Paradoxul bunului samaritean: a vrut să ajute un bătrân orb şi invalid şi s-a trezit cu Poliţia la uşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eduard Troperter, un tânăr din Câmpulung Moldovenesc, a deschis o campanie pe Facebook pentru a ajuta un bătrân de 67 de ani care este nevăzător şi are un picior amputat. Chiar dacă intenţiile sale erau nobile, Eduard s-a trezit cu poliţia la uşă pentru a da explicaţii cu privire la demersul său.

O poveste mai puţin întâlnită a avut loc în municipiul Câmpulung Moldovenesc, din judeţul Suceava. Un tânăr care a vrut să ajute prin intermediul unei reţele de socializare un bătrân cu deficienţe de vedere şi care are şi un picior amputat s-a trezit cu poliţia la uşă pentru că ar fi încercat să obţină un ajutor material, chiar bani, în afara cadrului legal sau prin acţiuni filantropice.

În data de 8 februarie 2015, Eduard Troperter, un tânăr din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a postat pe Facebook un mesaj prin care apela la spiritul civic al oamenilor, cu intenţia de a ajuta un bătrân cu deficienţe de vedere şi care are şi un picior amputate.

„Oameni, hai sa fim oameni şi să mai arătăm încă o dată că... ne pasă. Eu nu mă bazez pe guvern, pe primărie sau cine ştie ce instituţie. Eu mă bazez pe tine, gospodarul care când vine în oraş, pune în Dacie un braţ de lemne şi îl lasă la uşă. Mă bazez pe tipa care iese de la Dragoş (n.r. - Liceul Teoretic "Dragoş Vodă" din localitate) şi înainte să fugă în pub trece pe la nea Toader cu un covrig cald... Căci da, este un nea Toader care are nevoie de noi.

Uitat de lume în mijlocul oraşului în spatele Hotelului Zimbru. Nea Toader este orb. Are amputat un picior si nu stim cat il mai poate pastra pe al doilea in frigul in care sta. traieste in doua camere reci fara curent electric (I l-a taiat) apa sau toaleta...da este un OM care ii cara punga cu <<nevoi>>... Nu te ai gandi vreodata ca si asta poate fi un ajutor...nu?”, a precizat Eduard Troperter pe pagina sa de Facebook. În plus, la finalul mesajului, el a lăsat un număr de contact pentri cei cu suflet mare care ar vrea să-l ajute pe bătrân.

Gestul său binevoitor a deranjat, însă, autorităţile locale. La începutul acestei luni, acasă la tânăr au mers poliţiştii care aveau o reclamaţie din partea Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, prin care Eduard era acuzat că a postat pe Facebook un articol în vederea obţinerii unui ajutor material, chiar bani, în afara cadrului legal, sau prin acţiuni filantropice. El trebuia să meargă pe 5 martie 2015, la ora 10.00, la poliţie să dea o declaraţie, în caz contrar risca să fie sancţionat contravenţional cu amendă de la 100 la 500 de lei.

image

                        Procesul verbal prin care Eduard a fost chemat la poliţie. FOTO: www.facebook.com

Primăria Câmpulung Moldovenesc l-a reclamat la poliţie pe Eduard

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a explicat că bărbatul orb şi fără un picior a refuzat să fie ajutat sau să fie internat într-un centru social. Atât bătrânul, cât şi rudele acestuia nu au vrut ca povestea sa să fie mediatizată şi nu au fost de acord cu stângerea unor fonduri pentru ajutarea sa.

“Domnul Andronicescu Teodor locuieşte în Câmpulung Moldovenesc, dar are domiciliul în comuna Fundu Moldovei. Compartimentul de asistenţă socială din cadrul primăriei monitorizează acest caz de mai multe luni de zile. Andronicescu Teodor este nevăzător, cu gradul I de handicap, beneficiind de o indemnizaţie de însoţitor de 965 de lei pe lună. Cum starea sa de sănătate nu este tocmai bună, noi i-am propus acestuia să fie internat într-un cămin de bătrâni, însă a refuzat categoric. Despre banii care se strâng pentru domnul Andronicescu Teodor nu pot spune prea multe, doar că atât el cât şi rudele sale nu sunt de acord cu acest lucru, astfel că am anunţat poliţia pentru a lămuri acest aspect”, a declarat primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură.

image

Primarul a mai precizat că în urma unei anchete desfăşurate de asistenţii sociali de la primărie, în locuinţa lui Teodor Andronicescu au fost găsite mai multe persoane care sunt cunoscute ca şi consumatoare de băuturi alcoolice şi care nu sunt oameni de vază ai comunităţii câmpulungene. Acesta se pare că ar fi un alt motiv pentru care Primăria Câmpulung Moldovenesc a anunţat Poliţia ca nu cumva cineva să profite de acest caz social şi să obţină bani sau alte bunuri pe seama bătrânului nevăzător.

“Conducerea primăriei nu a fost, nu este şi nu va fi împotriva unor demersuri de acest gen. Dimpotrivă, le considerăm necesare, creştineşti şi bine venite, cu condiţia să respecte prevederile legale”, a mai declarat primarul Mihăiţă Negură.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a deschis o anchetă în acest caz după ce a fost anunţat de Primăria din Câmpulung Moldovenesc despre faptul că mai multe persoane strâng bani pentru Teodor Andronicescu, fără ca acesta să dorească acest lucur.

“Până în momentul de faţă, Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc, prin Compartimentul de Proximitate, a stabilit că nu există elemente care să ducă la suspiciunea că ar fi comisă o faptă penală. Verificările vor fi continuate, iar în cazul în care se va decide că a fost săvârşită vreo infracţiune, se va întocmi un dosar penal, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu. 

Alte ştiri din Suceava:

Iazul blestemat din Suceava, care a înghiţit un alai întreg de nuntaşi. Oamenii spun că iazul Nimirceni îşi ia tribut viaţa unui tânăr, în fiecare an

Doi elevi de la un liceu din Suceava au ajuns la spital după ce au consumat etnobotanice. Aceştia au vrut să sărbătorească faptul că au trecut cu bine de simularea de la BAC

Prefectul judeţului Suceava a scăpat de control judiciar

Elevi ispitiţi cu bani de călugării de la Mănăstirea Sihăstria Putnei: se premiază eseurile pe tema „De ce e importantă ora de religie pentru mine“

Magistraţi din Rădăuţi, acuzaţi de abuz grav împotriva libertăţii de exprimare: dosar penal pentru opiniile de pe internet

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite