Poliţist, despre dezincriminarea consumului de etnobotanice: „Pe acelaşi principiu, hai să dezincriminăm furtul, tâlhăria, violul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Bogdan Bănică este de părere „că prin dezincriminarea consumului de etnobotanice şi scoaterea de sub efectul legilor penale a consumatorilor, dispare o verigă importantă de combatere a traficului acestor substanţe, trafic ce va fi mult mai greu de ţinut în frâu şi de probat, anchetat, apoi condamnat”.

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS, Bogdan Bănică, a declarat pentru Adevărul că dezincriminarea consumului de etnobotanice va avea consecinţe extrem de grave. Fenomenul va fi mult mai greu de ţinut în frâu.

„Etnobotanicele sunt mai puţin dăunătoare decât drogurile de mare risc? Nimic mai fals! Creează aceeaşi dependenţă, cu consecinţe uneori mult mai grave, ce nu de puţine ori au dus la deces. Pe acelaşi principiu, hai să dezincriminăm furtul, tâlhăria, violul, pentru că, nu-i aşa, sunt mai puţin grave decât crima”, a declarat Bănică.

etnobotanice

Sindicalistul se întreabă dacă cei care fac legile mai sunt angrenaţi în realitate. „Adesea mă întreb unde vor guvernanţii şi amatorii din comisiile permanente ale Parlamentului să aducă această ţară? Nu le spune nimeni realitatea de care, odată ajunşi acolo, s-au rupt? Amnistiem şi graţiem, slăbim atributele instituţiilor care apără statul de drept, le umilim, legalizăm consumul de droguri, urmează legalizarea necrofiliei, a gerontofiliei şi pedofiliei?! Spre ce ne îndreptăm? Spre anarhie? Poate...”, ne-a declarat Bogdan Bănică.

Câteva zeci de dosare penale ale consumatorilor de etnobotanice din judeţul Suceava sunt clasate sau în curs de clasare după dezincriminarea infracţiunii. Peste 50 de cazuri au fost depistate numai în acest an de poliţişti şi de jandarmi.

Surse judiciare au declarat pentru Monitorul de Suceava că cei care erau doar consumatori oricum nu ajungeau la închisoare, însă era important că puteau fi puşi sub acuzare şi primeau o pedeapsă, suspendată sub supraveghere, ori doar un avertisment. Pe de altă parte, s-a întâmplat de multe ori ca tinerii consumatori de etnobotanice să fie şi distribuitori.

Consumul de etnobotanice a fost dezincriminat în luna septembrie 2018 printr-o decizie a ICCJ. Procurarea sau deţinerea acestor droguri de către români nu mai constituie infracţiune.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite