Primul român ajuns vedetă la Hollywood. „Din punct de vedere artistic, presa îl pune alături de Charlie Chaplin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul american de origine română, Bob Curwood. FOTO www.imdb.com
Actorul american de origine română, Bob Curwood. FOTO www.imdb.com

Ioan Balaş a fost un actor american de origine română care a devenit un star al filmelor western turnate la Hollywood în perioada interbelică.

Bob Curwood, pe numele său real Ioan Balaş, s-a născut în anul 1899, într-o localitatea din apropierea Braşovului. Numele său de scenă a fost schimbat, în anul 1925, în Bob Curwood după ce a primit primul său rol principal într-un scurt mertaj western realizat în studiourile Universal Picturse Corporation.

Acesta a jucat în 26 de astfel de filme, devenind un actor extrem de apreciat la Hollywood. Accentul său şi incapacitatea lui de a vorbi fluent engleza au dus la sfârşitul carierei sale de actor în momentul în care cei de la Universal au început să producă filme cu sunet.

„Am publicat, anul trecut, în revista noastră două articole în care relevam ascensiunea lui Bob Curwood şi originea lui de român neaoş. (...) Într’adevăr, în America, Bob Curwood este cel mai popular şi mai apreciat <<star>> al filmelor sportive. Este idolul spectatorilor aşa cum era odinioara Rudolph Valentino pentru filmele de salon. Din punct de vedere artistic presa îl pune alături de Charlie Chaplin, socotindu-l ca un adevărat geniu al cinematografului. Pentru că Bob Curwood nu se limitează la a-şi interpreta numai rolurile. El îşi scrie scenariile şi le interpretează şi tot el şi le regisează, ceea ce n'au ajuns să facă până acum, decât  Charlie Chaplin şi Eric von Stroheim”, se arată într-un articol publicat la data de 17 iulie 1930 în revista „Realitatea Ilustrată”.

După ce a fost nevoit să renunţe la cariera artoricească, Bob Curwood a devenit regizor. În anul 1931, acesta avea o avere estimată la două milioane de dolari. Criza economică ce s-a abătut asupra Statelor Unite ale Americii l-a făcut pe Curwood să părăsească ţara şi să meargă în Mexic, unde a continuat să regizeze filme.

„Filmele lui Bob sunt pline de peripeţii, înscenate fără trucaje, totul fiind făcut în plină natură. Bob e un călăreţ ne'ntrecut, jongleur în aruncarea lassoului, boxer neobosit, un glas frumos, vorbind la perfecţie engleza şi mexicana, fotogenic şi cu un râs sănătos, tânăr şi plin de speranţă. Bob e omul care trebue s'ajungă să'nfrângă soarta, oricât de vitregă ar fi ea şi să facă în viaţă lucruri mari”, scriu jurnaliştii revistei „Realitatea Ilustrată” într-un articol apărut la data de 13 februarie 1935.

Bob Curwood a murit în anul 1980 în Mexic. Acesta nu a negat niciodată că ar fi român şi chiar a încercat să se facă cunoscut în ţară, transmiţând mai multe scrisori ziarelor şi revistelor româneşti.

Alte ştiri pe această temă:

„Din culisele cinematografiei“. Cum şi-a început viitoarea vedetă de la Hollywood Joanna Pacula cariera cinematografică într-un film românesc

„Din culisele cinematografiei“. Cum a ratat Sergiu Nicolaescu şansa de a realiza un film de război cu Clint Eastwood

Lista extinsă a celebrităţilor de la Hollywood, actori şi regizori, cu origini în România

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite