Părinţii copilului mort după botez au refuzat să-l vaccineze în Maternitate. „Mulţi părinţi nu-şi vaccinează copiii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Iustin, bebeluşul din Suceava care a murit după botez, era nevaccinat şi nu se afla în evidenţa niciunui medic de familie. Cel puţin asta reiese din raportul de necropsie întocmit de către medicii legişti Lăcrămioara Bălan şi Alina-Emilia Horecica.

Întrebarea legitimă este dacă există vreo legătură directă între moartea copilului şi faptul că nu i s-au administrat vaccinurile în Maternitate sau faptul că nu era înscris la medicul de familie? 

Răspunsul este relevant în anchetă pentru că, în situaţia în care nu există o legătură demonstrată ştiinţific, informaţiile nu conduc spre adevăr, ci doar îi portretizează pe părinţii lui Iustin într-o lumină nefavorabilă. După naştere, în spital, copilul trebuia să facă vaccinul împotriva hepatitei, iar la externare, împotriva tuberculozei.

Lăcrămioara Bălan a spus că cele două vaccinuri cresc imunitatea copilului şi din acest motiv a făcut precizarea în raport.

 „Ea (n.red - moartea) s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă sindromului de detresă respiratorie acută instalat pe fondul pneumoniei interstiţiale, cel mai probabil de etiologie virală (confirmată la examenul histopatologic şi imunohistochimic) complicată în evoluţie cu bronhopneumonie formă severă, la un nou născut prematur, nevaccinat şi nedispensarizat”, se arată în document.

Contactat telefonic, tatăl bebeluşului a recunoscut că a refuzat vaccinarea, însă nu înţelege ce legătură are acest fapt cu boala care i-ar fi adus moartea, în opinia legiştilor. „Sunt mulţi părinţi care nu îşi vaccinează copiii”, a spus acesta.

Tatăl lui Iustin a precizat că bebeluşul a fost înscris la un medic de familie din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, de către mama sa, însă nu a avut nevoie de îngrijiri medicale din momentul externării din spital până în ziua botezului. Bărbatul a spus în repetate rânduri că Iustin era sănătos, nu prezenta semne de boală şi că, dacă ar fi fost bolnav, nu l-ar fi dus sub nicio formă la biserică, ci la medic. Ar fi amânat ceremonia de botez.

Pe de altă parte, preşedinta Colegiului Medicilor de Familie din Suceava, Irina Franciuc, susţine că a întâlnit de-a lungul carierei sale şi părinţi care au ignorat simptomele ce apar la copiii cu penumonie.

Copilul a rămas fără aer în timpul botezului

Iustin s-a născut prematur la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. A fost externat pe 5 ianuarie a.c. şi a fost botezat pe 31 ianuarie, în biserica „Sf. Constantin şi Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava. 

Ritualul a fost filmat, iar în înregistare se observă că pruncul plângea foarte tare, cu toată puterea, înainte de a fi băgat de preot în cristelniţa plină cu apă. Apoi, când a fost scos din apă şi pus în braţele naşei, copilul nu a mai scos sunete la fel de puternice. Tot în filmare se vede că bebeluşul este scufundat de către preot cu faţa în sus, deşi specialiştii spun că băiatul trebuia ţinut cu faţa în jos. 

Naşii au observat că micuţul nu mai poate să respire atunci când au început să-l îmbrace. I-au acordat primul ajutor, în timp ce bunica copilului a sunat la 112. Medicul urgentist care a sosit la faţa locului şi a făcut manevrele de resuscitare asupra bebeluşului declara atunci că i-a scos din plămâni 110 ml de lichid de consistenţa apei.

Preotul care a oficiat ceremonia religioasă este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. Ţinând cont că raportul de necropsie spune că moartea copilului a fost patologică, n-a avut legătură cu botezul, avocatul preotului este de părere că dosarul ar trebui clasat.

Vă recomandăm să mai citiţi

Medicii legişti au dat verdictul. De ce a murit copilul de la Suceava căruia i s-a făcut rău la botez

Prima declaraţie a preotului cercetat penal după moartea lui Iustin „Eu ştiu să fac un botez. N-a fost primul”

Rezultatul necropsiei bebeluşului mort după slujba de botez: copilul a aspirat lichid în plămâni - surse 

Preotul care a oficiat botezul bebeluşului mort este cercetat penal pentru ucidere din culpă

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite