Povestea lui „Whisky Man“, românul care a spart zeci de bănci în Ungaria: „E o cale greşită cea pe care am mers eu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 1993 – 1999, Ambrus Attila, originar din Fitod – Harghita, a jefuit aproape 30 de bănci din Ungaria, producând o pagubă de peste 500.000 de dolari. El a fost condamnat la 17 ani de închisoare şi a fost eliberat după 12 ani pentru bună purtare. Se spune că Ambrus consuma un pahar de whisky înainte de comiterea fiecărui jaf.

Attila Ambrus s-a născut la data de 6 octombrie 1967 în localitatea Fitod, judeţul Harghita. El a fost un jucător profesionist de hochei pe gheaţă, ce avea să ajungă unul dintre cei mai cunoscători spărgători de bănci din Europa. În anii '90, Ambrus a căpătat porecla „Banditul Whiskey”, după ce a comis un şir de jafuri în preajma Budapestei, capitala Ungariei. Attila Ambrus avea să fie prins în cele din urmă şi închis timp de 12 ani. El a fost eliberat în anul 2012. Pe baza povestei sale de viaţă, autorul Julian Rubinstein a publica în anul 2004 cartea „Balanda Banditului Whiskey”.

Ambrus s-a născut într-o familie de etnici maghiari din judeţul Harghita. Acesta a avut probleme cu legea încă din tinereţe, după ce a comis mai multe furturi minore. În anul 1988, „Banditul Whiskey” a trecut ilegal frontiera României, ajungând în Ungaria. El a solicitat azil politic, iar ulterior în 1994 a obţinut cetăţenia ungară.

Attila Ambrus îşi câştiga existenţa prin prestarea a tot felul de meserii, ocupându-se totodată şi cu contrabanda. El avea să ajungă portar la echipa profesionistă de hochei din Ujpest, calităţile sale fiind apreciate de colegi, care l-au poreclit „Pantera de la Csik”. Cum veniturile sale continuau să fie nesigure, „Banditul Whiskey” a comis primul său jaf asupra unui oficiu poştal în anul 1993. După acest prim jaf reuşit, Ambrus a mai săvârşit alte 27 de jafuri asupra unor bănci, oficii poştale sau agenţii de voiaj din Budapesta sau din preajma capitalei Ungariei.

În cele din urmă, în anul 1999, Attila Ambrus avea să fie prins şi arestat. În tot acest timp, acesta a reuşit să fure 100 de milioane de forinţi, unde la circa jumătate de milion de dolari.

Acesta a devenit cunoscut sub numele de „Banditul Whiskey”, pentru că a fost văzut adesea consumând whiskey în pub-urile din apropierea locaţiilor pe care urma să le jefuiască. Deşi era înarmat, Ambrus nu a făcut niciodată rău în timpul jafurilor sale. El avea tot felul de deghizări şi obişnuia să le trimită poliţiştilor sticle cu vin. La data de 15 ianuarie 1999, când Ambrus Attila a fost arestat, la patinoarul echipei de hochei din Ujpest a fost dus un steag dedicat „Banditului Whiskey” ce avea să stea acolo timp de mai mulţi ani.

Attila Ambrus a reuşit să evadeze din închisoare la data de 10 iulie 1999, după ce a improvizat o frânghie din mai multe cabluri şi şireturi. Acesta a fost prins de poliţişti după trei luni de zile, în care „Banditul Whiskey” a stat ascuns într-un apartament din centrul Budapestei. El a fost prins după ce a comis un alt jaf, iar poliţiştii aflaţi pe urmele sale au reuşit să-i descopere ascunzătoarea. Ambrus a fost condamnat la 17 ani de închisoare într-o închisoare de maximă securitate. A fost eliberat la data de 31 ianuarie 2012, după 12 ani petrecuţi în închisoare, pentru bună purtare.

„Eu sunt un model rău. E o cale greşită cea pe care am mers. Suntem în lumea asta făcuţi să trăim 50-70-80 de ani. E un timp prea scurt. Mai bine învăţăm ce înseamnă să fim umili, respectuoşi, să credem în puterea noastră şi în domeniile în care excelăm. În fiecare dintre noi se ascund talente. Jefuirea unei bănci nu e o soluţie. Un jaf te îngroapă”, a declarat Attila Ambrus într-un interviu oferit ziarului Adevărul.

Unul dintre complicii săi, Karoly Antal, de asemenea un român de etnie maghiară, a fost prins în anul 2004 şi condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare. Un alt complice de-al lui Ambrus, Gabor Orban, s-a ales cu opt ani de închisoare.

Povestea de viaţă a lui Attila Ambrus a stat la baza cărţii „Balada Banditului Whiskey” scrisă de Julian Rubinstein, o carte ce a primit mai multe premii. Johnny Depp i Warner Bros. au vrut să facă un film pe baza acestei cărţi, în anul 2008 scenariu fiind unul catalogat drept unul dintre cele mia bune scripturi ale anului de la Hollywood. În cele din urmă, Nimrod Antal a lansat în noiembrie 20117 filmul „The Robber Whisky”, bazat pe păţăniile trăite de Attila Ambrus.

Alte ştiri pe această temă:

INTERVIU Attila Ambrus, fost spărgător de bănci: „Nu am dat doi bani pe norme. Am furat de mic, când am băut vinul şi am mâncat anafura din biserică”

Primul hoţ din România care a furat un seif cu totul. „Cap de Fier“ a dat o spargere la o agenţie de bursă din Bucureşti

Cum au scăpat autorii „Jafului secolului“ de închisoare după ce au furat o maşină blindată care transporta 10 milioane de lei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite