Peste 200 de tineri s-au întors acasă în ziua alegerilor pentru a schimba un primar dintr-o comună din Suceava

Peste 200 de tineri s-au întors acasă în ziua alegerilor pentru a schimba un primar dintr-o comună din Suceava

Primăria din comuna Bosanci. FOTO Dănuţ Zuzeac

Peste 200 de tineri au venit acasă din Belgia, Italia, Marea Britanie sau Austria, în timp ce alţi 100 de tineri au venit de prin Târgu – Mureş şi Cluj – Napoca, pentru a schimba primarul din comuna suceveană Bosanci. Astfel, Neculai Miron, candidatul ALDE, a devenit noul edil şef al localităţii aflate la marginea Sucevei, înlocuind un primar PNL.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 300 de tineri s-au mobilizat printr-o reţea de socializare şi au decis ca în ziua votului, mai exact pe 5 iunie, să se întâlnească cu toţii acasă, în comuna Bosanci. În urma mobilizării, primar a ieşit Neculai Miron, candidatul ALDE.

Mobilizarea a început pe Facebook cu aproape trei luni în urmă, iar în ziua votului au fost cu toţii acasă, fie că au venit din Belgia, Italia, Marea Britanie, Austria sau Târgu-Mureş şi Cluj-Napoca. „Eu nu aveam cont pe acest site de socializare, dar un prieten m-a îndemnat să-mi fac, promiţându-mi că mă va ajuta. Aveam astfel posibilitatea să comunic nu doar cu oamenii din comună, ci şi cu bosâncenii plecaţi. Aşa am început să le povestesc despre planurile mele şi despre ce intenţionez să fac. Acest grup de oameni nu fac parte din consilierii mei şi nici nu au fost plătiţi pentru a-mi face campanie. Ei au făcut-o pentru comună, nu pentru mine”, a declarat Neculai Miron, primarul ales al comunei Bosanci.

                                                       Neculai Miron - noul primar al comunei Bosanci

Unele voci spun însă că tinerii veniţi la vot din străinătate ar fi fost plătiţi ca să facă asta. Au fost cazuri în care câte trei – patru şoferi s-au grupat într-o singură maşină şi au condus cu rândul. Ei au ajuns la Bosanci duminică dimineaţă, iar după – amiază au pornit înapoi spre ţările în care erau plecaţi pentru a fi luni dimineaţă la muncă.

Neculai Miron, a declarat că timp de patru ani nu va ridica niciun leu din salariul de primar, din aceşti bani dorind să facă ceva pentru cei care l-au ales, în demersul său fiind urmat şi de doi consilieri care au precizat să îşi vor dona indemnizaţia lunară.

La alegerile de duminică, 5 iunie 2016, un număr de 2.590 de bosâncei s-au prezentat la urne pentru a-şi vota favoritul, prezenţa la vot înregistrând un procent de 40,25%. Neculai Miron a obţinut 40,25% dintre sufragii, în timp ce contracandidaţii săi Aleodor Nichifor (PSD) şi Anton Curic (PNL), s-au ales cu 28,91, respectiv 22,50% din voturile exprimate. Candidatul ALDE a primit 1.036 de voturi, în timp ce Aleodor Nichifor a fost preferatul a 749 dintre persoanele prezente la urnele de votare. 

Fostul primar, Anton Curic (PSD), s-a aflat la cârma localităţii timp de opt ani de zile. „Noi, cei care am venit de departe să votăm, nu am făcut altceva decât ceea ce am crezut că e bine pentru viitorul acestei comune. Campania virtuală făcută pro Miron Neculai a dat roade, nu e ca şi cum ne-am mobilizat în noiembrie 2014, la alegerile prezidenţiale şi din două părţi relativ rele am ales-o pe cea bună şi tot degeaba. Cred că aici lucrurile vor fi diferite”, a declarat Liviu, un tânăr venit din Austria pentru a vota noul primar al comunei Bosanci.

„Din cauza diferitelor împrejurări, noi, bosâncenii, suntem împrăştiaţi în toată lumea. Majoritatea ne întoarcem în ţată ori de câte ori avem ocazia. Ne dorim să vedem că Bosanciul arată bine şi are oameni gospondari. Nu prea s-a văzut acest lucru până acum. Ne-am dorit schimbarea”, a spus şi Ionela Rusu, o bosânceancă ce locuieşte la Londra.

Alte ştiri pe această temă:

 

Alegeri locale 2016 Suceava. Un primar dintr-o comună suceveană a ajuns vedetă în New York Times

UPDATE Rezultate alegeri locale 2016 Suceava. Gheorghe Flutur este oficial noul preşedinte al CJ Suceava

Alegeri locale 2016 Suceava. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a obţinut cel de-al patrulea mandat de edil şef al oraşului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările