Poliţistul sucevean ce a inventat un sistem juridic pararel pentru a obţine şpăgi a fost trimis în judecată. Un preot se numără printre mituitorii ofiţerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul Florin Popescu a fost trimis în judecată pentru luare de mită. FOTO Dănuţ Zuzeac
Poliţistul Florin Popescu a fost trimis în judecată pentru luare de mită. FOTO Dănuţ Zuzeac

Poliţistul Florin Popescu este acuzat că a cerut diverse sume de bani de la tot felul de persoane cercetate penal, lăsând să creadă că are influenţă asupra procurorilor sau judecătorilor suceveni. În dosarul respectiv au mai fost trimişi în judecată un afacerist din Ilfov, un preot din Siret şi două rude ale unui individ condamnat pentru o tentativă de omor, în sarcina lor fiind reţinute infracţiunile de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a poliţistului Florin Vasile Popescu pentru comiterea a patru infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii. De asemenea, procurorii anticorupţie i-au mai trimis în judecată pe Nihat Palabiyik, administrator la SC Mega Tex SRL Ilfov, pentru dare de mită, Ovidiu Popescu zis „Marius” şi Busuioc Stănescu zis „Dragoş” pentru cumpărare de influenţă, precum şi pe preotul Daniel Vasile Merlă de la Parohia „Sfântul Ioan” din Siret tot pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Florin Vasile Popescu, ofiţer de poliţie judiciară cu grad profesional de subcomisar în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale, a primit de la preotul Merlă suma de 50 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra organelor judiciare şi le poate determina să adopte cu celeritate o soluţie favorabilă în dosarul în care acesta era cercetat penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul rutier, care să-i permită reintrarea în posesia permisului de conducere.

În acest sens, în cursul lunii septembrie 2015, poliţistului Popescu a contactat un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava în vederea găsirii unei posibilităţi de soluţionare cu rapiditate a acelui dosar penal afirmând că este dispus să „dea o masă”, iar ulterior l-a informat pe inculpatul Daniel Vasile Merlă cu privire la demersurile pe care trebuia să le facă pentru ca dosarul care-l privea să fie soluţionat cu prioritate, lăsându-l pe acesta să creadă că a intervenit personal la procurorul de caz, context în care, prin intermediul unei alte persoane, a pretins de la preot suma suplimentară de 100 de euro, cu titlu de diferenţă de plată a pretinsei influenţe pe care ar fi exercitat-o asupra procurorului de caz în vederea soluţionării favorabile şi cu rapiditate a dosarului penal.

La data de 30 aprilie 2015, poliţistul Popescu a pretins, direct şi la data de 5 mai 2015, a primit, prin intermediul unei alte persoane, suma de 500 de euro de la inculpatul Nihat Palabiyik, persoană faţă de care anterior efectuase acte de cercetare penală, iar pentru a obţine această finalitate, a uzat de ascendentul moral conferit de această împrejurare, reliefând ajutorul acordat în acel dosar penal şi a invocat, în mod nereal, calitatea sa de ofiţer „la investigaţii criminale la DIICOT”.

În cursul lunii mai 2015, a pretins în mod repetat, direct şi pentru sine, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu, suma de 1.000 de lei de la o altă persoană faţă de care anterior efectuase acte de cercetare penală, uzând de ascendentul moral conferit de această împrejurare şi reliefând un pretins ajutor acordat acestuia în ceea ce priveşte modalitatea favorabilă de soluţionare a cauzei care-l privea.

În perioada 31 iulie 2015 – 18 august 2015, a pretins din nou, în mod repetat, direct şi pentru sine, suma de 500 euro, de la inculpatul Nihat Palabiyik, asigurându-l cu privire la protecţia ce i-o va oferi pe viitor în situaţia unor eventuale dosare penale constituite pe numele său.

Prins în flagrant în timp ce primea 700 de lei de la rudele unui individ condamnat pentru tentativă de omor

În perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, a pretins suma de 500 de euro, din care a primit efectiv 300 de euro de la inculpaţii Ovidiu Stănescu şi Busuioc Stănescu, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluţionarea unui dosar penal privind săvârşirea unei infracţiuni de tentativă de omor de către o persoană aflată în relaţie de rudenie cu cei doi inculpaţi, promiţând că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane, dintre care una avea calitatea de judecător în cadrul Tribunalului Suceava, să adopte o soluţie favorabilă în acel caz, respectiv să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blândă.

Ulterior pronunţării condamnării în primă instanţă la pedeapsa de trei ani şi şase luni închisoare, inculpatul Florin Vasile Popescu a pretins diferite sume de bani de la inculpatul Ovidiu Stănescu, sub pretextul că pedeapsa a fost aplicată în cuantum redus ca urmare a intervenţiilor făcute la judecătorul învestit cu soluţionarea dosarului, iar la data de 19 ianuarie 2016 a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 700 de lei de la suspectul Ovidiu Stănescu.

La data de 11 decembrie 2015, poliţistul Popescu a pretins suma de 500 de euro de la inculpatul Nihat Palabiyik, reliefându-i încă o dată acestuia modalitatea favorabilă în care a fost soluţionată acea cauză penală.

La datele de 11 aprilie 2013, 24 martie 2014 şi 6 aprilie 2015, inculpatul Florin Vasile Popescu, cu prilejul întocmirii declaraţiilor anuale de avere, cu intenţie, a omis menţionarea unor împrumuturi băneşti primite de la mai multe persoane fizice în perioada 2013 – 2014, deşi avea obligaţia legală în considerarea funcţiei publice deţinute.

Procurorii DNA au dispus punerea sechestrului asupra sumei de 800 de euro aparţinând poliţistului Popescu, în vederea asigurării posibilităţii de executare a măsurii de siguranţă a confiscării speciale. În acest dosar procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

Alte ştiri pe această temă:

Un poliţist a fost reţinut şi alţi cinci sunt cercetaţi în libertate în dosarul de corupţie de la Piaţa Moldovei

UPDATE Şase agenţi de poliţie din Focşani, ridicaţi de procurori pentru fapte de corupţie. Procurorii au găsit la percheziţii ţigări de contraband

Caracatiţa corupţiei din Beiuş. Cum s-a cimentat „prietenia“ între primar, şeful poliţiei şi prim-procurorul oraşului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite