Portret/ Gicu Blănaru: jandarmul cu misiuni de poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îşi aminteşte cu durere de misiunea din ’90, când şi-a pierdut un coleg la mineriadă, însă nu trece peste greutăţi fără să aibă zâmbetul pe buze.

Îşi împarte meseria de jandarm cu studenţia, o tinereţe întârziată care-l poartă pe holurile Facultăţii de Drept. Este student în anul III şi împarte emoţiile examenelor cu fiul său, student la Medicină în Iaşi. De nimic nu-i pare rău şi-şi aminteşte cu sufletul deschis de misiunile pe care le-a avut. La 41 de ani, Gicu Blănaru, angajat la Serviciul de Pază şi Protecţie  Suceava, este un om vesel şi plin de umor.


A înăbuşit mai multe răscoale


Misiunea care i-a lăsat însă un gust amar este cea din ’90. A fost chemat la Bucureşti să apere Ministerul de Interne împreună cu o echipă pe care o conducea în calitate de comandant de pluton. „În perioada aceea, 1-16 iunie, Nicolae Lazăr, uncoleg a murit în faţa noastră. El este un erou, a fost făcut subofiţer post-mortem. Eram câte trei la fiecare geam, că erau mari geamurile la Interne. Primul stătea cu scutul în faţă, al doilea era pe un scaun şi-l proteja pe cel de jos, iar al treilea era urcat pe o scară şi-l proteja pe cel din mijloc“, povesteşte jandarmul. În ciuda acestei  tactici, la un moment dat, un cocktail Molotov a pătruns prin deschizătura scuturilor şi l-a ucis pe primul jandarm. Pentru el, pierderea camaradului a fost o lovitură puternică. Recunoaşte că şi acum îl visează, însă îi apare în momentele bune din viaţă. O altă misiune care i-a rămas în minte este cea în care el şi  colegii săi au fost nevoiţi să ţină piept unui sat întreg de ţigani.


În 1996, a mers  cu o echipă de jandarmi la Mirăuţi, în judeţul Suceava, pentru a prinde un urmărit general. „Acolo erau numai ţigani şi când am ajuns au sărit toţi pe noi, să-l apere pe infractor. A fost o răscoală între forţele de ordine şi localnici, s-a lăsat cu bătăi şi arestări“, îşi aminteşte sublocotenentul.


Ajutor pentru sinistraţi


O altă revoltă la care a intervenit a fost cea de la la Săpânţa, unde, din cauza primarului, satul s-a împărţit în două. Jumătate îl voiau, jumătate nu. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru că oamenii îşi delimitaseră comuna în două cu bolovani şi începuseră să se bată între ei. „A fost nevoie de Brigada de Luptă Antitero de la Bucureşti ca să apalaneze conflictul“, mai adaugă suceveanul. Pentru ultima misiune a primit de la Ministerul de Interne mulţumiri deoarece a fost o săptămână prin satele inundate, a scos apa din curţi împreună cu pompierii, a reparat  garduri şi i-a ajutat pe oameni să-şi încropească locuinţele în urma dezastrului. Acum asigură paza la Finanţe şi are grijă de Trezorerie. „Este o mare responsabilitate. Am mai lucrat 18 ani la Palatul de Justiţie. I-am văzut la ochi pe cei mai mari interlopi ai Sucevei“, încheie jandarmul.

întrebări şi răspunsuri
 De unde dragostea pentru flori?
Nu ştiu, dar îmi place să le cultiv. Am o grădină în care în fiecare an pun sute de flori. Mai merg şi pe la vecini şi cer specii pe care eu nu le am. Îmi plac şi cele în ghivece, în special cele agăţătoare. Vara, casa mea e inundată de verdeaţă. 

Când aţi ţinut o chitară pentru prima dată în braţe?
Eram în clasa a VIII-a şi mama mi-a cumpărat una. Erau scumpe, dar pentru că-mi doream aşa de mult a făcut sacrificiul acesta. Am învăţat să cânt repede, până la sfârşitul anului, iar la serbare am interpretat două melodii, printre care şi „Blowing in the wind“, piesa lui Bob Dylan. De atunci m-am îndrăgostit de folk.

ce-i place
„Am o casă în satul natal şi-mi place foarte mult să merg cu familia acolo, să avem grijă de casă şi grădină. Este colţul meu de rai, acolo mă simt fericit“, susţine jandarmul. Îi mai plac florile şi chitara. „Cânt de mic şi în fiecare an de Crăciun merg cu colegii de la Jandarmerie şi colindăm“, subliniază suceveanul.

ce nu-i place
„Atunci când încerc să fac ceva şi nu-mi iese, devin depresiv. Nu-mi place ploaia, iar vremea urâtă, îmi provoacă disconfort“, susţine jandarmul.

profil
născut. 11 ianuarie, 1968 la Mălini.
studii. Şcoala de Poliţie de la Câmpina.
familie. Căsătorit, are un copil.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite