Povestea suceveanului ajuns pictorul oficial al Armatei Franceze. A luptat 15 ani în Legiunea Străină înainte de a renunţa la arme în favoarea pensulelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceveanul Paul Anastasiu a devenit pictor oficial al Armatei Franceze după ce a luptat în Legiunea Străină. FOTO Arhivă Personală
Suceveanul Paul Anastasiu a devenit pictor oficial al Armatei Franceze după ce a luptat în Legiunea Străină. FOTO Arhivă Personală

Aventură Paul Anastasiu (45 de ani) a luptat 15 ani în Legiunea Străină, după care a revenit la prima dragoste a tinereţii, pictura. În prezent are gradul de comandor şi este unul dintre pictorii oficiali ai Armatei Franceze.

La prima vedere, Legiunea Străină şi pictura par să nu aibă nicio legătură, însă un român a demonstrat că acest paradox poate exista. Paul Anastasiu (45 de ani), originar din municipiul Suceava, stabilit de mulţi ani la Avignon, în sudul Franţei, a făcut parte din Legiunea Străină timp de 15 ani, iar în prezent este unul dintre pictorii oficiali ai Armatei Franceze.

Pasiunea pentru pictură a apărut încă din copilărie. Paul a fost impresionat de operele pe care le descoperea în diversele albume de artă pe care le avea acasă. Tatăl său a fost profesor de arte plastice şi sculptor în Suceava, însă a avut şi o scurtă carieră militară ca pilot de vânătoare, pe care a fost nevoit să o abandoneze în urma unei probleme medicale.

„Pentru mine, arta a fost parte integrantă a copilăriei. După 15 ani şi jumătate pe care i-am petrecut în Legiunea Străină, a reveni către artă a fost pur şi simplu ca o continuare după o paranteză, mai ales că pictura nu am abandonat-o niciodată“, a spus pictorul Paul Anastasiu.

Pentru a ajunge în Legiunea Străină, suceveanul a trecut prin tot felul de peripeţii la începutul anilor ’90, legiunea fiind pentru el, la acea vreme, singura poartă spre Occident. După terminarea liceului, Paul Anastasiu a fost un an învăţător, însă rutina l-a făcut să aleagă să plece din ţară.

Suceveanul a reuşit să iasă din România cu o viză pentru Iugoslavia. El a călătorit în podul unui tren, sub banchetele din tren, pe jos, cu autocarul, făcând autostopul şi, bineînţeles, trecând ilegal frontierele mai multor ţări. Trecerile de graniţă erau făcute pe jos, prin păduri, peste dealuri, prin oraşe, pe calea ferată sau peste garduri. Anastasiu a fost arestat de grănicerii sloveni, de carabinieri, precum şi de poliţiştii francezi, însă nimic nu l-a putut opri din drumul său spre Legiunea Străină, unde a ajuns să petreacă mai bine de 15 ani din viaţa sa.

„Au fost o grămadă de experienţe marcante în acest timp, unele mai bune, iar altele mai nefericite. Ca să o prezint pe scurt, viaţa de legionar coincide în parte cu cea a unui militar şi mai ales cu cea a unui militar francez. Excepţional este mai ales faptul că peste 150 de naţionalităţi diferite, cu religii şi culturi diferite, reuşesc nu numai să coexiste, ci să şi facă corp comun. Legiunea Străină respectă patria de origine a legionarului, care este perfect liber să-şi păstreze cetăţenia“, a explicat Paul Anastasiu.

Suceveanul a avut misiuni în Djibouti, Somalia, Republica Centrafricană, Iugoslavia, Eritreea, Etiopia şi Insula Mayotte, fiecare experienţă fiind diferită. Spre exemplu, cât timp a fost pe Insula Mayotte, Paul Anastasiu era şeful atelierului de tâmplărie, în Republica Centrafricană a reparat drumuri, în Iugoslavia trata apa, iar în zonele de conflict din Djibouti, Somalia, Eritreea şi Etiopia a avut tot felul de misiuni: de protecţie, de dezarmare, de supraveghere, de evacuare şi chiar de ajutor umanitar.

Aruncat în aer de o explozie

Cel mai tensionat moment trăit în Legiunea Străină a avut loc în Djibouti. Românul era împreună cu mai mulţi colegi într-un camion care a sărit în aer după ce a trecut peste o mină. Câţiva dintre colegii săi şi-au pierdut viaţa, însă Anastasiu a avut noroc şi a scăpat nevătămat.

Trecerea de la legionar la pictor a fost naturală, mai ales că în ultimii şase ani petrecuţi în Legiunea Străină, Paul Anastasiu a avut mai multe expoziţii. Prima lui expoziţie a avut loc în anul 2000, la Salonul Societăţii Artiştilor Francezi de la Paris.

„Colonelul care comanda regimentul nostru mi-a oferit două săptămâni de vacanţă suplimentară, ca să fiu prezent la expoziţie, dar în ţinută de legionar, ca să reprezint Legiunea în acelaşi timp. Am fost medaliat de către Societate şi premiat de către Institutul Franţei de la Paris. În 2001, am expus şi la Hotelul Naţional al Invalizilor de la Paris, unde are loc Salonul Pictorilor Oficiali ai Armatei Franceze“, a mai povestit Paul Anastasiu.

Paul Anastasiu. FOTO Arhiva personala

        Paul Anastasiu împreună cu un camarad din Legiunea Străină. FOTO Arhivă personală

El consideră că cea mai mare realizare a sa în Legiunea Străină o reprezintă momentul în care a întâlnit-o pe femeia care i-a devenit soţie, Solange, în anul 1996. Solange era văduvă şi avea doi copii mici, pe care Paul Anastasiu i-a adoptat ulterior, iar acum au trei copii, dar şi doi nepoţi.

Are grad de comandant

Paul Anastasiu a devenit pictor oficial al Armatei Franceze în anul 2005. Pictorii armatei sunt moştenitorii pictorilor de bătălii, mandataţi pe vremuri de către regi pentru a imortaliza glorioasele lor fapte de vitejie. De cele mai multe ori, aceştia însoţeau trupele în campaniile lor militare. Suceveanul a obţinut primul premiu în pictură la Salonul Pictorilor Oficiali ai Armatei, ce are loc o dată la doi ani la Hotelul Naţional al Invalizilor din Paris, unde se află mormântul lui Napoleon, precum şi muzeul armatei.

Pentru a deveni pictor oficial al Armatei Franceze trebuie depus un dosar de candidatură. După obţinerea unui premiu important al salonului, un juriu compus din personalităţi militare şi din lumea artistică face propunerea ministrului Apărării. Doar ministrul Apărării poate desemna pictorii armatei, prin Decret ministerial şi Comunicat în Jurnalul Oficial.

Paul Anastasiu. FOTO Arhiva personala

                          Paul Anastasiu în atelierul său din Franţa. FOTO Arhivă personală

„Primii nouă ani suntem pictori agreaţi ai armatei, cu gradul onorific de căpitan, după care trecem titulari pe viaţă, cu gradul de comandant, cum este şi în cazul meu. Semnăm tablourile cu două săbii ce se încrucişează, lângă nume“, a mai arătat Paul Anastasiu.

Pictorul sucevean nu a avut până în prezent nicio expoziţie în România, însă speră ca într-un an sau cel mult doi să poată organiza o expoziţie de pictură în ţara natală. ;

Legiunea Străină: un loc pentru medici, pictori şi sculptori

Paul Anastasiu a făcut o comparaţie între meseria de legionar şi cea de pictor. El a precizat că Legiunea Străină, în general, utilizează capacităţile legionarilor, artistice sau nu, dar şi experienţa lor în diferite domenii. Paul Anastasiu a cunoscut în Legiunea Străină sportivi de nivel olimpic şi oameni ce făcuseră conservatorul, foşti medici, avocaţi, pictori, sculptori sau buni desenatori, toţi găsindu-şi un loc potrivit în legiune.

„Într-un fel, Legiunea îţi exploatează calităţile, dar te şi încurajează sau te susţine când e cazul. Artistul, în general, este destul de solitar, creează adesea ore întregi în intimitatea atelierului său. Legionarul este dinamic şi înconjurat de colegi, de prieteni cu care trece prin împrejurări similare. Camaraderia din legiune este deosebită. Unele aspecte ale Legiunii îmi lipsesc uneori, însă nu aş da pictura pe nimic“, a declarat Paul Anastasiu.

Alte ştiri pe această temă:

„Frank Timiş a invadat Coasta de Fildeş şi Burkina Faso”. Substraturile răpirii unui român care lucra pentru Timiş în Africa şi legătura cu Legiunea Străină

Viaţa în Legiunea Străină. Cum s-a descurcat un canadian antrenat de un caporal român: „Am vrut aventură, şi asta am primit“

VIDEO Cât câştigă un soldat din Legiunea Străină. Mai puţin decât un puşcaş marin american

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite