Panică la Voroneţ după ce a ieşit foc din pământ. Mănăstirea ar putea sta pe o pungă de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Voroneţ. FOTO: holidayandtrips.com
Mănăstirea Voroneţ. FOTO: holidayandtrips.com

Angajaţii unei firme de construcţii care lucrează la consolidarea zidurilor de incintă de la Mănăstirea Voroneţ au avut parte de un şoc, după ce au văzut cum din pământ a ieşit o mică flacără. Maica stareţă a sunat la 112 şi la faţa locului au sosit imediat mai multe echipaje de intervenţie.

Momente de panică la Mănăstirea Voroneţ, care se află în judeţul Suceava. Maica stareţă a sunat la 112 şi a chemat pompierii în urma unui incident. Muncitorii unei firme de construcţii au făcut mai multe gropi în pământ pentru a fixa elementele de susţinere ale unui zid de incintă. La un moment dat, sfredelul (n.r. - unealtă în formă de bară, prevăzută la un capăt cu muchii ascuţite sau cu tăişuri şi folosită pentru executarea găurilor) folosit s-a rupt, iar muncitorii au încercat să-l sudeze ca să-l extragă apoi din pământ.

Când au aprins flacăra, s-a produs o mică deflagraţie, care n-a făcut victime.

„A fost o răbufnire. S-au speriat şi au sunat la 112”, ne-a declarat Alin Găleată, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Pompierii au intervenit inclusiv cu o autospecială care măsoară nivelul gazului din aer, însă nu s-au constatat depăşiri.

Locul de unde a ieşit flama. FOTO: Oana Şlemco

manastirea voronet

„Bănuim că a fost o pungă de gaz. Zona este cunoscută ca fiind cu multe pungi de gaze şi de sulf. Probabil că au dat peste o pungă de gaz. Li s-a pus în vedere să nu mai folosească sursă de foc, să nu fumeze, să asigure zona”, ne-a declarat Găleată.

Pe de altă parte, arhitectul Viorel Blănaru, specialist în gestionarea şi administrarea monumentelor istorice, ne-a spus că există posibilitatea ca flama să nu fi fost provocată de o pungă de gaz, ci de un izvor cu ape minerale sulfuroasă.

„În zonă sunt foarte multe izvoare cu apă minerală sulfuroasă şi este posibil să fi străpuns cavitatea de acumulare a apei minerale a unui asemenea izvor sub presiune. Pe lângă sfredel, pe o înălţime de 10 metri, a ţâşnit un jet de dioxid de sulf cu miros specific şi cu apa respectivă. Arteziana a funcţionat 5 minute, după care s-a oprit. Oricum, gazele respective erau deosebit de inflamabile şi nimeni nu putea estima contitatea emisiilor. Zona este însă bogată în izvoare de apă minerală sulfuroasă care ar putea fi utilizate în terapia unor boli", a arătat Blănaru. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite