FOTO VIDEO Pe urmele Iuliei la Sihăstria Rarăului. Ce a făcut fugara o zi şi o noapte printre călugării din munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Sihăstria Rarăului. FOTO: Dinu ZARĂ
Mănăstirea Sihăstria Rarăului. FOTO: Dinu ZARĂ

Iulia Ionescu, adolescenta din Bucureşti fugită la mănăstirile din nordul Moldovei, a poposit într-una dintre nopţi la o mănăstire de călugări din judeţul Suceava. Dispărută de miercuri de acasă, fata în vârstă de 15 ani a ajuns vineri seara la mănăstirea Sihăstria Rarăului, lângă Câmpulung Moldovenesc.

Iulia a plecat miercuri cu un microbuz din Bucureşti spre Târgu-Neamţ. A poposit timp de două nopţi la mănăstirile de maici Agapia şi Văratec din Neamţ. Pe drum s-a întâlnit cu o măicuţă şi un călugăr care erau, de asemenea, în pelerinaj. Călugărul avea maşină şi a luat-o şi pe Iulia ca pasager.

Un telefon primit de călugăr i-a făcut să se abată din drum. Cineva le-a recomandat să-l caute pe părintele Ioan, stareţul Sihăstriei Rarăului, despre care se spune că are har.

Sihăstria din vârful Rarăului: „Fata era într-o stare jalnică“

Mănăstirea este situată la Cota 1000, în vârf de munte. Este cale de 8 kilometri pe teren accidentat, astfel că distanţa poate fi parcursă doar cu o maşină echipată corespunzător. Timpul în care se ajunge la mănăstire din oraşul Câmpulung Moldovenesc este de 25 minute.

Aşa a ajuns Iulia în seara de vineri, la Sihăstrie. „În acea zi veniseră patru microbuze a câte 25-25 călători. Era plin de maşini la noi“, spun călugării. Iulia a nimerit în timpul slujbei de priveghere, care a durat de la ora 19 până la ora 22.30. A asistat la ritual, apoi a aşteptat să-i vină rândul la spovedanie. Fata s-a confesat stareţului, singurul din mănăstire care are dreptul să primească la spovedanie.

„A venit într-o stare jalnică. A spus părintelui că este derutată din cauza unui grup de profesoare de la şcoală, care practică reiki şi radiestezie şi care fac experimente pe copii. Când a auzit de problema ei, stareţul a sfătuit-o să se întoarcă acasă, în sânul familiei. Au stat de vorbă, iar ea s-a luminat“, relatează un călugăr de la sihăstrie.

Părintele Ioan l-a chemat pe călugărul care conduce maşina mănăstirii şi i-a trasat sarcina de a o duce pe Iulia dimineaţă la gară, să ia trenul spre casă. Pentru că era deja foarte târziu, fata a fost lăsată să înnopteze la mănăstire. Monahii spun că este o practică foarte obişnuită, locaşul de cult având 230 locuri de cazare.

„Ce nu este permis? Sunt pelerinii noştri. Indiferent dacă-s bărbaţi sau femei, li se permite să înnopteze. Femeile - separat, bărbaţii - separat. Sunt camere de 3-4 până la 20 locuri. Mănăstirea nu e casă de rendez-vous. E un spital al sufletelor“, arată călugării.

Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Suceava

Cu cine a împărţit Iulia camera de dormit

Iulia a dormit în noaptea de vineri spre sâmbătă, 14/15 februarie, alături de trei măicuţe. În camera pe care au ocupat-o sunt 3 paturi: unul dublu şi două de un loc. În patul dublu au dormit două măicuţe de la mănăstirea Petru Vodă. Într-un pat de un loc a dormit măicuţa care venise cu Iulia, iar Iulia a dormit în celălalt pat.

Dimineaţa, mănăstirea a intrat în programul obişnuit. Stareţul a intrat din nou la slujbă, pentru a oficia Sfânta Liturghie, iar călugărul-şofer a luat-o pe Iulia să o ducă la gară, la Suceava. Distanţa dintre Suceava şi Câmpulung Moldovenesc este de 70 kilometri, pe care au parcurs-o cu Dacia-papuc a mănăstirii.

La Gara Suceava, călugărul i-a cumpărat Iuliei bilet, din banii lui, pentru Bucureşti. Trenul în care a urcat-o pe Iulia efectua o cursă internaţională Moscova - Bucureşti - Sofia. Călugărul i-a împrumutat Iuliei telefonul lui, pentru ca ea să trimită mamei sale mesajul că se întoarce acasă.

Fata era îmbrăcată cu hainele ei, iar de veştminte monahale nici nu poate fi vorba - susţin călugării. „Avea un pulover negru, lung, de lână. Cu el venise, a venit îmbrăcată cu hainele ei. Nu i-am dat niciun fel de straie, acestea se primesc doar în cadrul unui ceremonial, pentru cei care vor să îmbrăţişeze traiul monahal“, spun aceştia.

Când a plecat de acasă, Iulia era îmbrăcată cu pantaloni negri, cămaşă albă, pulover mov, scurtă neagră cu nasturi aurii şi ghete negre. Deci puloverul negru a fost fie cumpărat, fie primit de la cineva.

„Dacă acoperi o greşeală a altuia, eşti mai iubit înaintea lui Dumnezeu“

Contactaţi de reporterii „Adevărul“, călugării au recunoscut cu greutate că Iulia a stat la ei. Au mărturisit în cele în urmă, susţinând că la mănăstire nu s-a întâmplat nimic rău. Ei spun că Poliţia a apărut la mănăstire abia după ce fata a plecat.

„Stareţul n-a minţit. A fost întrebat dacă fata este acolo, iar el a răspuns că nu. Părintele Ioan n-a greşit cu nimic. Fata a fost îndrumată şi foarte bine educată în acele clipe. Să îşi reia viaţa şi să meargă către casa părintească. În afara faptului că ea a venit singură acolo, nu s-a întâmplat nimic rău“, justifică monahii. Ei mai spun că nu este greşit să ascunzi adevărul. „Dacă acoperi o greşeală a altuia, eşti mult mai iubit înaintea lui Dumnezeu“, arată ei.

Stareţul Ioan Larion Neagoe a recunoscut ulterior în faţa poliţiştilor că a găzduit-o pe fugara Iulia. „Fata a ajuns la mănăstire vineri, venind de la Neamţ, a stat la noi în noaptea de 14 spre 15 februarie, poliţiştii au venit sâmbătă la mănăstire cu poza ei să ne întrebe dacă am văzut-o. Îmi pare rău că i-am păcălit, dar aşa sunt regulile noastre, să ne protejăm credincioşii. Îmi pare rău că n-am anunţat Poliţia mai devreme şi nu am luat legătura cu familia fetei“, le-ar fi spus stareţul Ioan Larion Neagoe poliţiştilor care l-au audiat după găsirea fetei.


„Credinţa este chemarea ei. Este născută aşa“

Iulia s-a despărţit de călugării de la Sihăstria Rarăului, fără să mai ţină legătura. Nu au făcut schimb de numere de telefon sau de adrese de e-mail – aşa cum a procedat cu duhovnicul ei de la Bucureşti, părintele Visarion Alexa. Fata a lăsat o impresie puternică monahilor din sihăstrie. „Iulia Ionescu nu este deloc un copil cu probleme sau cu afecţiuni psihice. Nu este bolnavă mintal. Are o gândire matură, mai raţională decât a unor oameni de 40 ani. Cu siguranţă, peste 10 ani, ea va urma calea mănăstirii. Este drumul ei, chemarea ei. Aşa se nasc unii, cu o trăire care vine din interior, cu o putere pentru care nu există stavilă. Iar dacă aşa îi este rânduit, va ajunge chiar stareţă“, arată monahii de la Sihăstria Rarăului.

Mesajul către lume al sihaştrilor

La fostul schit din vârful muntelui Rarău vieţuiesc în jur de 20 călugări. Unii vin, alţii pleacă la alte locaşuri de cult sau la studii. Deşi situată în vârf de munte, Sihăstria Rarăului este conectată la realitate. Pe contul de Facebook al mănăstirii, călugării au postat o scurtă relatare a celor întâmplate. Fără să dea nume, monahii au vorbit despre venirea Iuliei Ionescu la mănăstire şi despre cauza care ar fi determinat-o să-şi ia lumea în cap.

„În pragul serii venind un oaspete trimis de Dumnezeu şi însoţit de o maică şi un călugăr căutînd Mântuirea! Nu îl poţi trimite la o altă Mânăstire fie şi de maici, aşa că dvs (…) încercaţi să aruncaţi vina pe Arhimandritul Ioan, care este Duhovnicul miilor de oameni care sunt trăitori, nu mai vorbim de alţii care fac parte din alte culte şi tot urcă pînă în vîrful Rarăului să vadă şi ei şi să audă ce se întîmpla pe acel Colţ de Rai al Rarăului! Dacă chiar vă preocupa starea acelei fete, mergeţi şi va interesaţi la şcoală, în familie, de unde au început problemele...

De ce profesoara X merge la radiestezie? De ce profesoara cutare merge la reiki şi alte minunăţii drăceşti... aceştia experimentează pe copii din şcoli, pe copiii dvs… iar problemele din familie vin şi pun capac, şi inima omului este aceea care trece prin traume din cauza informaţiilor primite, trăite, gândirea la ce va să fie mai tîrziu se trezeşte la realitate, anticiparea unui viitor mai puţin bun aduce în mintea celui pe care Dumnezeu îl luminează, apar întrebările de sine, ce va fi cu sufletul unde se va sălăşlui după moarte, centrul acestui univers este în inima noastră, tot ce gândim ajunge să îl trecem prin inima carnală şi în noi se dezlănţuie întreaga Creaţie a lui Dumnezeu, apar schimbări extraordinare! Nu noi mai gândim, ci însuşi Hristos Iisus este cel care ne va conduce spre Mântuirea Sufletului, dar şi spre sănătatea Trupului! Amin!

Doamne! Dumnezeule cel Adevărat revarsă în inimile oamenilor o picătură din Darul tau cel cunoscător şi înţelepţitor, asupra celor care nu înţeleg, luminează-i pe neştiutorii care interpretează după placul lor! Pune-le tu în minte cele de folos şi îi intoarce către Sfânta Soborniceasca Biserică prin darul Sfântului Duh luminează-i ,Tu, Dumnezeule cel Atotputernic şi atot Stăpânitor!!! Amin!“, scriu monahii din Sihăstria Rarăului.

image

Frământare la Sihăstrie. Stareţul face mărturisiri

Stareţul Mănăstirii Sihăstria Rarăului, Ioan Larion Neagoe, a povestit că Iulia Ionescu a ajuns seara, după vizita poliţiştilor. Stareţul spune că nu a ştiut că este vorba despre fata căutată în toată ţara. Declaraţiile se contrazic însă cu cele data în faţa poliţiştilor.

„Eu nu am ştiut cine este. Ea a venit vineri seară la spovedit. A ajuns după ce s-a înserat şi a aşteptat un timp pe hol, împreună cu alţi solicitanţi, până când i-a venit rândul. Am aflat că este din Bucureşti şi că nu are 16 ani împliniţi. Am întrebat-o dacă are buletin la ea dar mi-a spus că l-a lăsat acasă. A vrut să se spovedească, am făcut o spovedanie generală. Mi-a spus că ar vrea să meargă la o mănăstire, să slujească lui Dumnezeu.

Am aflat că este la şcoală, în clasa a IX-a şi că are note foarte mari, este olimpică. Era foarte stresată, cu depresie. Omul când are o dorinţă deosebită, ar vrea să facă ceva, dacă nu reuşeşte se supără. Nu ştiu starea ei sufletească, cum s-a împăcat cu familia. Mi-a spus că a plecat fără ştirea mamei, care este singură, despărţită de soţ. Am sfătuit-o să meargă să-şi termine şcoala, îi păcat să nu o termine, să aibă o diplomă. Şi să aibă acte, să fie majoră, să aibă şi aprobarea părinţilor”, a spus stareţul Ioan Larion Neagoe.

Acesta a spus că nu a anunţat poliţia pentru că fata i-a cerut acest lucru. Stareţul spune că nu are ce să îşi reproşeze.

„Poliţia a venit la amiază, dar nu a găsit-o. Ea a venit după ce a fost poliţia. Eu nu am ştiut că ea era persoana căutată. Dar nici nu mă interesează pe mine lucrul ăsta, la mine omul vine cu un necaz, cu o greutate. Eu spovedesc oamenii care vin, stau de vorbă cu ei, eu nu îi legitimez.  Mi-am făcut datoria din punct de vedere moral, religios şi social. Eu am îndrumat-o să stea acasă liniştită şi să termine şcoala, să obţină o diplomă, pentru că nu poate să stea în mănăstire fără şcoală şi la o vârstă minoră, pentru că nu o primeşte nimeni”, a mai spus stareţul.

iulia ionescu

Escortată de un călugăr la gară de frica unui gest necugetat

Stareţul Mănăstirii Sihăstria Rarăului povesteşte că a decis să trimită un călugăr să o însoţească pe Iulia la gară de teamă ca nu cumva fata să facă un gest necugetat. Stareţul spune că fata era foarte supărată şi s-a gândit la ce e mai rău.

„E o fată liniştită, blândă, cuminte, dar era foarte supărată. Am trimis-o la Suceava cu maşina noastră ca să meargă în siguranţă, să nu aibă vreun necaz pe drum. Ne-am gândit, Doamne-fereşte, să nu se întâmple ceva, vreun accident, să să arunce sub tren sau în altă parte, să nu să întâmple ceva. De asta am decis să o ducem cu maşină şi să o urcăm în tren. Când a ajuns la Suceava, a dat telefon acasă dar nu i-a răspuns nimeni. I-a trimis apoi două mesaje mamei să fie liniştită că se întoarce acasă”, a spus stareţul.

Acesta a sfătuit-o să păstreze legătura cu duhovnicul de la Bucureşti şi să se spovedească şi împărtăşească regulat. „I-am spus să meargă să se spovedească, să se împărtăşească la duhovnicul ei de la Bucureşti, şi dacă totuşi vrea să meargă la mănăstire să aştepte să termine şcoala şi să devină majoră”.

Iulia s-a spovedit şi a participat la slujba de la miezul nopţii şi la liturghia de dimineaţă

Mănăstirea Sihăstria Rarăului se află în Masivul Rarău, la o distanţă de opt kilometri de la drumul naţional 17. Accesul la mănăstire se face pe un drum pe alocuri abrupt, greu accesibil mai ales pe timp de iarnă.

Monahul Marcu, vieţuitor al mănăstirii, povesteşte că fata mergea spre jos spre mănăstire când a fost ajunsă din urmă de un călugărul-şofer al aşezământului. La Sihăstria Rarăului, fata a participat la slujba de la miezul nopţii şi la slujba de dimineaţă.

„A fost adusă cu maşina de pe drum, a intrat la părintele stareţ şi apoi am dus-o la camera de cazare. A participat la slujba de noapte, de la 12.00 la 2.30, apoi a mers la dormitor. Dimineaţă a participat la Sfânta Liturghie după care a plecat cu maşina mănăstirii. Nu a făcut niciun gest care să atragă atenţia, dar nu poţi să ştii ce este în sufletul unui om. Nu ştiam că era dispărută, noi nu avem acces la mass-media. Ea a venit cu problemele ei sufleteşti, dar nu s-a deschis faţă de orice persoană, a vorbit doar cu părintele stareţ”, a explicat monahul Marcu.

Părintele Ioan Larion Neagoe, sihastrul de la Rarău

Blogul mănăstirii Sihăstria Rarăului arată că stareţul Ioan Larion Neagoe este născut la 4 aprilie 1931, în familia cu 5 copii ai unui brigadier silvic din Câmpulung Moldovenesc. Aici a urmat şcoala primară, liceul şi o şcoală de aviaţie. A făcut doi ani de temniţă comunistă la Jilava şi Aiud. A ridicat două biserici (una în Ardeal şi alta în Moldova), iar în 1992 reconstruieşte de la temelie mănăstirea Sihăstria Rarăului unde slujeşte şi astăzi.

„Eu nu ştiu să vă sfătuiesc, dar am învăţat de la alţii cum să nu fii mândru. Dumnezeu te luminează dacă te rogi. Mândria este cel mai greu păcat. Ea lucrează şi în lume şi printre monahi prin iubirea de arginţi. Din mândrie fiecare caută să fie mai presus ca celălalt. Iubeşte-L pe Dumnezeul tău din tot sufletul tău, şi din tot cugetul tău, şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi! Să rabzi şi să nu cârteşti, să munceşti în favoarea lui, să-i arăţi dragoste chiar şi atunci când eşti nedreptăţit, bârfit de el“, sfătuieşte părintele Ioan.

Mănăstirea Sihăstria Rarăului este vestită şi pentru icoana Sfântului Efrem cel Nou, „mare izvorâtor de mir vindecător celor bolnavi ce vin cu credinţă“.

Prefectul Sucevei: Iulia Ionescu a oferit informaţii contradictorii

Prefectul judeţul Suceava, Florin Sinescu, a declarat că vineri şi sâmbătă au fost verificate 112 unităţi de cult din judeţ, fără a fi identificate indicii cu privire la prezenţa Iuliei Ionescu.

„Au fost realizate verificări la 112 unităţi de cult din judeţ şi s-a discutat cu responsabilii acestor unităţi de cult despre eventuala prezenţă a persoanei dispărute. Din acele verificări nu a rezultat că ea a fost prezentă în judeţ. În momentul verificărilor din teren, persoana căutată nu a fost găsită nici nu au fost identificate indicii şi informaţii cu privire la prezenţa ei în vreun lăcaş de cult din judeţ. Prezenţa ei nu a fost declarată de nicio unitate de cult în timpul verificărilor iar acest lucru este demonstrat de procesele verbale întocmite la fiecare mănăstire în parte”, a precizat Florin Sinescu.

Prefectul Sucevei a precizat că după ce a fost identificată, Iulia Ionescu a oferit informaţii contradictorii cu privire la locul unde a fost, probabil pentru a proteja mănăstirea unde a fost cazată.

„După ce a fost găsită, adolescenta a oferit declaraţii contradictorii despre locul în care s-a aflat în perioada în care era căutată. A spus iniţială că ar fi fost la o mănăstire din zona municipiului Suceava, apoi că a fost la Dorna Arini şi abia ulterior a spus că a fost în zona Câmpulung. Probabil încercat să-i protejeze pe cei care au cazat-o”, a mai spus Florin Sinescu.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Cum a fost ascunsă Iulia Ionescu în Mănăstirea Sihăstria Rarăului. Stareţul Ioan Larion Neagoe: „Îmi pare rău că am păcălit Poliţia“

Misterele dispariţiei Iuliei Ionescu încep să se dezlege. Fata s-a ascuns la Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, iar călugărul care a condus-o la gară provine din acest lăcaş de cult.

Iulia Ionescu le-a spus călugărilor de la Sihăstria Rarăului că nişte profesoare de la liceu testează pe copii tehnici de reiki şi radiestezie. Fata nu a venit la şcoală

Călugării de la mănăstirea Sihăstria Rarăului din Suceava, acolo unde Iulia Ionescu a stat în noapte de 14 spre 15 februarie, au postat pe contul de Facebook al locaşului de cult o scurtă relatare a celor întâmplate. Fără să dea nume, monahii au vorbit despre venirea Iuliei la mănăstire şi despre cauza care ar fi determinat-o să-şi ia lumea în cap. Aceasta ar porni din şcoală, unde nişte profesoare practică metode terapeutice neconvenţionale.

Spovedania duhovnicului Iuliei, părintele Visarion: „Trimitea mailuri în care vorbea de Apocalipsă şi călugărie“

La vârsta pubertăţii, Iulia Ionescu îi vorbea la nesfârşit părintelui Visarion Alexa despre inevitabilul Apocalipsei şi despre refugiul în viaţa monahală. Şi asta se întâmpla de trei ani, de când fata avea 12 ani. Preotul Eugen Tănăsescu, blogger „Adevărul“, a stat de vorbă cu duhovnicul fetei.

Cum a fost depistată Iulia Ionescu, eleva eminentă de la Sf Sava. Şeful trenului, martor chemat de poliţişti sub acoperire

Iulia Ionescu, eleva de 15 care a dispărut săptămâna trecută din Bucureşti, a ajuns în această dimineaţă acasă. Între timp ancheta în acest caz continuă, iar surse judiciare susţin că fata a fost găsită de fapt de către poliţişti, iar Cornel Grigoriciuc, şeful de tren despre care s-a spus iniţial că a găsit-o pe tânără, a fost chemat în compartimentul în care aceasta se afla de poliţişti pentru a fi martor în caz.

Iulia Ionescu a fost găsită teafără. Eleva dispărută miercuri din Capitală venea cu trenul de la Suceava spre Bucureşti

Iulia Ionescu (15 ani), eleva de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală, dată dispărută miercuri, a fost găsită, sâmbătă, într-un tren internaţional care venea de la Moscova şi mergea spre Sofia. Adolescenta s-a urcat în tren la Suceava pentru a ajunge la Bucureşti, fiind identificată de angajaţii CFR.

Fata, duhovnicul şi duşmanii BOR

Suntem în Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor. Dacă ar fi să ne uităm la cazul Iuliei Ionescu, l-am putea numi foarte bine „Duminica întoarcerii fiicei risipitoare”. Sau a neîntoarcerii fiilor duşmănoşi ai Bisericii, care au găsit momentul să-I mai dea un ghiont, neînţelegând mare lucru din existenţa ei.

Mesajul părinţilor Iuliei Ionescu, eleva din Bucureşti care a dispărut: „Nu a plecat să se călugărească. E într-un loc ascuns, lipsită de libertate, în suferinţă”

Familia Iuliei Ionescu, eleva în vârstă de 15 ani, din Capitală, care este dată dispărută de miercuri, 12 februarie, a transmis un mesaj public prin care susţine că fata nu a fugit la o mănăstire, să se călugărească, variantă prezentată de mass-media, în ultimele zile.

Sute de şoferi au fost opriţi în trafic pentru a li se arăta poza Iuliei Ionescu, eleva dispărută miercuri din Capitală

Iulia Ionescu (15 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul ”Sfântul Sava”, unde a intrat cu media 10, pare să fi intrat în pământ, de miercuri la ora 12.00, când a fost lăsată de mama ei la staţia de metrou Eroilor. Aici s-au despărţit, femeia plecând spre serviciu, iar copila spre şcoală.

Tatăl Iuliei, eleva dispărută miercuri: „I-a trimis un mesaj duhovnicului ei că vine Apocalipsa. A intrat pe site-uri ciudate“

Tatăl elevei în vârstă de 15 ani, de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală”, care a dispărut miercuri, este de părere că fiica lui a fost ademenită în nişte cercuri „extremiste“. Bărbatul se bazează pe faptul că, în urmă cu câteva zile, fiica lui, Iulia, i-a trimis un mesaj duhovnicului ei în care îi spunea că vine Apocalipsa şi că ar trebui să se roage.

Sociologul Bulai, despre fata dispărută: Nu e normal să ai duhovnic la 15 ani. Preotul ei: Nu pot vorbi despre subiect

După ce Daniel Ionescu, tatăl fetei dispărute miercuri în Capitală, a declarat că fiica sa în vârstă de 15 ani avea un duhovnic, sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru „Adevărul“, că acest lucru nu este considerat normal într-o societate modernă.

Iulia, eleva dispărută de la Colegiul „Sf. Sava“, obişnuia să-i lase scrisori mamei sale: „Îi scria că o iubeşte sau să o ierte dacă mai greşeşte câteodată“

Daniel Ionescu, tatăl fetei dispărute miercuri, a declarat că Iulia obişnuia să îi lase scrisori mamei sale în care să îi spună că o iubeşte sau că regretă dacă a suparat-o. După ce Iulia Ionescu, tânără dispărută, i-a trimis un mesaj duhovnicul său în care i-a scris că Apocalipsa este aproape, preotul a fost audiat de poliţişti.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite