FOTO Pădurile româneşti, exportate în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua hală de producţie a grinzilor lamelare de la Rădăuţi a Holzindustrie Schweighofer
Noua hală de producţie a grinzilor lamelare de la Rădăuţi a Holzindustrie Schweighofer

Grupul austriac Schweighofer a investit 14 milioane de euro într-o hală de producţie a grinzilor lamelare la fabrica din localitatea suceveană Rădăuţi, unde ar urma să se producă anual 100.000 de metri cubi de material lemnos. Întreaga producţie de grinzi va fi exportată în Japonia, deoarece Schweighofer a semnat un contract exclusiv cu firma Lamsell Corporation pentru vânzările de pe piaţa japoneză

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a investit 14 milionae de euro în fabrica de la Rădăuţi, judeţul Suceava, într-o hală de producţie a grinzilor lamerale, care are o capacitate anuală de 100.000 de metri cubi. Prin această investiţie, firma austriacă a creat 75 de noi locuri de muncă.

Austriecii au anunţat că după faza de test, noua unitate Schweighofer pentru producţia grinzilor lamelare a obţinut certificatul Japan Agriculture Standard (JAS), această nouă hală fiind pusă în funcţiune în această lună. Toată producţia grupului austriac Schweighofer de grinzi lamelare este destinată Japoniei, totul având loc pe baza unui contract de exclusivitate de Lamsell Corporation (Meiken).

Holzindustrie Schweighofer este cel mai mare prelucrător al lemnului din România, depăşind până şi Romsilva, care administrează pădurile statului. Schweighofer se lăuda în anul 2012 că exportă în Japonia cherestea în valoare de 150 de milioane de euro. Omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer preciza atunci pentru Ziarul Financiar că "în jur de 85% din producţie merge la export, procent care se va menţine stabil în următorii ani. O treime din export ajunge în Japonia, pentru că aici sunt cele mai bune preţuri. Piaţa vest-europeană «a intrat la apă», iar prognozele nu sunt din cele mai bune. În acest context ne focusăm pe Japonia şi Orientul Mijlociu".

În România, Holzindustrie Schweighofer are peste 2.500 de angajaţi şi patru fabrici de prelucrare a lemnului, la Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti. Fabrica de cherestea din Rădăuţi este a doua fabrică de cherestea Schweighofer din România. Aceasta a fost deschisă în 2008 şi are nu mai puţin de 600 de angajaţi. Fabrica de la Rădăuţi achiziţionează din România, 60% din consumul total de buştean, iar restul de 40% este cumpărat din Ucraina. Capacitatea anuală de debitare de rindeluire este de 525.000 mc, iar de produse laminate de 144.000 mc. Aici se mai produc anual 165.000 de tone de peleţi.  

Fabrica de panouri încleiate de la Siret a ajuns în posesia Holzindustrie Schweighofer după ce, în anul 2009, a fost preluată de la IKEA, filiala companiei Swedwood. Aici sunt anjatate 270 de persoane. Fabrica produce anual 66.000 mc de produse finite şi 18.000 de tone de brichete. 

Alte ştiri din Suceava:

VIDEO Prefectul Sinescu şi primarul Melen au fost duşi cu cătuşe pe mâini la Tribunalul Suceava

Bucovinenii sunt sau nu moldoveni? Care a fost influenţa ocupaţiei austriece în Bucovina

Curentul electric a ajuns abia în anul 2015 la o şcoală din Suceava

Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a fost reţinut pentru 24 de ore

Veteranul de război care a stat închis patru ani într-un lagăr din Siberia: „Îmi doream să ajung acasă, să mănânc mămăligă goală şi să mă satur“

 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite