Pericolele complexului bisericesc de lux stăpânit de ÎPS Teodosie în Bucovina. Motivul pentru care autorităţile interzic să fie deschis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza de tratament şi odihnă de la Gheorghiţeni stă închisă de aproape cinci luni de zile. FOTO www.dorna-arini.ro
Baza de tratament şi odihnă de la Gheorghiţeni stă închisă de aproape cinci luni de zile. FOTO www.dorna-arini.ro

Pompierii suceveni au închis baza de tratament de la Gheorghiţeni – Dorna Arini deţinută în Bucovina de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, la mijlocul lunii noiembrie 2015, deoarece au depistat mai multe nereguli. Până în prezent, aşezământul nu a fost redeschis, pentru că nu au fost remediate problemele găsite de cei de la ISU.

Baza de odihnă şi tratament Gheorghiţeni de la Dorna Arini este închisă de aproape cinci luni de zile, după ce o echipă de control a ISU Suceava a stabilit, la data de 13 noiembrie 2015, că obiectivul încalcă grav cerinţele de securitate la incendiu. Pentru ca această bază de tratament să fie redeschisă, administratorii trebuie să remedieze problemele problemele găsite de cei de la ISU.

Aceştia au început să lucreze pe partea bazei de tratament ca să o aducă în normalitate şi să solicite autorizaţiile necesare pentru a o putea redeschide.

„Cei de la baza de odihnă şi tratament Gheorghiţeni au şanse să primească avizele necesare de la ISU, ideea este să facă nişte îmbunătăţiri, vis – a – vis de partea de construcţii, instalaţii, legat de siguranţa la foc. Până în momentul de faţă nu s-a emis nimic acolo, iar ce s-a sigilat nu a fost pus în funcţiune. Problemele de acolo sunt de natură  constructivă şi se împart în două paliere, unul în ceea ce priveşte configuraţia construcţiei, inclusiv existenţa acelor cantităţi mari de lemn în elementele de construcţie, iar al doilea palier ar fi aspectul legat de lipsa instalaţiilor speciale cu rol de securitate la incendiu şi aici mă refer la hidranţi interiori, hidranţi exteriori, instalaţii de iluminat de securitate – evacuare, marcare hidranţi, împotriva panicii, cam toate tipurile de instalaţii de iluminat la securitate”, a explicat adjunctul ISU Suceava, locotenet colonelul Costică Ghiaţă.

În vara anului trecut, o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” au verificat activitatea desfăşurată în cadrul Complexului monahal de la Dorna Arini, condus de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscolul Tomisului. 

La scurt timp după acest control, complexul bisericesc de lux al lui ÎPS Teodosie a fost cuprins de flăcări, după ce chilia unui călugăr de 89 de ani a izbucnit un incendiu. Din raportul întocmit de către comisia de control, la Complexul monahal „Acoperământul Maicii Domnului” şi la Baza de tratament balnear situate în satul Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, judeţul Suceava, neregulile se ţin lanţ.

Hotelul şi baza de tratament balnear, clădiri construite în 2010, nu au aviz de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nici nu respectă normele de protecţie în caz de incendiu. Din 2010, pompierii au amendat în fiecare an complexul bisericesc pentru că funcţionează fără aviz de la ISU Suceava.

Dacă în cazul clădirii cu cinci etaje ar putea fi realizate unele modificări structurale care să permită autorizarea, şeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui, a precizat că în cazul clădirii cu şapte etaje este total imposibilă intrarea în legalitate.

Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” a fost construită de ÎPS Teodosie pe terenul moştenit de la părinţi. Construcţia complexului a început în 1999. În prezent, aşezământul monahal are 6.800 de metri pătraţi de construcţii şi un domeniu de 20 de hectare. Complexul bisericesc include o clopotniţă cu 24 de clopote, înaltă de 41 de metri, un hotel de trei stele, un pavilion administrativ aferent hotelului, spaţii de producţie, sală de conferinţe şi restaurant, o bază de tratament balnear recuperator, aflată acum în extindere, unde pacienţii sunt trataţi ca la orice spital de stat. Complexul are acum 80 de locuri de cazare.

Anul trecut, în cadrul complexului a început construirea unei noi biserici, de mari dimensiuni, cu arhitectură inspirată de la bisericile medievale de patrimoniu din Suceava. Lucrările estimate la un milion de euro sunt finanţate majoritar de Secretariatul de Stat pentru Culte.

Printr-o tranzacţie cu cântec parafată în 2010, Mănăstirea din Arini i-a cedat lui ÎPS Teodosie un hotel, două case şi 19 hectare de teren. Măicuţele au rămas cu biserica, chiliile, clopotniţa şi jumătate de hectar de fâneaţă. Iniţial, terenul moştenire a fost donat bisericii de către Teodosie, întrucât călugării şi înalţii ierarhi nu au voie să deţină averi personale, după ce au depus aşa-numitul jurământ de sărăcie. După afacerea cu pricina, Teodosie s-a ales cu apelativul "Hapsâneanul".

Alte ştiri pe această temă:

Complexul de lux stăpânit de ÎPS Teodosie la Suceava a fost închis de pompieri

Complexul bisericesc de lux stăpânit de ÎPS Teodosie la Suceava, „dezumflat“ după controale în lanţ: mizerie, angajaţi fără acte, clădiri imposibil de autorizat

Cum încearcă ÎPS Teodosie să-şi transforme mănăstirea privată şi complexul hotelier în monument istoric

Complex bisericesc de lux cârmuit de ÎPS Teodosie în Bucovina. Cum stoarce „Hapsâneanul“ 1 milion de euro de la stat pentru un lăcaş uriaş, în stil „ştefanian”

Păcatele lui ÎPS Teodosie: traseul de la preferatul BOR la urmărit penal de DNA

Cuviosul Teodosie "Hapsâneanul": un hotel, două case şi 19 hectare de teren

Clanul Teodosie şi-a făcut plinul din averea Bisericii

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, are datorii la Fisc de 42 de miliarde de lei vechi

Deutsche Welle: „În România, un preot rău distruge cât pot zidi 40 de preoţi buni!”

Teodosie Hapsâneanul, lăsat în plata Domnului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite