Palmă ciudată în vârful unui munte din Bucovina. Ce semnifică monumentul comunist ridicat spre sfârşitul anilor '60

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Pasul Ciumârna, din judeţul Suceava, se află un monument ciudat, înfăţişând o palmă. A fost  realizat în anii 1960, la mijlocul unui drum care leagă localităţile Sadova şi Rădăuţi.

În inima Bucovinei, în vârf de munte, la sfârşitul anilor 60’ şi-a făcut apariţia pe Obcina Mare, la o altitudine de peste 1.000 de metri, un monument mai deosebit, care reprezintă o mână îndreptată spre cer. Acesta se află în pasul Ciumârna, între Ciumârna şi Suceviţa, pe drumul naţional ce leagă localităţile Sadova şi Rădăuţi, din judeţul Suceava.

Monumentul Palma a fost construit în anul 1968 de către muncitorii şantierului Suceava al Întreprinderii de construcţii pentru transporturi (ICT) din Iaşi. Povestea monumentului începe însă în anul 1949, când s-a demarat construcţia drumului naţional 17A, şosea ce face legătura între localităţile Sadova – Suceviţa – Rădăuţi şi care totodată traversează Obcina Feredeului şi Obcina Mare. Proiectul a fost început de Sovromconstruct, însă cum în anul 1954, Sovromurile s-au defiinţat, lucrările au fost preluate de Întreprinderea de Construcţii pentru Transporturi din Iaşi.

Această porţiune de drum naţional a fost finalizată în anul 1968, după ce peste 1.500 de muncitori au luat parte la construirea unui drum la care s-a lucrat în condiţii foarte grele. Pe lângă şoseaua propriu-zisă, drumarii au realizat 19 poduri şi nu mai puţin de 180 de podeţe din beton armat.

Cum pentru realizarea acestui drum s-a lucrat din greu, conducerea ICT a pus un inginer să proiecteze un monumet al drumarilor, care să aducă un omagiu muncitorilor de la drumul ce leagă Sadova de Rădăuţi. Astfel, după aproape două luni de la finalizarea şoselei, constructorii au reuşit să ridice pe Obcina Mare primul monument al drumarilor din România, monument ce a rezistat până în ziua de astăzi.

„Monumentul Palma din Pasul Ciumârna a fost ridicat în anul 1968, la finalul lucrărilor de la drumul ce leagă Sadova de municipiul Rădăuţi. Există o legendă ce spune că, în anii 60’, două echipe de muncitori au început construcţia şoselei din cele două direcţii, iar după opt ani de muncă grea, drumarii au terminat drumul, iar în punctul în care s-au întâlnit au bătut palma. Exact în acel punct, conform aceleiaşi legende, s-a construit şi monumentul Palma”, a declarat istoricul Ilie Gliga.

Monumentul Palma din Pasul Ciumârna a fost  construit din fier, beton armat şi materiale folosite în cosntrucţii. Acesta are o înălţime de circa şapte metri şi reprezintă o mână – simbol al muncii şi al forţei, mână ce este îndreptată spre cer. În jurul mâinii apare şi vântul ce are la capăt un pod. În mijlocul mâinii se află o placă de marmură pe care este gravat mesajul: „Construcţia Drumului Naţional Sadova – Rădăuţi s-a terminat în anul 1968 de către Şantierul de Drumuri Suceava din Întreprinderea Construcţii – Transporturi Iaşi. Beneficiar Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Iaşi”.

image

           Monumentul Palma din Pasul Ciumârna, judeţul Suceava. FOTO: Cezar Suceveanu

În anul 2006, monumentul drumarilor de pe Obcina Mare a fost reabilitat, fiind vopsit şi reparat în locurile în care începea să se degradeze. 

Alte ştiri pe această temă:

Un miliard de lei vechi alocat din bugetul Brăilei pentru un studiu de fezabilitate necesar refacerii unui fost simbol al oraşului construit de ruşi şi distrus de turci

Cel mai important monument baroc din Banat. Catedrala plină de oameni a fost bombardată fără să se înregistreze vreo victimă: „A fost o minune cerească”

Cum au mutat comuniştii un monument realizat de celebrul sculptor Frederick Stork, statuia unui soldat gata de atac

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite