„Panettone de Bucovina“. Cum se prepară deliciosul cozonac pascal nelipsit de pe mesele sucevenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
prajituricisialtele.ro
prajituricisialtele.ro

Bucovinenii vor uita de coronavirus şi se vor răsfăţa cu fel de fel de preparate culinare delicioase în zilele de Paşte. Bucuria este cu atât mai mare cât mulţi dintre ei au postit. Aşa cum tradiţia o cere, gospodinele din Bucovina au început deja să pregătească bunătăţile. La mai  toate gospodăriile din zona de munte a judeţului  miroase a cozonac copt în oale de lut.

 „Babele bucovinene” seamănă la formă cu cozonacul italienilor numit Panettone. Tocmai din această cauză bucovinenii întorşi de la muncă din Italia au redenumit desertul lor, de acasă, „Panettone de Bucovina”. Cozonacul se prepară în oale speciale de lut.

Pentru a prepara aluatul aveţi nevoie de: 500 g făină albă de calitate, 4 gălbenuşuri, 100 g zahăr, 100 ml lapte, 50 ml lapte bătut, 60 ml ulei + 1 lingură untură de porc, drojdie 40 g + 1/2 linguriţă sare,  coajă rasă de lămâie sau portocală

Pentru umplutură aveţi nevoie de: 250-300 g nucă măcinată, 150 g zahar, 2 linguri cacao, 2 albuşuri bătute spumă, 1 gălbenuş pentru uns.

Mod de preparare: Se opăreşte o lingură de făină cu puţin lapte, peste care se pune drojdia dizolvată cu o lingură de zahăr şi una de lapte. Se lasă la dospit aproximativ 15 minute. Se separă gălbenuşurile şi se presară puţină sare pentru intensificarea culorii.

Apoi, se răstoarnă maiaua peste făină, se adaugă gălbenuşurile, coaja de portocale şi laptele încălzit puţin, după care se frământă până se omogenizează toată compoziţia. Se continuă procesul de frământare timp de 30 sau 45 de minute, turnând un pic de ulei sau untură topită. Aluatul trebuie să se odihnească aproximativ o oră, după care se mai frământă încă 15 minute, apoi se lasă la crescut încă 30 de minute.

Umplutura se prepară din nucă amestecată cu albuşuri bătute spumă, zahăr şi cacao. După ce creşte, aluatul se porţionează şi se întinde, în foi grosuţe, cu ajutorul unui sucitor. Pe fiecare foaie se întinde umplutura, după care se răsuceşte şi se pune în tava. Tăvile se ung în prealabil cu puţin ulei şi se presară  puţină făină.

Babele se ung cu ou înainte să fie băgate la cuptorul deja încălzit. Cozonacii se lasă la cuptor timp de 15 minute la o temperatură de 170 de grade, după care temperatura se ridică la 190 de grade. Timpul de coacere variază, deci cozonacii trebuie ţinuţi sub observaţie.


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite