Povestea fenomenală a maicii care a studiat psihologia ca să fie mamă pentru 126 de copii. „Este o fiinţă care a salvat o grămadă de vieţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maica Ecaterina de la Aşezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuţi” a renunţat la cariera pentru care s-a pregătit şi a intrat în monahism. A luat diploma de asistentă medicală şi apoi pe cea de psiholog şi de opt ani se îngrijeşte zilnic de cei 126 de copii de toate vârstele ai aşezământului.

Trebuie să ai un pic de noroc în viaţă ca să cunoşti un om aşa cum este maica Ecateriana, care-şi desfăşoară activitatea la Alezământul „Sf. Ierah Leontie” din Rădăuţi. A renunţat la cariera ei, a intrat în monahism şi acum are grijă de cei 126 de copii de la Aşezămntul „Sf. Ierarh Leontie” de la Rădăuţi, judeţul Suceava.

„De 8 ani de zile de când sunt aici mi-am dat seama că şi cei care afişează un caracter mai puternic, e o barieră pe care şi-o aşează în faţă. Şi dacă nu o descoperi la timp refulează când nu are pe cineva lângă sau nu vor şti cui să ceară ajutor. Şi tot încercăm să săpăm cât mai adânc şi mai adânc”, spune maica Ecaterina, citată de ştirile ProTv.

De altfel, Pro TV a difuzat un reportaj cu o zi din viaţa Maicii Ecaterina, fostă economistă şi practicantă de gimnastică în prima tinereţe. „Maica e ca o mamă pentru noi. E o fiinţă care a salvat o grămadă de vieţi. Ne face să devenim ceva în viaţă. Ea vrea să ne arate că lucrurile care sunt grele pot fi uşoare doar dacă credem noi că sunt uşoare. Ea ne-a pus două ţeluri. Să înveţi şi să fii cuminte”, spun Maria şi Vasilica despre monahă.

Maica Ecaterina îi supraveghează non stop pe copii şi se asigură de modelarea caracterelor în pregătirea pentru viaţa de familie. „Ei trebuiesc pregătiţi pentru familie mai departe pentru că ei n-au avut modele, n-au avut părinţi. Şi am avut copii care în momentul în care le spuneam despre familie nu înţelegeau conceptul de familie. Nu au model. Şi e foarte greu. Încerc să modelez o persoană care la un moment dat va trebui să se transforme în acel tată sau mama pe mai departe pentru copiii lor”, mărturiseşte maica, citată de agenţia de presă a Patriarhiei Române – Basilica.

Pe lângă grija pentru suflet, în aşezământ copiii au parte de tot felul de pregătiri şi meditaţii, iar locul arată ca un centru în care se face performanţă. Dovadă stau vitrinele înţesate cu diplome şi medalii. Peste tot sunt săli în care se ţin cursuri. Iar maica e peste tot, atentă la orice detaliu.

„Atunci când te implici în viaţa unui copil şi afli ceva te doare atât de tare încât simţi că te sfâşie. Dar când ai o sută şi … nu poţi să te laşi sfâşiat de unul. Că trebuie să te laşi şi la ceilalţi care au nevoie. Şi el trebuie să te simtă că dacă nu empatizezi la maxim cu el nu obţii de la el”, afirmă Maica Ecaterina.

Potrivit Oviectiv de Suceava, până acum din aşezământ au plecat 30 de copii, toţi cu diplome şi meserii învăţate, 10 sunt la facultate, iar 7 s-au căsătorit, au familii.

„Personajul principal care este acolo este psihologul. Maica fiind şi monahie şi psiholog zicem noi că are mai multă încărcătură la suflet, pentru că nu mai are grijile familiilor din spate. Ceilalţi, dacă ar fi psiholog ar mai veni cu nişte griji din spate. A familiei, salarii mici, dincoace stă 24 de ore din 24 în mijlocul copiilor. Acolo îl vezi şi când e trist şi gânditor şi când vrea să o ia razna. Bate în uşa şi la 11 noaptea. Acolo, amica ţine loc şi de maică şi de mama şi de tată şi de învăţător şi preot de toate lucrurile astea”, a spus preot Iustin, stareţul Mănăstirii Bogdana, citat de ProTv. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite