Retrocedarea pădurilor, subiectul care care l-a împrietenit sau învrăjbit pe ÎPS Pimen cu Năstase, Ponta şi Flutur

Retrocedarea pădurilor, subiectul care care l-a împrietenit sau învrăjbit pe ÎPS Pimen cu Năstase, Ponta şi Flutur

ÎPS Pimen a fost vizitat de două ori de liderii USL în campania electorală din 2012. FOTO. amosnews.ro

Singurul lucru pe care l-a urmărit ÎPS Pimen în relaţiile cu politicienii a fost suprafaţa de 166.000 de hectare de pădure pe care de o revendică din anii '90 Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Prieten cu Năstase, Flutur sau Ponta când avea promisiuni de retrocedare, ÎPS Pimen i-a criticat apoi foarte dur când a Arhiepiscopia a rămas tot fără păduri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Relaţiile dintre ÎPS Pimen, şeful Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi guvernanţii vremii au avut toate aceeaşi istorie: la început prietenie, ulterior duşmănie. Motivul a fost de fiecare dată refuzul politicienilor de a transfera o suprafeţă de 166.000 de hectare în proprietatea unei fundaţii condusă de ÎPS Pimen.

La sfârşitul anilor '90, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a înfiinţat o fundaţie de drept privat care s-a revendicat ca fiind continuatoarea fostului Fond Religionar Ortodox Român din Bucovina din perioada în care provincia se afla sub ocupaţia austriecilor.

Fundaţia condusă de ÎPS Pimen a solicitat statului român retrocedarea unei suprafeţe de 166.000 de hectare de pădure, echivalentul a 40% din totalul suprafeţei împădurite din judeţ şi 20% din suprafaţa totală a judeţului Suceava.

Năstase, de la „ctitor” la „şarlatan”

În campania electorală din 2004, Guvernul Adrian Năstase a aprobat o hotărâre privind retrocedarea unei suprafeţe de 95.000 de hectare de pădure către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Năstase, însoţit de numeroşi susţinători, a participat în vara anului 2004 la un mare eveniment organizat la Mănăstirea Putna pentru comemorarea a 500 de ani de moartea lui Ştefan cel Mare.

„Adrian Nastase s-a înscris în rândul marilor ctitori şi ocrotitori ai mănăstirilor”, spunea atunci ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, despre liderul PSD. Legea a fost însă declarată neconstituţională, fiind atacată tocmai de PSD după schimbarea Guvernului.

„Iliescu şi Năstase sunt şarlatani”, a fost reacţia imediată a lui ÎPS Pimen.

ÎPS Pimen despre Flutur: „politician demagog”

Membru fondator în fundaţia condusă de ÎPS Pimen a fost şi liderul PDL Gheorghe Flutur, pe atunci şef al Direcţiei Silvice Suceava. Solicitarea de revendicare a celor 166.000 de hectare de pădure a fost pentru o vreme susţinută public de Gheorghe Flutur.

Devenit în 2004 ministru al Agriculturii şi Pădurilor, Gheorghe Flutur s-a retras din fundaţie şi şi-a schimbat opinia cu privire la oportunitatea retrocedării pădurilor către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Acesta este motivul pentru care ÎPS Pimen l-a criticat public apoi pe Gheorghe Flutur oridecâteori a avut ocazia. Pimen a îndemnat credincioşii să se roage „luminarea minţii domnului Gheorghe Flutur”.

„Însuşi satana se preface în înger al luminii” şi „politician demagog” sunt alte afirmaţii ale lui ÎPS Pimen despre Gheorghe Flutur, incluse în borşuri editate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi distribuite în toate bisericile din judeţ.

Prietenie de-o vară cu Victor Ponta

În campania electorală din 2012, ÎPS Pimen i-a primit de două ori la reşedinţa arhiepiscopală din Suceava pe liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu. Zvonurile care au circulat în acea perioadă vorbeau despre o înţelegere între cele două părţi. Aflat la cuţite cu preşedintele PDL al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, ÎPS Pimen ar fi promis să sprijine USL în campania electorală în schimbul promisiunii că fundaţia pe care o conduce va primi cele 166.000 de hectare de pădure.

De altfel, în iunie 2012, la instalarea şefului PSD Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, eveniment la care a participat şi Victor Ponta, a fost prezent şi ÎPS Pimen. Ierarhul a rostit atunci o rugăciune de binecuvântare şi le-a cerut politicienilor să îşi respecte promisiunile din campania electorală.

După victoria USL la parlamentare, în martie 2013 Ponta a declarat presei că a convenit cu ÎPS Pimen ca o parte din veniturile Direcţiei Silvice Suceava să fie cedate Arhiepiscopiei. ÎPS Pimen l-a acuzat imediat de minciună pe Victor Ponta.

„În cadrul acelei discuţii, eu am fost de acord cu soluţia pe care spuneţi acum că o susţineţi? Eu vă răspund: Nu am acceptat această soluţie şi nici nu o voi accepta vreodată. Numai Dumnezeu poate să-i înţelepţească pe politicienii care s-au instalat la putere prin minciună şi jefuirea averii naţionale şi care corup oameni din Justiţie”, afirma ÎPS Pimen, în aprilie 2013, într-un comunicat de presă publicat pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Alte ştiri din Suceava:

Un român este căutat de poliţiştii din Suceava pentru că nu a luat 2.000 de lei care i se cuveneau

Cum a căpuşat reţeaua de cumătri a şefului PNL Suceava instituţiile din judeţ

FOTO VIDEO Ninge abundent în judeţul Suceava

Blestem, destin tragic sau coincidenţă? Patru preoţi din marea familie Mihoc, ucişi în accidente

Joi se reia furnizarea apei calde în Suceava

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: