Propaganda rusă înfloreşte. Un film care îl preamăreşte pe Putin, prezentat la Gura Humorului: „Reactoarele se încarcă împotriva ţărilor NATO“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
reactorul rus

Filmul documentar „Reactorul rus” îl are ca „povestitor” pe Alexander Zaldostanov, liderul MC Night Wolves, o grupare de motociclişti extrem de controversată, agreată de liderul de la Kremlin. Filmul conţine mesaje împotriva NATO.

În Gura Humorului a fost înfiinţată prima filială a grupării „Night Wolves” din ţara noastră. Organizaţia poartă numele „Rysskye Mototziclista” şi este condusă de Fabian Andrian, un localnic pasionat de motociclete. „Scopul nostru, al Rysskye Mototziclista, inclusiv al Night Wolves, este de a reînnoda relaţiile bilaterale dintre motocicliştii din Federaţia Rusă şi cei din Uniunea Europeană. Noi suntem pacifişti, suntem promotori ai culturii şi religiei ortodoxe. Milităm pentru o apropiere a celor două ţări. Chiar dacă relaţiile s-au răcit la nivel diplomatic sau la nivel de state, noi, ca oameni de rând, am vrea să facem un pod al prieteniei între oamenii din Federaţia Rusă şi oamenii din România. Suntem singurul Club mare din lume care respectă valorile creştin-ortodoxe şi suntem bucuroşi că suntem într-o ţară pe care o iubim”, ne-a spus Andrian.

Mesajul ascuns din „Reactorul rus”

Primul eveniment organizat de filiala Gura Humorului a „Rysskye Mototziclista” a avut loc duminică după-amiază, începând cu ora 16, în Casa de Cultură a micului oraş. Este vorba despre difuzarea unui film documentar finanţat şi realizat de Night Wolves pentru preamărirea Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. 

Documentarul are aproximativ 40 de minute şi îl are pe post de povestitor pe Alexander Zaldostanov alias „Khirurg”, liderul MC Night Wolves. Documentarul cuprinde cele mai importante momente ale istoriei Rusiei, de la abdicarea ţarului în 1917 până în zilele noastre. Filmul transmite şi mesaje controversate. Spre final se vorbeşte despre reactorul rus ca fiind „al victoriei şi gloriei”. „Obosit, reactorul victoriei se ridică din nou din a sa îngenunchere, iar timpurile Rusiei trec, de când erau în aşteptare trupele! Şi pământurile Rusiei se mişcă în îmbrăţişarea trupelor imperiale şi pare-se că nu există nici un control şi pare-se că Rusia se risipeşte în fum, însă vedeţi puntea dintre generaţii? Trage pentru a salva Crimeea. El, reactorul victoriei şi al gloriei, el care arde în fiecare dintre noi. Şi avem dreptatea istorică, şi inima ne doare pentru Donbas. Iar reactoarele se încarcă încontinuu împotriva ţărilor NATO”, se arată în traducerea filmului.

Documentarul difuzat la Humor nu a avut subtitrare. A fost dublat pe loc de scriitorul humorean Sorin Poclitaru.

După ce a vizionat documentarul, Preşedintele Camerei de Cooperare Economică şi Culturală România - Rusia, Tudor Afanasov, a spus că traducerea a fost deficitară, pe alocuri. El a explicat că povestitorul din documentar nu ar fi spus că reactoarele se încarcă încontinuu împotriva ţărilor NATO, ci „ţărilor potrivnice nouă (nr. Rusiei) din NATO”.

 Fotografii cu Putin, pe ecranul Cinematografului

Imagine indisponibilă

Înainte de difuzarea fimului, organizatorii evenimentului au fost invitaţi pe scenă şi au luat rând pe rând cuvântul. Reprezentantul Ambasadei Ruse la Bucureşti a descris evenimentul ca fiind unul cultural. Pe de altă parte Afanasov a spus că Clubul care a fost înfiinţat la Gura Humorului nu are treabă nici cu politica şi nici cu geo-politica. În tot acest timp însă, în spatele celor care vorbeau, pe ditamai ecranul cinematografului rulau fotografii uriaşe cu Vladimir Putin şi Alexander Zaldostanov.

Europarlamentarul Cătălin Ivan: „A existat permanent deschisă uşa dialogului dinspre partea rusă”

În sală s-a mai aflat şi europarlamentarul Cătălin Ivan, care a spus de pe scenă că în România se poartă o luptă împotriva firescului. „Eu cred că acest eveniment şi multe alte evenimente de acest gen ar trebui să aibă loc pentru ca tot mai mulţi să înţelegem că trebuie să fim uniţi, că trebuie să ne respectăm valorile naţionale, cultura, istoria şi că împreună suntem mai bogaţi, mai puternici, pentru căă suntem diverşi şi pentru că împreună înţelegem să ne respectăm unii pe alţii. (...) Ca membru al delegaţiei Uniunea Europeană – Rusia, am militat permenanet pentru un dialog firesc între UE şi Rusia. Vă spun că a existat permanent deschisă uşa dialogului din partea rusă, nu a existat din partea unora din UE. Cred că fără dialog, fără să discuţi nu ai cum să găseşti soluţii. Cel care refuză dialogul înseamnă că nu vrea să găsească soluţii la problele respective”, a spus Cătălin Ivan.

reactorul rus Humor

 Motocicliştii susţin că sunt băutori de ceai


 

reactorul rus

Invitatul special al serii a fost Sven Svenson, preşedintele Organizaţiei Internaţionale „Rysskye Mototziclista” (RM), un prieten apropiat al lui Alexander Zaldostanov. „Noi suntem susţinătorii Clubului Night Wolves din Rusia. Am venit în România ca să îl vizitez pe prietenul meu, Fabian Andrian, cel care este primul reprezentant al RM în România. I-am oferit filmul care a fost făcut şi regizat de Alexander Zaldostanov, Preşedintele Night Wolves din Rusia”, a declarat Sven pentru Adevărul. El a mai spus că l-a cunoscut pe Fabian Andrian la o întâlnire a motocicliştilor de la Sevastopol. El a vrut să îi transmită un cadou lui Zaldostanov şi avea nevoie de translator.

Întrebat cu ce scop a înfiinţat Clubul Internaţional, Sven a spus că în general jurnaliştii prezintă Clubul într-o lumină proastă. „Problema este că-i plictisitor să scrii ceva despre motociclişti care beau ceai, se duc prin spitale şi orfelinate şi fac lucruri bune. Este plictisitor. Aşa că puteţi citi lucruri urâte despre noi”, ne-a spus Sven.

  Liderul „Night Wolves” l-ar fi încurajat pe Putin să anexeze Crimeea

„Night Wolves”, în traducere „Lupii Nopţii”, sunt o organizaţie de motociclişti agreată de Vladimir Putin. Potrivit site-ul www.vice.com, liderul clubului ar fi fost chirurg estetician şi ar fi trecut de la promovarea culturii occidentale a motocicliştilor în Rusia, la poziţia de lider al valului de atitudine antioccidentală şi fervoare patriotică care a cuprins ţara. „Zaldostanov a iniţiat o mişcare „AntiMaidan" ca să protejeze Kremlinul de proteste pe modelul celor care au zdruncinat Kievul, despre care crede că au fost incitate de Statele Unite ca să-l înlăture de la putere pe preşedintele prorus al Ucrainei, Viktor Yanukovici. Acesta are influenţă pe lânga prietenul său Putin. În primul său interviu pentru o publicaţie americană, a declarat pentru VICE News că îl încuraja pe acesta să anexeze Crimeea de ani de zile. În acest scop, membrii clubului său au ajutat la asaltul asupra unei instalaţii de gaz natural şi al comandamentului naval din Sevastopol, la scurt timp după ce trupe ruseşti fără elemente de identificare au preluat controlul asupra Crimeei în februarie şi martie. După spusele lui Zaldostanov, mai mulţi membri ucraineni ai clubului luptă alături de rebelii proruşi în estul Ucrainei”, se arată pe Vice.com.

reactorul rus humor
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite