Patronul unui restaurant în care au murit trei oameni în urma unei explozii, trimis în judecată. Filmul tragediei, povestit pas cu pas de procurori

Patronul
unui restaurant în care au murit trei oameni în urma unei explozii, trimis în judecată. Filmul tragediei, povestit pas cu pas de procurori

FOTO: Oana Şlemco

Patronul restaurantului este acuzat că a încărcat GPL în butelii ucrainene, care nu au mai fost verificate din 1995. Totul ca să reducă costurile de alimentare cu gaz a aparaturii pentru gătit. Buteliile au explodat pe 30.11.2014. În urma deflagraţiei, trei angajaţi ai restaurantului au decedat.

Tragedia s-a produs la Câmpulung Moldovenesc, în anul 2014. Trei persoane au murit în urma exploziei. O altă persoană a suferit arsui grave pe faţă şi pe mâini. Totul din cauza unor butelii aduse din Ucraina, care au explodat în timpul exploatării.

La vremea respectivă, Poliţia a deschis un dosar penal. În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că iniţial, aparatura de bucătărie din restaurant era alimentată cu gaz metan din butelii normale, de provenienţă autohtonă, însă, ulterior, pentru reducerea costurilor, administratorul localului a achiziţionat butelii de dimensiuni duble, de provenienţă ucraineană, în care era încărcat conţinutul de gaz a două butelii de provenienţă românească.

„Patronul a sesizat în scurt timp oportunitatea reducerii costurilor pentru alimentarea cu gaz a aparaturii de gătit, astfel că, din primăvara anului 2014 a început să încarce buteliile de provenienţă ucraineană cu gaz petrolier lichefiat la staţiile de alimentare cu carburant din oraş. Butelia cu GPL alimenta maşina de gătit prin intermediul unui furtun de presiune normal”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă tribunalul Suceava.

Procurorii precizează că la sfârşitul lunii octombrie 2014, administratorul societăţii, s-a deplasat cu autoturismul proprietate la o staţie de alimentare cu GPL unde a încărcat la nivelul „plin” două butelii cu GPL. Cele două butelii au fost depozitate lângă buteliile de provenienţă românească. La mijlocul lunii noiembrie 2014, una dintre aceste butelii a fost montată la maşina de gătit, înlocuind-o pe cea al cărei gaz se terminase. Butelia adusă în bucătărie era imediat racordată la maşina de gătit ale cărei ochiuri de gătit funcţionau pe principiul flăcării de veghe, astfel că era înlăturat pericolul unei explozii prin aceea că suprapresiunea era eliberată prin consum.

Anchetatorii au stabilit că în seara de 29 noiembrie 2014, la ora 21:56, prietenul unei angajate a introdus în bucătărie o butelie de provenienţă ucraineană, de culoare roşie, încărcată cu GPL, pe care a depozitat-o într-unul din colţurile bucătăriei, probabil în vederea racordării la aparatul de gătit.

La câteva ore, în 30 noiembrie, la ora 03:29 în incinta bucătăriei restaurantului a avut loc o explozie, cu urmări grave, respectiv distrugerea imobilului, decesul a trei angajate, vătămarea integrităţii corporale a altei angajate care a suferit arsuri de gradul I şi II pe 6% din suprafaţa corpului, pe întreaga suprafaţă a feţei şi jumătatea antebraţului drept.

Din cercetări s-a stabilit că buteliile de provenienţă ucraineană nu prezentau garanţii în exploatare. Dacă acestea ar fi corespuns testelor ISCIR ar fi putut fi folosite la instalaţiile de gătit sau încălzire. Acest tip de butelii nu pot fi încărcate în staţiile pentru umplerea rezervoarelor GPL – auto.

De asemenea, toate cele trei butelii ucrainene nu erau sigure în funcţionare şi nu mai fuseseră verificate de către ISCIR din 1995.

Producerea exploziei s-a datorat ruperii ceasului regulator de la butelia ucraineană care alimenta cu gaz maşina de gătit, ce a avut drept consecinţă ruperea ştuţului de prindere a ceasului regulator şi eliberarea gazului în incinta bucătăriei, acesta aprinzându-se instantaneu.

Gazul aprins a format o flacără care a lovit butelia ucraineană încărcată cu GPL, la partea superioară, încălzind metalul până la incandescenţă fapt ce a avut drept consecinţă creşterea vertiginoasă a presiunii din recipient până la o valoare la care virola buteliei a cedat, producându-se astfel explozia şi incendiul

Ei bine, pentru că ancheta a constat mai multe deficienţe pe linia securităţii la incendii, la începutul acestei săptămâni patronul restaurantului, Neculai Sorin Covătaru, a fost trimis în judecată.

El este cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi distrugere din culpă.


 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: