Rector, despre legislaţia COVID-19: „E o mare superficialitate. O universitate cu 30.000 de studenţi se închide la fel ca o şcoală cu 40 de elevi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof.univ.dr.ing Valentin Popa, rector al USV, fost ministru al Educaţiei FOTO: Adevărul
Prof.univ.dr.ing Valentin Popa, rector al USV, fost ministru al Educaţiei FOTO: Adevărul

Rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, Valentin Popa, atrage atenţia că şcolile mari şi universităţile sunt dezavantajate de legislaţia pentru prevenirea infecţiilor cu SARS-COV-2. Şi asta pentru că toate unităţile de învăţământ din România se închid dacă înregistrează trei cazuri de COVID-19, indiferent dacă au 40 de elevi sau 30.000 de studenţi.

Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei şi-au dat mâna şi au întocmit două ghiduri pentru prevenirea infectărilor cu SARS-COV-2 în grădiniţe, şcoli şi universităţi, după reluarea cursurilor.

Cele două ghiduri au fost publicate în Monitorul Oficial ca anexe la Ordinul nr. 5487/1494/2020, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Între altele, actul normativ prevede că toate şcolile şi universităţile se închid dacă înregistrează trei cazuri de infectare cu SARS-COV-2. 

„La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale unităţii de învăţământ pe o perioada de 14 zile de la data de debut al ultimului caz”, se arată în ghidul privind măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar în perioada pandemiei COVID-19.

„La apariţia a 3 (trei) cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19, în formaţii de studiu diferite ale aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, se suspendă activităţile didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică la nivelul întregii instituţii, pe o perioadă de 14 zile de la data de debut a ultimului caz”, se arată în ghidul privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în instituţiile de învăţământ superior în perioada pandemiei de COVID-19.

Aşadar, pentru specialiştii care au întocmit ghidurile nu există nici o diferenţă între şcoala din cătunul Ţâmpoceni al Sucevei care are 20 de copii şi două cadre didactice, şi Universitatea „Ştefan cel Mare”, care are peste 9.000 de studenţi şi 1.000 de cadre didactice.

„Am citit ambele ghiduri şi am constatat că specialiştii noştri nu s-au gândit să facă o diferenţă între o universitate de 30.000 de studenţi şi 3.000 de cadre didactice şi o şcoală cu 40 de elevi şi 5 profesori. Incredibil, au impus aceeaşi regulă pentru toţi”, a declarat rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare", Valentin Popa, fost ministru al Educaţiei. 

Universitarul a mai spus că riscul de închidere a instituţiilor academice după debutul anului universitar este foarte mare.

„În Suceava se intră în scenariul roşu dacă sunt trei cazuri la mia de locuitori, iar la noi în universitate, 0,3 la mie. (...) Este greu de crezut că atunci când ai 9.300 de studenţi nu ajungi extrem de repede la o incidenţă a infectării de 3”, a mai spus fostul ministru.

Acesta a arătat că USV este pregătită să funcţioneze şi în scenariul roşu, dar speră, totuşi, ca specialiştii să revină asupra ghidurilor. 

„Sperăm ca autorităţile să mai gândească puţin acest ghid şi să-l facă echivalent cu al localităţii. Mă aşteptam să scrie în acest ghid tot trei cazuri confirmate la mia de studenţi sau de profesori. Ghidul nu vorbeşte nimic despre personalul auxiliar, administrativ. (...) E o mare superficialitate în legătură cu învăţământul superior. (...) Avem autonomie universitară, dar nu suntem toţi rectorii medici epidemiologi ca să luăm decizii (n.red sanitare). Ne vom sfătui cu reprezentanţii DSP. Să sperăm că vom avea un dialog bazat pe argumente ştiinţifice”, a mai spus Valentin Popa.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

VIDEO Jandarmeriţa care a imobilizat un şofer fugar din Iaşi, după o urmărire ca-n filme în care s-au tras 30 de focuri de armă

VIDEO Jandarmeriţa care a imobilizat un şofer fugar din Iaşi, după o urmărire ca-n filme în care s-au tras 30 de focuri de armă

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite