PORTRET/ Dana Dăncilă: „Destinul meu este să înveselesc inimile triste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Dăncilă
Dana Dăncilă

Artista spune că are muzica populară în sânge. Este însăşi viaţa ei, din care fac parte „crâşmarul Vasile“, publicul şi marile cântăreţe care au descoperit-o.

Are un timbru puternic, plin de hotărâre şi mândrie. Dana Dăncilă cântă la 24 de ani de plăcere, iar accentul moldovenesc o prinde de minune în toate melodiile ei. „Frunză verde mentă creaţă, m-am sculat de dimineaţă/ Şi la moară m-am pornit, că nu am de plămădit/ Da de unde pâine coaptă, că stătea crâşmaru-n poartă/ Şi mi-o spus «hai vino-n coa’, c-o holercuţă ţi-oi da»“, cântă vedeta locală cu plăcere versurile din „Măi crâşmare, măi Vasile“.


A intrat în Ansamblul „Ciprian Porumbescu“ în urmă cu trei ani, când Margareta Clipa a remarcat-o şi a ajutat-o să devină cunoscută în ţară. „Am primit un telefon de la emisiunea «Mândre-s cântecele noastre», de la Romantica, şi mi-au spus că sunt invitată din partea cuiva. În emisiune trebuia să vină un interpret consacrat şi să aducă cu el un debutant. Atunci nu am ştiut cine m-a propus, iar apoi am aflat că a fost Margareta Clipa“, îşi aminteşte Dana. A fost primul ei contact cu publicul larg şi spune că de atunci a rămas prietenă cu vedeta moldoveancă. În palmaresul ei se numără şi trofeul „Ora populară“, câştigat în 2007 la TVR2, la emisiunea cu acelaşi titlu. Aici a participat la un concurs care elimina la fiecare ediţie concurenţii. Acolo, nu doar a cântat, ci a jucat şi teatru şi a dansat. Susţine că a fost o „probă de foc“, un fel de examen deoarece a simţit tensiunea la cote maxime.

Ar fi vrut să fie actriţă
Chiar dacă nu ar fi moştenit dragostea pentru muzica populară de la bunica ei, artista tot ar fi ajuns pe scenă. „Mi-ar fi plăcut să fiu actriţă, am şi făcut un semestru de pregătire în particular în timpul studenţiei şi mi-a plăcut“, mărturiseşte Dana. A ajuns însă o solistă îndrăgită în Suceava şi nu-i pare rău. A fost invitată de Mărioara Murărescu şi Elize Stan la emisiuni de profil şi ştie că destinul ei este să înveselească inimile triste.


Primele cântece le-a cules de la bunica sa, care locuieşte în Sadova şi care este rapsod popular. „Prima melodie, pe care am cântat-o pe la 9-10 ani, a fost «Sunt fată din Sadova» şi mi s-a părut cea mai potrivită. Chiar dacă eu aveam părinţii în Rădăuţi, copilăream la bunica, unde veneau cei de la TVR din Iaşi să facă emisiuni. Bunica ştie să doinească şi să coasă catrinţe. M-au remarcat şi pe mine, când veneau să mănânce la ea“, îşi aminteşte tânăra.


La şcoală a urmat acelaşi drum, al artei. A făcut Liceul de Artă din Suceava, după care a plecat la Iaşi la Conservator. De atunci îşi culege cântecele, ori de la bunica ei, ori din culegerile populare. „Am unele melodii orchestrate de maestrul Viorel Leancă. Versurile le culeg, iar apoi le şlefuiesc. Am nişte colegi minunaţi în ansamblu, toţi sunt profesionişti“, a încheiat Dana Dăncilă.

Profil
Născută. 2 ianuarie 1986, Câmpulung Moldovenesc.
Studii. Universitatea „George Enescu“ Iaşi, Secţia de Muzicologie.
Familie. Căsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Care vă sunt muzele în muzică?
Pe doamna Margareta Clipa o admir cel mai mult, ea m-a făcut cunoscută şi nu o să pot niciodată să-i mulţumesc îndeajuns. Apoi, mai este Sofia Vicoveanca, care m-a observat şi dumneaei şi i-a plăcut vocea mea. Când eram la Conservator mi s-a spus că eu mă încadrez cumva între Maria Tănase şi Sofia Vicoveanca la voce.
 
Dacă ar fi să faceţi un duet, pe cine aţi alege?
Până acum nu am făcut duet cu nimeni, dar m-am gândit. Cred că ar trebui să fie un bărbat cu o voce acută, cum este Ionuţ Dolănescu. Eu am vocea gravă şi nu ar ieşi nimic bun dacă ar fi cineva cu un timbru asemănător.

Ce-i place
Îi plac muzica lăutărească şi basmalele frumos brodate. O atrage latura artistică a lumii şi spune că i-ar fi plăcut să şi picteze, dar recunoaşte că nu are talent. A servit drept model pentru câteva prietene, studente la pictură.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii răutăcioşi, iar în meseria mea am întâlnit destui. Este păcat deoarece viaţa este scurtă şi ar trebui să fim mai buni unii cu alţii. Ar trebui să fim mai aprope de Dumnezeu, să nu mai fim nemulţumiţi mereu“, a menţionat interpreta populară.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite