Pedepse diminuate drastic pentru racolatorii de cărăuşi de droguri pe ruta America de Sud – Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în ianuarie 2014, Tribunalul Suceava a condamnat 12 suceveni la pedepse cuprinse între 7 şi 15 ani pentru comiterea infracţiunii de „trafic internaţional de droguri de mare risc”, Curtea de Apel Suceava a diminuat aceste pedepse, astfel că doar patru inculpaţi vor ajunge după gratii, având de ispăşit pedepse de la 3 la 5 ani. Alţi şapte indivizi au primit pedepse cu suspendare de până la trei ani, în timp ce unul a fost achitat.

Judecătorii Curţii de Apel Suceava au dat ieri o decizie definitivă în dosarul indivizilor care au racolat zeci de persoane pentru a-i transforma în cărăuşi de droguri pe ruta America de Sus – Europa. Astfel, dacă la prima instanţă magistraţii de la Tribunalul Suceava au dat condamnări mari ce au însumat 136 de ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunilor de „constutire a unui grup infracţional organizat” şi „trafic internaţional de droguri de mare risc”, cei de la Curtea de Apel Suceava au diminuat drastic aceste pedepse, doar patru din cei 12 inculpaţi urmând să ajungă după gratii.

Mihai Marian Poroşnicu, de 26 de ani şi Constantin Mitică Jardă, de 28 de ani, ambii din Suceava, a primit câte cinci ani de închisoare în loc de 15 ani de închisoare, în timp ce Ingrid Lesniac, fostă Tecuceanu, de 27 de ani, din Suceava, a fost condamnată la trei ani de închisoare, în loc de 12 cât a primit la prima instanţă.

Lucian Decebal Ignătescu, de 36 de ani, Bogdan Iovu, de 27 de ani, Adrian Lucian Străchinaru, de 29 de ani, Liviu Ilucă, de 26 de ani, George Ionuţ Bleancă, de 26 de ani, toţi din Suceava şi Petrică Marcel Popescu, de 34 de ani, din Cacica, au fost condamanţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Bogdan Alexandru Grosu, de 26 de ani, din Suceava, s-a pricopsit cu doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. În cazul lui Lucian Lupu, de 24 de ani, din Suceava, care deşi a primit trei ani de închisoare în acest dosar, el practic scapă nepedepsit după ce a fost condamnat şi în dosarul „heroina de la mall” la 10 ani de închisoare, cele două pedepse fiind contopite de magistraţi, urmând ca Lupu să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 10 ani.

Interesant este faptul că Constantin Cătălin Anghelina, de 30 de ani, din Suceava, care a fost condamnat de Tribunalul Suceava la 12 ani de închisoare, judecătorii suceveni au decis să-l achite pentru săvârşirea infracţiunilor de aderare şi sprijinire a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni. Mama acestuia, Domnica Anghelina a susţinut pe tot timpul procesului că fiul său este nevinovat şi că toate probele din dosar ce îl vizau pe el erau fabricate, afirmaţii confirmate astfel de decizia luată ieri de magistraţii de la Curtea de Apel Suceava.

Zeci de tineri au devenit cărăuşi de droguri în America Latină

În luna iunie 2009, procurorii DIICOT au destructurat o reţea care a racolat zeci de tineri pentru a-i transforma în cărăuşi de droguri. Bârlogul traficanţilor de droguri era o cafenea din cartierul Zamca, situată peste drum de Liceul Pedagogic, frecventată de mai mulţi indivizi bănuiţi că ar face parte din lumea interlopă. De acolo îşi racolau victimele sau acolo îi chemau pe cei pe care îi aveau în vizor pentru a stabili detaliile înţelegerii. Tribunalul Suceava a dispus la acea vreme arestarea pentru 29 de zile a cinci suceveni – Bogdan Iovu, Lucian Decebal Ignătescu, Mihai Marian Poroşnicu, zis „Panterică”, Gheorghe Ionuţ Bleancă şi Constantin Mitică Jardă.

În acea perioadă presa suceveană a avertiza în mai multe rânduri că Suceava a devenit cuibul unei reţele care racolează cărăuşi de droguri. Potrivit procurorilor, se pare că cei şase ai reţelei au reuşit, de la începutul anului 2009, să racoleze cel puţin 11 persoane pe care le-au introdus în reţelele internaţionale de trafic cu droguri de mare risc, cărăuşi care au fost arestaţi şi de la care au fost confiscate aproximativ 13 kilograme de cocaină şi 4 kilograme de heroină, existând indicii ale traficării unei cantităţi totale de 80 de kilograme de droguri de mare risc.

De asemenea, există o legatură între această reţea şi cei trei tineri care au fost arestaţi în parcarea de la mall cu două kilograme de heroină. Anchetatorii susţin că Ovidiu Petriceac, zis Mârlanu, Lucian Lupu zis Lucas şi Adrian Marian Andruşca au sustras de fapt cele două kilograme de droguri dintr-un transport mai mare şi s-au gândit că ar putea deschide o afacere pe cont propriu, scoţând drogurile sustrase la vânzare pe plan local.

Ziarul Obiectiv de Suceava a semnalat la acea vreme de mai multe ori faptul că mai mulţi tineri suceveni au fost determinaţi, într-un fel sau altul, să devină cărăuşi de droguri în America Latină, fiind prinşi şi arestaţi.

Fostul handbalist Radu Iulian Silvaş, primul din lotul tinerilor suceveni arestaţi în Brazilia pentru trafic de droguri, a fost condamnat de un tribunal brazilian la cinci ani, şase luni şi 20 de zile de închisoare. Deşi suceveanul a facut recurs la această decizie, a doua instanţă a confirmat condamnarea lui Silvaş la peste cinci ani şi jumatăte de închisoare.

Potrivit procurilor brazilieni, Radu Iulian, fiul lui Dorin şi al Doiniţei Silvaş, în vârstă de 25 de ani, din municipiul Suceava, a fost arestat în data de 11 martie 2009, pe aeroportul internaţional Pinto Martins, în timp ce transporta 4,422 kilograme de cocaină, ambalată în 15 pachete învelite în plastic, o parte legate în jurul corpului şi altele ascunse în bermude. Silvaş a susţinut că a fost racolat de o fată care i-a spus că se numeşte Adriana şi care i-a propus să meargă în Brazilia de unde să ducă în Italia o anumită cantitate de droguri, pentru care ar fi primit suma de 2.000 de euro, banii urmând să fie plătiţi la destinaţie.

Pe lângă Radu Iulian Silvaş, fost elev al Liceului cu Program Sportiv din municipiului Suceava, alţi trei tineri suceveni au fost reţinuţi în Brazilia. Este vorba de Alexandru Victor Hostiuc, un tânăr de 18 ani, elev în clasa a 12-a la Liceul Particular nr. 1 din municipiul Suceava, care a fost prins de poliţiştii brazilieni pe 17 mai 2009, pe aeroportul internaţional Augusto Severo din oraşul Natal, capitala provinciei braziliene Rio Grande do Norte, cu 2,13 kilograme de cocaină pură ascunsă în fundul fals al bagajului. Georgeta Albu, de 20 de ani, şi Gina Elena Lăzăreanu, de 19 ani, au fost arestate pe 5 mai 2009 de Poliţia Federală din oraşul Recife, Brazilia, pe aeroportul internaţional Guararapes, în timp ce încercau să transporte 5,1 kilograme de cocaină din Columbia în Italia.

Potrivit datelor oficiale furnizate de BCCO Suceava, au fost identificaţi peste 130 de cărăuşi, din care nu mai puţin de 73 au fost arestaţi în străinătate pentru trafic de droguri. 

Alte ştiri pe această temă:

Fiul şi nora unei poliţiste din Vrancea, membri într-o reţea de traficanţi de droguri. Ei au fost reţinuţi

Cărau kilograme de cocaină în stomac. Reţeaua internaţională de cărăuşi de droguri a traficantului „Emma Boema”, trimisă în judecată

Cum erau antrenaţi cărăuşii de stupefiante să aducă în ţară cantităţi mari de droguri în stomac 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite