oamenii care nu au putere să lupte.

Îi transmit Guvernului să ne mai pase în pace. Mă gândesc la părinţii copiilor cu handicap. Ei nu pot să meargă la muncă, trebuie să aibă grijă de copii. În Câmpulung Moldovenesc sunt copii cu autism. Trebuie să stea părinţii cu ei, nici măcar la grădiniţă nu sunt primiţi. Am o prietenă apropiată care are un copil cu autism şi este foarte nasol pentru că ea nu poate să meargă la job şi este obligată să aştepte banii de la stat”, a declarat Ioana Laura Florescu, pentru „Adevărul”.

Ea ne-a mai spus că modificările legislative din ultima perioadă au produs un cutremur în viaţa oamenilor cu dizabilităţi.

„Ei se gândesc ce facem luna viitoare dacă nu ne vin banii? De ce vor să schimbe un sistem care mergea cât de cât, aşa, pe coate? Acum nu va mai merge deloc. Nu pot să jur că nu va merge. Mie nu îmi inspiră încredere pentru că primăriile sunt vai de capul lor şi ele. Strada mea este cu noroi până la genunchi. De unde bani?”, întreabă tânăra scriitoare.

Şi primarii sunt îngrijoraţi, mai ales cei de la ţară, care administrează bugete mici. Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, ne-a spus că odată cu intrarea în vigoare a bugetului de stat pe 2019, Primăria Adâncata va fi dependentă sută la sută de banii de la Guvern. Primăria atrage anual din taxe şi impozite locale 600.000 de lei, asta în condţiile în care indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi salariile asistenţilor personal ajung la 1,5 milioane de lei/an. „Vom depinde sută la sută de Guvern, va trebui să dansăm cum cântă Guvernul. Suntem o comunitate mică”, ne-a declarat Viorel Cucu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite