Biserica construită de Ştefan cel Mare din lemnul stejarului care i-a salvat viaţa. De ce este deschis lăcaşul de cult doar de patru ori pe an

Biserica
construită de Ştefan cel Mare din lemnul stejarului care i-a salvat viaţa. De ce este deschis lăcaşul de cult doar de patru ori pe an

În anul 1451, Bogdan al II-lea, tatăl lui Ştefan cel Mare, a fost omorât la o nuntă de fratele său Petru Aron. Tânărul Ştefan a reuşit să scape cu viaţă după ce s-a ascuns în scorbura unui copac. Din lemnul acelui stejar, domnitorul moldovean a ridicat o biserică în satul Mănăstioara, comuna Udeşti, judeţul Suceava.

Reîntâlnire emoţionată între poliţistul lovit cu sabia în cap de un interlop şi un coleg: „Mai lipsea puţin şi mă încuraja el pe mine: Hai, măi, o să fie bine!”

Reîntâlnire
emoţionată între poliţistul lovit cu sabia în cap de un interlop şi un coleg: „Mai lipsea
puţin şi mă încuraja el pe mine: Hai, măi, o să fie bine!”

Un coleg al lui Ciprian Sfichi, cel care a fost lovit cu sabia în cap de un interlop în timpul unei percheziţii, a povestit cum a decurs reîntâlnirea cu poliţistul. Acesta este bine din punct de vedere fizic şi mental. Poliţistul Sfichi a ţinut să le mulţumească tuturor celor care l-au sprijinit în ultima perioadă şi l-au ajutat să-şi revină.

Interlopul Duţu, care a lovit cu sabia în cap un poliţist, a ajuns la spital din cauza mâncării din închisoare: „Este internat la spital şi legat de pat cu lanţuri”

Interlopul Duţu, care a lovit cu sabia în cap un poliţist, a ajuns la
spital din cauza mâncării din închisoare: „Este internat la spital şi legat de pat cu lanţuri”

Alexandru Huţuleac zis „Duţu”, interlopul din Rădăuţi care l-a lovit cu sabia în cap pe poliţistul Dan Ciprian Sfichi, a ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară după ce a mâncat un ghiveci de legume cu mazăre la masa de seară, la Penitenciarul Botoşani. Acesta a fost internat la secţia de boli infecţioase, fiind diagnosticat prezumtiv cu enterocolită.

Bătălia în urma căreia a fost instaurat regimul fanariot în ţările române: „Bieţii moldoveni erau negrijiţi fără arme şi neînvăţaţi la războiu”

Bătălia în urma
căreia a fost instaurat regimul fanariot în ţările române: „Bieţii moldoveni
erau negrijiţi fără arme şi neînvăţaţi la războiu”

În vara anului 1711, domnitorul Moldovei, Dimitrie Cantemir, a luat parte la bătălia de la Stănileşti dată între ruşi şi turci, fiind de partea primilor. Lupta s-a încheiat cu o pace, deşi turcii au reuşit să le producă ruşilor pagube însemnate. Cantemir a fost nevoit să se refugieze în Rusia, iar din acel moment turcii au instaurat domniile fanariote în ţările române.

Şapte ani de închisoare pentru piromanul Polonic. A fost eliberat în baza legii recursului compensatoriu, apoi a sechestrat şi violat o adolescentă

Şapte ani de
închisoare pentru piromanul Polonic. A fost eliberat în baza legii
recursului compensatoriu, apoi a sechestrat şi violat o adolescentă

Judecătoria Vatra Dornei l-a condamnat pe Petrică Mândrilă, zis Polonic (35 de ani), din oraşul Broşteni, judeţul Suceava, la şapte ani şi o lună de închisoare pentru viol, lipsire de libertate şi ameninţare. El a fost trimis în judecată, după ce în luna februarie a acestui an, a ademenit o minoră în apartamentul lui, unde a obligat-o să întreţină întreţină relaţii sexuale cu el.

Stâlp de electricitate uitat pe şosea: s-a asfaltat în jurul lui, pe un drum modernizat cu peste 60 de milioane de lei

Stâlp de electricitate uitat pe şosea: s-a asfaltat în jurul lui, pe un drum modernizat cu peste 60 de milioane de lei

Drumul naţional 18, care face legătura între Iacobeni şi Cârlibaba (Suceava – Maramureş), a început să fie modernizat în primăvara anului trecut şi ar trebui să fie finalizat până la finele acestui an. Pe acest sector de drum, se află un stâlp ce ocupă o bună parte dintr-o bandă de mers, pe lângă care muncitorii au asfaltat fără să-l deranjeze. Practic, întreg drumul a fost asfaltat cum trebuie, iar pe lângă stâlp nu s-a asfaltat deloc.

„Maratonul Speranţei – Alungă Boala” s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni de zile, în mai multe localităţi din Suceava

„Maratonul Speranţei
– Alungă Boala” s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni de zile, în mai
multe localităţi din Suceava

Anul acesta, evenimentul sportiv caritabil „Maratonul Speranţei – Alungă Boala”, organizat de Asociaţia „Freamăt de Speranţă” din Câmpulung Moldovenesc, a ajuns la ediţia a III – a şi s-a desfăşurat în perioada 16 mai – 1 iunie datorită numărului mare de copiii din şcolile partenere care s-au alăturat micului poet Sebastian Crăciun şi visului său de a face o lume mai bună pentru copiii şi tinerii cu nevoi speciale.

Titlul acestui text vrea să sublinieze că aici se va trata despre evenimentele ultimei săptămâni. Altfel, Simona Halep este nu numai omul săptămânii, nu numai omul anului, dar şi, sunt convins, omul deceniului. Un titlu la Roland Garros, la fete, a fost obţinut numai de către Virginia Ruzici, dar aceasta nu a reuşit să ocupe prima poziţie a clasamentului mondial.

acum 3 zile · comentarii (4)

S-a consumat şi celebra întâlnire dintre Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Preşedintele RPD Coreene, Kim Jong-un. Dincolo de spectacolul orchestrat cu atenţie şi de un document formal semnat ca livrabil al întâlnirii, întreaga lume a rămas confuză în legătură cu cadrul şi condiţiile reale ale întâlnirii, şi mai ales cu rezultatele sale palpabile.

acum 3 zile · comentarii (6)

Să presupunem că eşti român. Primul gînd pe care îl extragi din această condiţie spune că viaţa e o pedeapsă agreabilă care îşi protejează purtătorul, în măsura în care aduce nefericirea celorlalţi. De aici, numărul nesfîrşit de ticăloşi suverani şi impostori dezinvolţi care ne circulă prin istorie, lăsînd în urmă învinşi resentimentari, muncă fără rost şi valori irosite.

acum 3 zile · comentarii (42)

Urmează o săptămână de foc pentru Liviu Dragnea. S-au tot adunat decizii manageriale eronate, care acum stau să-i pleznească în faţă. Cine se crede deasupra tuturor şi vrea în jurul său doar slugi, aşa sfârşeşte. Şi nu e singurul conducător de partid care iese din scenă aşa. Pentru că nu ştiu adevărul elementar: cea mai bună dovadă de prostie este să-i crezi proşti pe ceilalţi.

acum 3 zile · comentarii (40)

La câteva luni după un reuşit turneu bucureştean, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău revine în România, de astă dată la a XXV a ediţie a Festivalului Internaţional de la Sibiu cu, ceea ce pare a fi, una dintre piesele de rezistenţă din repertorul său. Spectacolul cu piesa Steaua fără nume, montat de Alexandru Cozub.

acum 3 zile · comentarii (0)

Este clar că avem o problemă atunci când domnia legii şi interesul naţional nu mai contează dacă cineva care vrea să facă afaceri în ţara asta trebuie să ajungă la marele jupân în birou pentru a-l face să înţeleagă rostul unei investiţii de zeci de miliarde de euro.

acum 3 zile · comentarii (14)

Cu ceva ani în urmă, când realizam un ciclu de documentare TV sub egida Academiei Franceze, a Clubului de la Roma şi a Academiei Române, am avut ocazia să-l întâlnesc foarte des pe Alexander King, unul dintre fondatorii instituţiei care grupa în acel moment, alături de cei de la Bilderberg, tot ce însemna avangarda gândirii novatoare în cele mai diverse domenii ale activităţii umane.

acum 4 zile · comentarii (21)

Prima colaborare a lui Andrei Şerban cu un teatru independent românesc e o întoarcere la rădăcinile sale americane, ale experimentelor de la teatrul La MaMa. De aceea, afirmaţia sa că Pescăruşul lui Cehov este o piesă pe care n-a înţeles-o pe deplin niciodată trebuie luată în sens metaforic. Probabil sunt puţini regizori, chiar şi în lume, care s-o fi pus în scenă de cinci ori.

acum 4 zile · comentarii (0)

Am citit zilele trecute un eseu cu caracter istoric, cu totul remarcabil. Se cheamă „România în 100 de ani- Bilanţul unui veac de istorie”, e scris de austriacul Oliver Jens Schmitt, un profesor relativ tânăr- e născut în anul 1973- care predă istoria sud-est europeană la Universitatea din Viena şi care e evident că dovedeşte o preocupare evidentă pentru românia.

acum 4 zile · comentarii (28)

Problemele deosebit de ample ridicate de situaţia statului de drept din Polonia sunt din nou considerate de europarlamentarii europeni ca fiind într-atât de importante şi urgente încât au necesitat o nouă dezbatere în plen şi au justificat o scrisoare adresată domnilor Juncker şi Timmermans de către preşedinţii principalele grupuri politice din legislativul comunitar.

acum 5 zile · comentarii (10)

Domnule ministru al Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, pentru că puneţi la îndoială impactul comportamentului deviant al profesorului asupra elevilor şi pentru că giraţi pedepsirea victimelor care reclamă abuzurile, vă sancţionez cu mustrare scrisă şi nota scăzută la purtare!

acum 5 luni · comentarii (25)

Credeţi că fentând statul toată lumea câştigă? Fals! Toată lumea pierde. Încetaţi băşcălia! Războiul cu evaziunea fiscală chiar începe şi cu un singur leu, pentru că este un leu pe care îl furaţi din buzunarul meu de onest contribuabil la bugetul statului.

acum 3 ani · comentarii (160)

Din vârful buzelor e uşor să fii solidar cu Charlie Hebdo în timp ce la noi presa moare încet-încet. Pe tarabă numeri publicaţiile pe degetele de la o mână. Televiziuni, ziare şi agenţii de presă, câte au mai rămas, au mari probleme financiare. Multe sunt în insolvenţă. Oamenii sunt mai prost plătiţi, industria se deprofesionalizează, calitatea produsului scade.

acum 3 ani · comentarii (16)

Violenţele din Ucraina, evoluţia politică şi iminenţa războiului civil ţin primele pagini ale ziarelor din Polonia, iar premierul Donald Tusk şi-a exprimat îngrujorarea cu privire la posibil destrămare a statului vecin. Deşi am fi afectaţi în mod direct, în România subiectul este complet ignorat. De cine ne e frică în cazul conflictului din Ucraina şi cum ar trebui să procedăm?

acum 4 ani · comentarii (22)

Ucraina este în pragul războiului civil. Scindarea ţării între vestul proeuropean şi estul filorus nu este deloc exclusă. Este pregătită România să intervină şi să apere românii din Regiunea Cernăuţi şi sudul Basarabiei?

acum 4 ani · comentarii (142)