Complex bisericesc de lux cârmuit de ÎPS Teodosie în Bucovina. Cum stoarce „Hapsâneanul“ 1 milion de euro de la stat pentru un lăcaş uriaş, în stil „ştefanian”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai luxoase complexuri rezidenţiale bisericeşti din România, cel „păstorit“ de arhiepiscopul Tomisului la Dorna Arini, se „îmbogăţeşte“ cu încă un lăcaş de cult finanţat din bani publici.

Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, a anunţat construirea unei a doua biserici în cadrul complexului bisericesc „Acoperământul Maicii Domnului“ situat în localitatea suceveană Dorna Arini, satul natal al ierarhului Bisericii Ortodoxe Române. La final, edificiul de cult ar urma să fie unul dintre cele mai impozante din Bucovina.

Biserica, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“, va avea o arie construită de 615 metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 492 metri pătraţi. Lungimea a fost proiectată la 40 de metri, lăţimea de 30, iar înălţimea la vârf va ajunge la 38 de metri. O altă investiţie aflată în derulare, în paralel, la Dorna Arini este extinderea şi modernizarea centrului balnear construit în incinta complexului imobiliar dat în folosinţă în anul 2005. Numărul mare de clienţi ar fi motivul pentru care ÎPS Teodosie s-a gândit la dezvoltare.

 „Am decis să facem şi o bază pentru tratament. Noi nădăjduim să obţinem şi fonduri pentru persoanele bolnave fără posibilităţi materiale, asistate social. Vor fi tratamente destul de complexe şi sunt sigur că firescul lucrurilor va aduce o dezvoltare“, a explicat ÎPS Teodosie, în timpul unei vizite în regiunea Vatra Dornei de acum câteva zile. Acesta susţine că dimensiunea megalomanică a complexului nu a făcut parte din planurile iniţiale.

„Noi, când am început această lucrare, ne gândeam la ceva foarte modest, dar singur aşezământul s-a cerut a fi mai dezvoltat şi pentru a putea răspunde nevoilor mai multor oameni“, a adăugat ierarhul BOR.


Clădrile din cadrul complexului sunt construite din lemn de brad sau de esenţă tare FOTO Adevărul

biserica arini

Arhitectul care a conceput planurile noii biserici de la Dorna Arini este Gheorghe Bratiloveanu. Acesta a fost responsabil cu ridicarea mai multor lăcaşe de cult ortodoxe în Bucovina, printre care şi catedrala din Gura Humorului. Bratiloveanu s-a numărat printre arhitecţii care au participat la concursul de proiecte pentru Catedrala Mântuirii Neamului, însă dosarul său a fost respins. Potrivit acestuia, a conceput pentru Dorna Arini un proiect „ştefanian“, inspirat de bisericile de patrimoniu din Bucovina. Costurile pentru ridicarea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” sunt estimate la peste 1 milion de euro, însă iniţiatorul proiectului admite că investiţia ar putea depăşi previziunea iniţială.


Domeniul lui Teodosie este vizibil de la kilometri distanţă FOTO Adevărul

domeniu

Lăcaşul de cult, care se află în acest moment în faza fundaţiei, este finanţat majoritar din fonduri alocate de Secretariatul de Stat pentru Culte. La prezentarea proiectului, ÎPS Teodosie a vorbit şi despre posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru modernizarea bazei de tratament. Ierarhul BOR susţine că se bazează şi pe sprijinul contribuţiilor de la enoriaşi şi că mare parte din banii cheltuiţi până acum la Dorna Arini ar proveni din donaţii.

Complexul imobiliar al lui Teodosie este ridicat pe o suprafaţă de peste 20 hectare, la cinci kilometri de Vatra Dornei, într-o zonă în care metrul pătrat este evaluat de specialişti la 15-20 de euro. Investiţia a început pe un teren de 1 hectar, moştenit de ÎPS Teodosie de la părinţi, ulterior oamenii bisericii cumpărând succesiv alte loturi de la localnici. Lucrările au demarat în anul 2000 şi s-au limitat, iniţial, la cele trebuincioase unei mănăstiri: biserica, stăreţia, chiliile pentru maici şi o clopotniţă înaltă de 60 de metri, cu 24 de clopote.

teodosie

Până în 2005, complexul s-a dezvoltat cu un hotel de 3 stele cu 5 etaje, un pavilion administrativ aferent hotelului, spaţii de producţie, sală de conferinţe şi restaurant, plus baza de tratament balnear recuperator, aflată acum în extindere, unde pacienţii sunt trataţi ca la orice spital de stat. Complexul are acum 80 de locuri de cazare. Printr-o tranzacţie cu cântec parafată în 2010, Mănăstirea din Arini i-a cedat lui ÎPS Teodosie un hotel, două case şi 19 hectare de teren. Măicuţele au rămas cu biserica, chiliile, clopotniţa şi jumătate de hectar de fâneaţă. Iniţial, terenul moştenire a fost donat bisericii de către Teodosie, întrucât călugării şi înalţii ierarhi nu au voie să deţină averi personale, după ce au depus aşa-numitul jurământ de sărăcie. După afacerea cu pricina, Teodosie s-a ales cu apelativul "Hapsâneanul".

Controversatul ÎPS Teodosie, cu dosar la DNA  

ÎPS Teodosie (60 de ani) s-a născut pe 12 decembrie 1955 în satul Gheorghiţeni, din comuna suceveană Dorna Arini. Este membru al Sfântului Sinod al BOR din 1994. La începutul anului 2001, a fost numit arhiepiscop al Tomisului, cu numele de Tomitanul. De-a lungul timpului, ÎPS Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri, totul culminând cu un dosar penal întocmit de DNA pe numele său pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, dosar în care este acuzat că ar fi luat mită pentru ca anumite persoane să fie înscrise la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.

Alte ştiri pe această temă:

Păcatele lui ÎPS Teodosie: traseul de la preferatul BOR la urmărit penal de DNA

Cuviosul Teodosie "Hapsâneanul": un hotel, două case şi 19 hectare de teren

Clanul Teodosie şi-a făcut plinul din averea Bisericii

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, are datorii la Fisc de 42 de miliarde de lei vechi

Deutsche Welle: „În România, un preot rău distruge cât pot zidi 40 de preoţi buni!”

Teodosie Hapsâneanul, lăsat în plata Domnului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite