Pedepse cu suspendare pentru complicii primarului sucevean care a fraudat tezele fiului său de la Evaluarea Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Huţu, directorul şcolii din Salcea, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, Mariana Raţă, femeia de serviciu de la şcoală, a primit un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, în timp ce inspectorul de poliţie Marius Grigoraş s-a ales cu un an şi o lună de închisoare cu suspendare. Aceştia sunt acuzaţi că l-au sprijinit pe primarul Ilie Lungu, pentru a frauda lucrările fiului său la Evaluarea Naţională.

Tribunalul Suceava a dat primele condamnări în dosarul în care Ilie Lungu, primarul oraşului Salcea, este acuzat că a intervenit pentru ca fiul său Ioan Ştefan Lungu să obţină note mai mari la Evaluarea Naţională. Trei din cele şase persoane puse sub acuzare de procurorii DNA Suceava şi-au aflat pedepsele după ce au ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Cătălin Huţu, fostul director Şcolii Gimnaziale „Aurelian Stanciu” din Salcea şi preşedinte al Comisiei de organizare a Evaluării Naţionale la nivelul aceleiaşi unităţi şcolare, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de doi ani. Acesta este şi un pion important în întregul dosar. Huţu a ştiut încă de la început că urmează să fie schimbate tezele elevului Lungu, însă a mers la DNA să povestească totul, abia după ce notele au fost afişate.

Mariana Raţă, îngrijitoarea de la Şcoala Gimnazială „Cristofor Simionescu” din Plopeni, s-a ales şi ea cu un an şi opt luni de închisoare cu suspendare. Anchetatorii au stabilit că în locuinţa femeii a fost scrisă teza la matematică a elevului de către profesorul Mihai Gîză, care este totodată şi consilier local al oraşului Salcea.

Inspectorul de poliţie Marius Grigoraş, de la Poliţia oraşului Salcea, a fost condamnat la un an şi o lună de închisoare cu suspendare deoarece nu a supravegheat transportul tezelor de la Evaluarea Naţională şi i-a permis inculpatei Nicoleta Zettel să schimbă lucrarea elevului Ioan Ştefan Lungu.

Ilie Lungu a momit cu 1.000 de lei doi directori şi un profesor de matematică

La începutul acestui an, procurorii DNA Suceava i-au trimis în judecată pe Ilie Lungu, primarul oraşului Salcea, Nicoleta Zettel, fosta directoare a Şcolii Gimnaziale „Cristofor Simionescu” din Plopeni şi pe Mihai Gîză, fost profesor de matematică şi actual consilier local al oraşului Salcea, pentru că au iniţiat un grup infracţional organizat în vederea fraudării examenului de Evaluare Naţională din vara anului 2016.

Inculpatul Ilie Lungu Ilie i-a promis lui Mihai Gîză, ca îi va da 1.000 de lei şi sprijin politic pentru ca soţia lui Cătălin Huţu să fie numită în funcţia de director adjunct al Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava, dacă îi convinge pe directorii Cătălin Huţu şi Nicoleta Zettel să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să fraudeze examenul de Evaluare Naţională susţinut de fiul său.

Ilie Lungu şi Mihai Gîză au convenit ca suma de 1.000 de lei promisă să fie împărţită în trei, respectiv câte 400 de lei să le revină celor doi directori, iar suma de 200 de lei să fie păstrată de inculpatul Gîză Mihai pentru sprijinul acordat.

„Fraudarea examenului a fost realizată prin acţiunile întreprinse de inculpaţii Zettel Nicoleta şi Gîză Mihai care au înlocuit tezele reale la limba şi literatura română şi matematică scrise de către fiul inculpatului Lungu Ilie, cu alte teze întocmite de cei doi inculpaţi. Astfel, fiul inculpatului Lungu Ilie a luat nota finală 9,12 la examenul de Evaluare Naţională, nota 10 la limba şi literatura română şi nota 8,25 la matematică”, au explicat procurorii DNA Suceava.

Notele obţinute de Ioan Ştefan Lungu la Evaluarea Naţională au fost anulate, el primind nota 1 pentru ambele teze. Cum fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, el a fost admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava.

L-am contactat pe primarul Ilie Lungu, însă nu a dorit să ne ofere un punct de vedere cu privire la acest dosar.

Alte ştiri pe această temă:

Un primar a fost reţinut şi eliberat după doar câteva ceasuri petrecute în arest. El a intervenit pentru ca fiul său să obţină note mari la Evaluarea Naţională

Fiu de primar din Suceava, vizat de o anchetă DNA. Tezele „băiatului lui tata“ la Evaluarea Naţională, scrise de o mână străină

Grădiniţa în care copiii stau cu umbrela la ore. Primarul din comună, reţinut de DNA pentru că a dat şpagă să-i ia copilul 10 la Evaluarea Naţională

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite