Pisica Luna a stat 12 ore blocată într-un copac, la mare înălţime. De ce nu au vrut pompierii să o salveze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Casa lui Patrocle
FOTO: Facebook/ Casa lui Patrocle

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au refuzat să intervină pentru a o salva pe Luna, o pisică rămasă blocată la 12 metri înălţime, într-un copac, deasupra unui ape. Proprietara acesteia a sunat de patru ori la 112. Pisica a stat în copac mai bine de 12 ore şi în final a ajuns în apă.

Mirela este asistentă medicală şi o mare iubitoare de animale. Locuieşte la casă, în comuna Şcheia a judeţului Suceava, unde îngrijeşte atât căţei, cât şi pisici. În urmă cu trei ani, o prietenă i-a spus că lângă un buncăr de gunoi din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava este o pisică flămândă, neîngrijită, abandonată.

N-a stat pe gânduri, s-a dus, a luat pisica i-a dat numele Luna şi de atunci a avut grijă de ea. În seara zilei de miercuri, 8 decembrie, Mirela a fost sunată de soţul ei care i-a spus că Luna a rămas blocată într-un copac, la 12 metri înălţime de sol, deaspra unei ape şi că are mai bine de 10 ore de când nu a mai coborât.

„Am sunat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi am anunţat că pisica este blocată în copac, nu se mai poate mişca. Soţul a aruncat cu bulgări în ea ca să încerce să o determine să coboare. Soţul nu s-a putut urca după ea pentru că este un copac înalt de 12 metri, cu crengile subţiri, pe malul unui râu. Era în vârful copacului. Singura soluţie era să vină cei de la ISU cu o macara ca să o poată da jos. Când am sunat, le-am spus că sunt asistentă medicală, lucrez de 25 de ani. Nu sunam aiurea ca să deranjez, că ştiu ce înseamnă. Mi-au spus că pisica este în mediul ei, o să coboare. Mi-au spus că au o circulară primită prin care li se interzice să salveze pisicile din copac. Doar pisicile din canal sau câinii. Nu au vrut să vină. Le-am spus că este pisica mea şi cum pot să mă duc eu acasă şi să aştept să moară, să cadă din copac şi să moară. Toate fiinţele au dreptul să fie salvate. Nu trimiţi o autospecială pentru că este o cheltuială, dar trimiţi pe cineva la faţa locului”, a spus Mirela.

pisica luna suceava

Mirela şi pisica Luna FOTO: Oana Şlemco 

Disperată, femeia a luat legătura cu Asociaţia de protecţie a animalelor „Casa lui Patrocle”. Volunatrii au sosit la faţa locului şi la rândul lor au încercat să salveze pisica. Atunci când şi-au dat seama că nu au cum să intervină, au sunat la 112. În total, au fost efectuate patru apeluri pentru ajutor. Pompierii au refuzat să intervină de fiecare dată, explicând că au procedură internă care le interzice să salveze animale din mediul lor natural, considerând că Luna nu era în pericol şi că va coborî singură de la înălţime.

Ei bine, lucrurile n-au stat aşa, pisica n-a coborât singură nici după 12 ore, iar afară se înregistra o temperatură negativă. Aşa că ajutaţi de un vecin, proprietarii au tăiat creanga copacului, iar pisica a căzut în apă, fiind salvată de volunatri. Animalul era speriat şi aproape îngheţat de frig, după cum spun reprezentanţii Asociaţiei „Casa lui Patrocle”. A început să mişte abia după ore bune de stat la căldură şi după un tratament perfuzabil.

Contactat telefonic, şeful ISU Suceava, colonelul Costică Ghiaţă a confirmat că există un document intern, o procedură, care nu le permite pompierilor să urce în copaci ca să salveze pisici tocmai pentru că se consideră că aceste animale sunt în mediul lor la înălţime. 

Chiar şi aşa, au fost situaţii în care, în ciuda procedurii, pompierii au intervenit. Întrebat de ce n-au acţionat şi în cazul Lunei, colonelul a spus că pisica s-a urcat într-un copac cu crengile subţiri, la mare înălţime, iar intervenţia i-ar fi pus în pericol pe salvatori. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

    

Cum te poţi infecta cu Omicron. Medic: Şansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt 100%

Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite