Pericol de avalanşă în munţii Bucovinei. Ce trebuie să facă turiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Sorin Onişor
FOTO: Sorin Onişor

Salvamontiştii atrag atenţia că riscul de producere a avalanşelor este ridicat în munţii Bucovinei. Ei le recomandă turiştilor să obţină informaţii cu privire la starea traseului pe care îl aleg, înainte să se pornească la drum.

Salvamontiştii suceveni atrag atenţia că pericolul producerii de avalanşe în munţii Bucovinei este ridicat. „Momentan, riscul de avalanşă pentru zona montană a judeţului Suceava peste 1700m este ÎNSEMNAT (3), cu tendinţă de creştere din cauza evoluţiei vremii din zilele următoare. Înclinaţia pantelor pe care se produc avalanşe este între 25⁰ şi 50⁰, cele mai multe fiind la 38⁰, dar trebuie avute în vedere şi celelalte pante, întrucât ele pot fi „măturate“ de avalanşe produse în partea superioară”, transmit salvamontiştii.

Ei le fac turiştilor care aleg să se plimbe pe munte în această perioadă câteva recomandări. “Înainte de a pleca în tură trebuie planificat traseul, obţinute informaţii despre starea acestuia, a zăpezii şi prognoza meteorologică. Prezenţa unui lider experimentat în grup sau a unui ghid poate fi benefică. În timpul deplasării trebuie observate în permanenţă condiţiile şi starea zăpezii, depozitele de vânt, zgomotele ciudate produse de stratul de zăpadă, semne de avalanşe”, au scris salvamontiştii pe pagina oficială de Facebook.

Specialiştii le mai recomandă turiştilor să se deplaseze în grupuri mici, pe pante cu înclinaţie mică. Drumeţii nu trebuie să se deplaseze când vizibilitatea este proastă.

"Dacă totuşi cineva este surprins de avalanşă, foarte important este să se poată face salvarea în cadrul grupului. Studiile arată că rata de supravieţuire este de 90% în doar primele 15-18 minute de la acoperirea totală a victimei. Autosalvarea se face obligatoriu cu kit-ul de avalanşă din care fac parte sonda, lopata si transceiver-ul. Doar cu aceste trei piese timpul de salvare ar trebui sa fie, la o persoana pregatită, de maximum 10min. Aceasta nu exclude alertarea precoce a echipelor de intervenţie specializate”, au precizat salvamontiştii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite