Primul hoţ din România care a furat un seif cu totul. „Cap de Fier“ a dat o spargere la o agenţie de bursă din Bucureşti

Primul hoţ din România care a furat un seif cu totul. „Cap de Fier“ a dat o spargere la o
agenţie de bursă din Bucureşti

Primul hoţ din lume care a furat o casă cu bani cu totul. FOTO www.noi.md

Lică Ciungul, zis Cap de Fier, a dat o spargere în anul 1945 la o agenţie de bursă din Bucureşti. Acesta a furat casa de bani cu totul, ducând-o într-un atelier din Colentina. El a fost prins de către comisarul Alimănescu, fiind omorât în schimbul de focuri avut cu poliţiştii.

La mijlocul veacului trecut, Bucureştiul a fost zguduit de zeci de jafuri comise de bande de tâlhari. Infractorii făceau legea prin majoritatea cartierelor, beneficiind de sprijinul poliţiştilor şi politicienilor corupţi. Liniştea a fost restabilită în capitală de către comisarul şef Eugen Alimănescu, un fost soldat ce a luptat pe frontul de est în cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Nimeni nu mai îndrăznea să iasă din casă de cum se întuneca şi până la ziuă. Tâlharii şi criminalii erau stăpânii străzii. Îşi împărţiseră oraşul şi-şi făceau de cap, ucigând la drumul mare, jefuind pe oricine, spărgând băncile, magazinele, casele”, scria Traian Tandin în cartea „Jafuri celebre în România”.

Alimănescu trebuia să prindă bandiţii ce comiteau jafuri pe raza unor cartiere rău famate din Bucureşti, precum Rahova sau Ferentari. Astfel, el a înfiinţat brigada „Fulger”, după ce a recrutat 22 de oameni foarte bine pregătiţi. Alimănescu şi brigada sa au reuşit să au omorât zeci de interlopi, care s-ar fi opus arestării.

Printre tâlharii pe care i-a oprit comisarul şef Alimănescu se numără şi celebrii Voinescu şi Cairo. Cei doi erau doi foşti condamnaţi ce au fost recrutaţi în Poliţie. Aceştia au continuat să comită jafuri, pe urmele lor pornind brigada „Fulger”. Pentru a nu ajunge pe mâna lui Alimănescu, Voinescu şi Cairo s-au împuşcat reciproc, ambii murind.

Brigada „Fulger” condusă de Eugen Alimănescu a reuşit să anihileze şi banda lui Petre Silberschmied zis „Argintaru”, care a comis zeci de jafuri la băncile din Bucureşti. Poliţiştii i-au omorât pe toţi oamenii lui „Argintaru”, doar capul grupării scăpând cu viaţă. El a fost băgat după gratii şi omorât în urma unei tentative de evadare.

Comisarul şef Eugen Alimănescu l-a capturat şi pe Lică Ciungu zis „Cap de Fier”, primul hoţ care s-a gândit să fure o casă de bani cu totul. Jaful a fost comis în toamna anului 1945. „Cap de Fier”, împreună cu mai mulţi complici, a dat o spargere la o agenţie de bursă din Bucureşti, după ce a aflat că în interior ar fi o sumă considerabilă de bani.

Lică Ciungu şi aghiotanţii săi au dus casa de bani într-un atelier din cartierul Colentina, unde au deschis-o cu ajutorul unui aparat de sudură. Eugen Alimănescu a pornit de urma lui „Cap de Fier”, reuşind să dea în scurt timp de urma sa. Acesta şi membrii bandei sale au fost ucişi de brigada „Fulger” într-un schimb de focuri de armă.

Alte ştiri pe această temă:

Cum au scăpat autorii „Jafului secolului“ de închisoare după ce au furat o maşină blindată care transporta 10 milioane de lei

VIDEO Fotbalistul care a jefuit o casă de pariuri din Craiova cu un pistol de jucărie, condamnat la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii

A dat buzna în casa unei bătrâne de 89 de ani şi, sub ameninţarea cuţitului, i-a furat 10.000 de lei. Agresorul a fost reţinut


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: