Reacţia şefului Regiei Pădurilor, după ce „Adevărul“ a arătat că instituţia favorizează la angajare silvicultori începători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Regiei Pădurilor, Gheorghe Mihăilescu, opinează că prin publicarea noilor criterii de angajare ale silvicultorilor de către Romsilva, reporterii „Adevărul” îi contestă dreptul la educaţie.

„Adevărul” a arătat în materialul publicat vineri, 15 noiembrie, că absolvenţii Facultăţii de Silvicultură de la Suceava sunt nemulţumiţi de noile criterii de angajare a inginerilor silvici stagiari, care au fost aprobate recent de conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor. Noua procedură, semnată de directorul general al RNP, Gheorghe Mihăilescu, îi avantajează pe absolvenţii facultăţilor cu vechime mai mare şi cu un număr mai mare de studenţi.

Aşadar, angajatorul RNP ţine cont de: nota obţinută de candidat la examenul de licenţă (2,5 puncte); media de absolvire a anilor de studiu de licenţă calculată ca medie aritmetică a celor patru ani de studiu (2,5 puncte); cifra de şcolarizare în anul de studiu 2019-2020 a facultăţii de silvicultură pe care a absolvit-o candidatul (1,5 puncte); vechimea unităţii de învăţământ pe care a absolvit-o candidatul în cadrul sistemului educaţional naţional (1,5 puncte puncte); interviul (2 puncte).

În procedura eloborată de RNP se arată că absolvenţii Universităţii Transilvania de la Braşov primesc cel mai mare punctaj la capitolul vechimea instituţiei de învăţământ şi cifră de şcolarizare.

Coincidenţă sau nu, directorul general Gheorghe Milăilescu este absolvent al Facultăţii de la Braşov. În plus, anul acesta s-a înscris la doctorat tot la această facultate şi a fost declarat admis.

Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Gheorghe Mihăilescu, a transmis redacţiei „Adevărul” un drept la replică, referitor la articolul “Cum te angajezi silvicultor în România. Criteriul care favorizează decisiv absolvenţii facultăţii unde şeful Regiei Pădurilor tocmai şi-a început doctoratul”.

În redăm în totalitate:

“Dreptul la educaţie . De când un ziar respectabil precum “Adevărul” contestă dreptul la educaţie al unui om, intr-o ţară democrată, numai pentru că îndeplineşte, pentru o perioada de timp, o funcţie? (Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată la 16 decembrie 1948, la Paris, prin Rezoluţia 217 A în cadrul celei de-a treia sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Documentul a fost semnat de 58 de ţări.

Printr-un act istoric, Adunarea le-a cerut tuturor ţărilor membre să publice textul Declaraţiei, care, ulterior, să fie "distribuit, expus, citit şi comentat în şcoli şi alte instituţii de învăţământ, fără deosebiri ţinând de condiţia politică a ţărilor sau teritoriilor".

Documentul are un preambul şi 30 de articole care definesc principalele drepturi ale fiinţei umane.

Printre drepturile garantate de declaraţie sunt:

  • drepturi civile – dreptul la viaţă, libertatea şi securitatea persoanei, viaţă privată şi de familie, inviolabilitatea locuinţei, secretul corespondenţei, onoare şi demnitate, libera circulaţie, căsătorie şi întemeierea familiei, întrunire paşnică;
  • drepturi politice – dreptul la azil, cetăţenie, alegeri;
  • drepturi economice – dreptul la proprietate, retribuţie egală pentru munca egală;
  • drepturi procedurale – dreptul de a fi un subiect de drept, dreptul la recurs efectiv, la un proces echitabil;
  • drepturi sociale – asigurări sociale, muncă, dreptul de a înfiinţa sindicate, dreptul la odihnă şi timp liber, la un nivel de trai decent, asigurare în caz de boală, şomaj, văduvie, bătrâneţe, dreptul la educaţie.)

 Sunt absolvent al Universităţii Transilvania din Braşov, Facultatea de Silvicultura şi Exploatări Forestiere, promoţia 1990, cu o experienţa profesională de 29 de ani şi am căutat o Şcoala Doctorală in specializarea Silvicultură

In România sunt două asemenea şcolii:

1.Universitatea Transilvania din Braşov in cadrul căreia sunt organizate Studii Universitare de Doctorat, pentru 18 domenii de doctorat, iar la domeniul Silvicultură sunt 20 profesori coordonatori de doctorat.

2.Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava ca instituţie organizatoare de doctorat la specializarea Silvicultura prin 3 profesori coordonatori de doctorat.

Tema pentru teza de doctorat :

“Bioeconomia şi pădurile României . Adaptarea modului de gospodărire a pădurilor la schimbarile climatice şi producţia de resurse regenerabile a acestora in contextul cerinţelor de mediu, economice şi de energie ale societăţii româneşti.”

Tema de doctorat se înscrie in domeniile prioritate ale Comisie Uniunii Europene pentru perioada 2020 -2027. Singura şcoala de doctorat din România şi cel mai bun profesor pentru tema aleasa i-am găsit la Şcoala Doctorală de la Braşov.

Am fost admis la Şcoala Doctorală care funcţionează in cadrul Universităţi Transilvania din Braşov, prin concurs. Rezultatele au fost publicate aici. https://www.unitbv.ro/cercetare/doctorat-si-postdoctorat/admitere/rezultate-admitere.html

 Referitor la concursul organizat şi desfăşurat la Romsilva, după finalizarea tuturor procedurilor vă vom comunica rezultatele finale.

 Vă rog sa publicaţi acest drept la replica in aceleaşi condiţii in care aţi publicat articolul.”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite