Povestea primului spion de pe teritoriul Valahiei: negustorul Manuc Bey, agent dublu în războiul ruso-turc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuc Bey, primul spion de pe teritoriul Valahiei. FOTO www.wikipedia.org
Manuc Bey, primul spion de pe teritoriul Valahiei. FOTO www.wikipedia.org

Manuc Bey a fost un negustor armean, fiind considerat cel mai bogat om din Balcani, la începutul secolului al XIX-lea. În timpul războiului ruso-turc (1806 - 1812) acesta a oferit mai multe informaţii atât ruşilor, cât şi turcilor, devenind practic primul spion de pe teritoriul Valahiei.

Manuc Bey, pe numele său real Emanuel Mârzaian, s-a născut în anul 1769 în localitatea Rusciuc, actualmente oraşul Ruse din Bulgaria. Acesta a fost fiul unui negustor armean, care a murit de tânăr, lăsându-şi afacerile pe mâinile lui Manuc Bey. Tânărul negustor a mers în dese rânduri la Constantinopol, reuşind să adune o avere importantă. Manuc Bey a ajuns chiar să fie considerat drept cel mai înstărit om din Peninsula Balcanică.

Cum influenţa sa, la sud de Dunăre, era una destul de însemnată, Manuc Bey devine prim negustor al provinciei Vidin, iar ulterior vistiernic al Vidinului. Acesta avea o relaţie destul de bună chiar şi cu Constantin Ipsilanti, domnitorul Ţării Româneşti, care în anul 1803 îl ridică la rangul de paharnic al ţării.

Dându-şi seama că între turci şi ruşi stă să izbunească un război, Manuc Bey îi cere ministrului de externe rus, Adam Jerzy Czartoryski, să-i ofere cetăţenia rusă, cererea sa fiind acceptată. Decizia lui Czartoryski a fost influenţată nu numai de faptul că Manuc provenea din Armenia, ci şi de scrisoarea de recomandare primită din partea lui Constantin Ipsilanti.

„Prieten, confident şi păstrător al bogăţiilor lui Teresenicli-Oglu, – persoană foarte importantă pentru interesele noastre, pentru principat şi, îmi permit să spun, pentru interesele maiestăţii sale imperiale”, spunea domnitorul muntean despre Manuc Bey.

După începerea războiului ruso – turc, negustorul armean se stabileşte în Bucureşti, unde construieşte un han ce există şi în zilele noastre. În continuare, Manuc Bey are o relaţii apropiată cu turcii, având rolul de aproviziona cu tot ce este nevoie trupele aflate la sud de Dunăre. Totodată, el avea rolul de intermedia relaţiile dintre turci şi ruşi.

În timpul războiului, Manuc Bey oferea informaţii preţioase ambelor tabere, interesul său fiind acela de a obţine tronul Ţării Româneşti. El nu reuşeşte să-şi ducă planul la capăt, având însă un rol importat în închierea păcii. După semnarea tratatului de pace din 1812, dintre ruşi şi turci, negustorul armean pleacă în Basarabia, stabilindu-se la Hînceşti. Manuc Bey moare în anul 1817, în urma unui accident de călărie, moartea sa fiind învăluită de mister. Acesta a fost înmormântat în pridvorul Bisericii armeneşti din Chişinău.

Alte ştiri pe această temă: 

Satul românesc care a fost vândut de 15 ori, cu tot cu locuitori. Cine l-a folosit două secole drept monedă de schimb

Casele celebre ale Braşovului, de la vila unde Ţepeş s-a iubit cu amanta la cea unde se dădeau sentinţe capitale sau locul unde veneau toţi negustorii vremii

Cum a scăpat Ion C. Brătianu din două atentate. Istoria negustorului falit care a încercat să-l împuşte pe marele liberal

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite