Portret/ Vlad Vasiliu a adus lumina în casele Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Vasiliu
Vlad Vasiliu

Mii de oameni au dat opaiţul pe bec datorită inginerului sucevean, care a adus energia electrică în satele din nord-estul ţării.

Vlad Vasiliu este suceveanul care a reuşit să aducă curentul electric în mii de locuinţe din Suceava, Iaşi şi Vaslui, dar cel mai important, a făcut lumină acolo unde mulţi nici nu mai sperau: în cătunele din „creierul munţilor“. În anul 1960 a fost numit inginer-şef la Întreprinderea Regională de Electricitate Suceava. A găsit aici o echipă fără experienţă, dar dornică de muncă.


„Orbită“ de bec


Inginerul mărturiseşte că începutul a fost greu, dar asta nu l-a împiedicat să fie cel mai longeviv şef din istoria întreprinderii. „A fost o perioadă în care am dormit în clădirea fostei primării a comunei Burdujeni. Cu timpul, am fost martorul electrificării satelor, lucru care a împins ţara cu 50 de ani înainte“, a declarat Vlad Vasiliu. În doar nouă ani a făcut lumină în sute de case din judeţul Suceava şi a reuşit să construiască microhidrocentrale pe cursurile de apă, în zonele montane. Într-unul din satele în care a adus curentul electric a asistat chiar la momentul în care o femeie a trecut de la zeci de ani de viaţă la lumina opaieţului la lumina artificială a becului.


„Acea femeie mi-a arătat o ladă plină de fitil pentru opaiţ. Le făcuse pe toate cu mâna ei, la lumina flacărei. În momentul când s-a dat drumul la lumină, femeia ne-a spus că e prea puternică şi ne-a rugat să stingem becul că o orbeşte“, a povestit energeticianul. În 1963 a fost tranferat la Întreprinderea Regională de Electricitate Iaşi. La acea dată, doar două sate din acest judeţ erau electrificate, dar mâinile inginerului nu au stat de-o parte.


În cele aproape trei decenii petrecute la Iaşi, suceveanul a făcut în aşa fel încât fiecare casă să aibă energie electrică printr-o simplă apăsare de deget. Lui i se datorează şi dezvoltarea zonei industriale din capitala Moldovei, dar şi electrificarea localităţilor din judeţul Vaslui. A avut în subordine între 600 şi 2.000 de angajaţi şi toţi i-au fost dragi dacă au respectat motto-ul lui: „Cine munceşte mi-e amic, cine nu, mi-e duşman“.


Momente dificile


Colegii de breaslă şi foştii elevi au numai cuvinte de laudă pentru acest om. „Avem un respect enorm pentru el, mai ales pentru tot ceea ce a realizat“, a declarat Mihai Caba, fost director Renel. Cel mai dificil moment al carierei sale a fost acela al privatizării reţelei de distribuţie a energiei electrice. „Mergeam prin satele prin care am făcut lucrările la reţeaua de energie electrică şi îmi aduceam aminte de efortul pe care l-au depus la acel moment şi cetăţenii din acele localităţi şi cum străinii profită de pe urma muncii noastre“, a spus Vasiliu.

întrebări şi răspunsuri
Care a fost cea mai dificilă perioadă a carierei?
Energia electrică reprezintă viaţă. Îmi pare rău că în decursul anilor aceasta a devenit ca o marfă care aduce doar profit. Şi mai rău este faptul că au venit străinii în ţară şi au cumpărat reţelele de energie electrică, deşi la vremea implementării
chiar şi cetăţenii care au beneficiat de curent au contribuit la dezvoltarea reţelei.
 
Ce planuri de viitor aveţi?
Facultatea de Electrotehnică din Iaşi va împlini în anul 2010 o sută de ani de la înfiinţare şi, cu această ocazie, voi edita o monografie.


ce-i place
În timpul liber, energeticianului îi place să facă mişcare şi se bucură de fiecare moment petrecut în natură. Pe lângă acestea, se declară adeptul zicalei „nicio zi fără muncă“.
ce nu-i place
Lui Vlad Vasiliu nu-i place dezordinea şi nici oamenii care nu muncesc. Chiar dacă are 80 de ani, susţine că nu poate să stea degeaba.

profil
născut
. 29 octombrie 1929, Dolhasca.
studii. Institutul de Politehnică din Iaşi.
familie. Căsătorit, are doi copii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite