Reacţia Doamnei de Fier, Margaret Thatcher, la ambiţia Elenei Ceauşescu de a câştiga Premiul Nobel: „Abia putea să distingă un polimer de un poligon“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1975, Margaret Thatcher, o personalitate politică marcantă din istoria Marii Britanii, a vizitat România, ocazie cu care s-a întâlnit cu soţii Ceauşescu. Dacă preşedintele Nicolae Ceauşescu i s-a părut o persoană diferită faţă de restul dictatorilor comunişti, Elena Ceauşescu i-a creat Doamnei de Fier o imagine proastă.

Margaret Thatcher (1925 - 2013), prima femeie prim – ministru din Europa, a fost un important om politic al Regatului Unit de la sfârşitul secolului trecut. Aceasta a fost una dintre personalităţiile marcante ale politicii britanice, mandatul său de prim – ministru (1979 – 1990) fiind cel mai lung mandat fără întrerupere din istoria politică a Marii Britanie. În semn de respect, britanicii i-au ridicat o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului, alături de Winston Chruchill, unul dintre cei mai de seamă oameni politici din istoria Regatului Unit.

În anul 1975, baroneasa Thatcher a vizitat România, ocazie cu care s-a întâlnit cu soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu. Despre întâlnirea cu aceştia, Margaret Thatcher a vorbit în cartea sa „Margaret Thatcher – the Path to Power”.

„Ceauşescu a luat partea la un joc nemilos în care tensiunile etnice (cu Ungaria), concurenţa Est – Vest (dintre NATO şi Pactul de la Varşovia) şi rivalitatea din lumea comunistă (între Uniunea Sovietică şi China) au fost exploatate la nivel ridicat. Deşi a devenit efectiv lider în anul 1965, abia în 1974 a unit funcţiile de lider de partid, de şef de stat şi de guvern. De acum înainte era mai liber să-şi îndeplinească fanteziile politice. (...) Ceauşescu nu m-a impresionat cu nimic. Era un tip rece, destul de plictisitor, plin de fluxuri statistice şi avea acea curtoazie oficială pe care comuniştii o adoptau.

Am discutat despre ameninţarea sovietică (...) şi mi-a explicat despre succesul uluitor ale economiei româneşti. El era deosebit de mândru de nivelul de investiţii care, ca erau cu siguranţă mai mici decât cele din ţările occidentale. De fapt, investiţiile direcţionate greşită reprezintă o caracteristică clasică a economici planificate. În această situaţie se afla şi România, al cărei popor, în afară de elita dominantă, a trăit în sărăcie”, a arătat Margaret Thatcher.

Dacă despre Nicolae Ceauşescu, Margaret Thatcher nu a avut neaparat cuvinte de rău, soţia acestuia, Elena Ceauşescu i-a făcut o impresie extrem de proastă celei ce avea să devină prim – ministru al Regatului Unit.

„Am fost şi la un institut ştiinţific specializat în cercetarea polimerilor. Ghidul meu nu a fost nimeni altcineva decât Elena Ceauşescu. Aceasta se afla într-o lume personală fantastică, aflată la aproape acelaşi nivel cu o soţului ei, fiind hotărâtă că va câştiga un Premiu Nobel în chimie pentru cercetarea polimerilor. Ulterior aveam să aflu că abia putea să distingă un polimer de un poligon. Totuşi, cu ajutorul traducerii limbajului comunist de lemn, a reuşit să facă un spectacol bun”, a mai spus Margaret Thatcher.

Doamna de fier a Guvernului Britanic nu avea să mai revină în România, în calitate de prim – ministru, deşi a primit o astfel de invitaţie în anul 1980.

Alte ştiri pe acestă temă: 

Eugen Evu a murit. Poetul l-a înfruntat pe Ceauşescu în anii '70. Ce necazuri i-au adus bancurile pe seama „voievodului”

Epopeea Belina: de la Ceauşescu până la Dragnea. Ce a proiectat dictatorul în paradisul administrat acum de Tel Drum

Preşedintele canibal care i-a oferit lui Ceauşescu diamante în schimbul unei românce pe care a luat-o de soţie

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite