Reîncepe coşmarul COVID-19: municipiul Suceava, în scenariul galben al pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Suceava.photos
FOTO: Suceava.photos

Suceava se confruntă cu o explozie a numărului cazurilor de COVID-19. La sfârşitul săptămânii trecute, doar 11 dintre cele 114 localităţi ale judeţului nu înregistrau persoane infectate cu nemilosul virus.

Rata de infectare de la nivel de judeţ era duminică, 19 septembrie – 1,74 la mia de locuitori. „Am sentimentul de deja vu” a scris pe Facebook, fostul manager al Spitalului Rădăuţi, referindu-se la faptul că judeţul a fost primul din ţară cucerit de noul virus, în martie 2020.

Săptămâna trecută, conducerea Spitalului Judeţean Suceava (SJU) a anunţat că nu mai internează pacienţi cronici, pentru că a crescut considerabil numărul bolnavilor infectaţi, care au nevoie de spitalizare. 

Duminică, 19 septembrie, unitatea medicală nu mai avea niciun pat disponibil la Terapie Intensivă. Şi nu este o situaţie izolată. La mijlocul săptămânii trecute, un bolnav cu o formă gravă de COVID-19 a petrecut o noaptea în Unitatea de Primiri Urgenţe, pentru că nu mai erau locuri nici la ATI Suceava şi nici în spitalele COVID din Iaşi şi Botoşani.

Pe de altă parte, managerul SJU, Alexandru Calancea, a declarat că pacienţii infectaţi care au ajuns până acum în ATI nu erau vaccinaţi împotriva noului virus.

Municipiul Suceava, în scenariul galben

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că începând de luni, 20 septembrie, municipiul Suceava şi comuna Suceviţa vor intra în scenariul galben al pandemiei de COVID, având în vedere că incidenţa cazurilor active de noul coronavirus a ajuns la 2,15 şi respectiv 2,91 la mie. Asta înseamnă că se vor aplica numeroase restricţii, între care limitarea numărului de persoane care participă la evenimente sau care frecventează, cluburi, discoteci, săli de jocuri de noroc. Alte 16 comune erau de săptămâna trecută în scenariul galben.

Cum luptă autorităţile cu noul virus

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Costică Gheaţă, le-a recomandat primarilor şi conducerii Inspectoratului Şcolar să analizeze oportunitatea organizării de evenimente cu public numeros, cum ar fi balurile bobocilor sau zilele comunelor, chiar dacă rata de infectare în localitate e mai mică de 3 la mie. Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Suceava a anunţat deja amânarea unor evenimente care ar fi trebuit să aibă loc pe 2 octombrie. Este vorba despre „Festivalul Rapsozilor” şi Târgul de toamnă „Produs în Bucovina”. Acţiunile vor fi organizate în funcţie de modul în care evoluează noul val al pandemiei la Suceava.

Codaşi la vaccinare

Problema este că şi în ciuda acestor măsuri restrictive, specialiştii se aşteaptă ca numărul bolnavilor să crească şi mai mult în perioada următoare. Unii cred că judeţul va ajuge să înregistreze 400 de noi cazuri/zi, adică dublu faţă de valorile maxime înregistrate în 24 de ore, de la începutul lunii septembrie până în prezent. De ce? Suceava se află la coada clasamentului de la nivel naţional la numărul de persoane vaccinate împotriva noului virus. 

Din păcate, sunt şi numeroşi medici care nu s-au imunizat, spunând că au trecut prin boală şi au anticorpi. Preşedintele Colegiului Medicilor, Sorin Hîncu, le-a transmis colegilor săi, în repetate rânduri, că au datoria să se vaccineze. „În calitate de medic în vârstă de 70 de ani trecut prin această meserie fac apel la medici să se vaccineze, pentru că menirea lor şi misiunea lor e ca ei să fie în primul rând vaccinaţi. Din păcate, reţinerea legată de vaccinare persistă şi e păcat să fie aşa. Dacă vom fi cât mai mulţi vaccinaţi şi virulenţa coronavirusului se va reduce semnificativ”, a arătat doctorul. 

Vă mai recomandăm: 

„Vaccinarea agravează infecţia cu tulpina Delta”, ştire falsificată difuzată de Antena 3, demontată de un om de ştiinţă

O singură doză pentru cei care au făcut COVID. Propunerea lui Octavian Jurma pentru „cel mai numeros grup de persoane reticente la vaccin”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite