Proprietarul mocăniţei de la Moldoviţa, după ce un localnic a atacat trenul cu pietre: „Noi nu avem pârghii legale să combatem nebuni sau criminali“

Proprietarul
mocăniţei
de la Moldoviţa, după ce un localnic a atacat trenul cu pietre: „Noi
nu avem pârghii legale să combatem nebuni sau criminali“

Georg Hocevar, proprietarul mocăniţei de la Moldoviţa. FOTO: Facebook / Georg Hocevar

Austriacul Georg Hocevar, proprietarul mocăniţei din Moldoviţa, a declarat pentru „Adevărul” că regretă că maşinile mai multor turişti care s-au plimbat cu trenul au fost vandalizate de un localnic, dar spune că vina nu le aparţine angajaţilor săi. Proprietarul mocăniţei a arătat că postul de poliţie din comuna suceveană este închis şi a făcut un apel către Ministerul de Interne să ia măsuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proprietarul mocăniţei Huţulca de la Moldoviţa, Georg Hocevar, susţine că angajaţii săi au făcut tot ce a fost uman posibil pentru a evita o tragedie, după ce un localnic a atacat trenuleţul cu pietre şi a blocat, în repetate rânduri,  în mod intenţionat linia de cale ferată. Austriacul a spus că postul de poliţie de la Moldoviţa este închis, iar atunci când sunt probleme în comunitate, intervin poliţiştii din comuna Vama.

„Mocăniţa este o importantă atracţie turistică în zonă. Noi nu avem pârghii legale să combatem nebuni sau criminali. Postul de poliţie de la Moldoviţa este închis. Noi suntem arondaţi la Vama. Părerea mea este că Ministerul de Interne ar trebui să ia măsuri”, a declarat austriacul. El a adăugat că mocaniţa atrage la Moldoviţa, în fiecare an, peste 50.000 de turişti. 

Luni, 17 iunie, când a avut loc incidentul, în cele şase vagoane ale celebrului trenuleţ erau aproximativ 200 de turişti. „Regretăm fantastic de mult ce s-a întâmplat, dar angajaţii noştri au reacţionat corect. Au frânat la toate intervenţiile pe care le-a făcut individul asupra trenului nostru. Nu s-a ajuns la nicio ciocnire pentru că oamenii noştri au fost prudenţi şi s-a frânat cum trebuie. Noi nu avem nicio vină la ceea ce s-a întâmplat”, a declarat proprietarul mocăniţei.

Despre atacator, Georg Hocevar a spus că este un localnic care a mai avut probleme cu legea.

„La interogatoriu le-a spus poliţiştilor că nu el a făcut treaba asta, un frate geamăn de-al său care locuieşte în Germania este viniovat. El nu are niciun frate”, a conchis austriacul.

Incidentul de la Moldoviţa a stârnit un val de reacţii pe Facebook. Printre cei care s-au arătat indignaţi au fost şi asociaţiile turistice şi comunitare. Reprezentanţii acestora au arătat că Bucovina este o zonă turistică şi că astfel de incidente i-ar putea determina pe turişti să aleagă alte destinaţii de vacanţă. 

“Singura variantă viabilă în zona noastră a rămas turismul. Nu mai avem nici fabrici şi uzine, nu mai avem firme care să aibă nevoie de sute de angajaţi. Avem în sfârşit o pârtie de schi şi nişte munţi minunaţi, suntem pe drumul de trecere dintre Moldova şi Ardeal, suntem lângă toate mănăstirile atât de cunoscute în toată lumea, deci avem toate premizele să putem dezvolta turismul. Dar cu oameni de genul descris în articolul de mai jos, nu vom dezvolta nimic. Cel mult vom avea şi mai multe birturi şi bodegi...”, au arătat administratorii paginii de Facebook „Despre Câmpulung”.

Un bărbat de 44 de ani din comuna suceveană Moldoviţa a atacat cu pietre mocăniţa, care traversează localitatea. În plus, el a pus pietre şi pe şine, iar mocăniţa a fost la un pas să deraieze. Înfuriaţi de acţiunea localnicului, câţiva turişti au coborât din tren şi l-au pălmuit. În replică, atacatorul a vandalizat zece maşini ale vizitatorilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările