Ororile din „Orfelinatul Groazei” din Siret, denunţate la Parchetul General. Nu mai puţin de 340 de copii au murit în acest spital, în perioada 1980 – 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a sesizat penal Parchetul General cu privire la ororile la care au fost supuşi copiii internaţi la Spitalul de copii neuropsihici Siret. Reprezentanţii IICCMER au descoperit că în perioada ianuarie 1980 – decembrie 1989, nu mai puţin de 340 de orfani au murit la această unitate medicală.

Spitalul de copii neuropsihici Siret din judeţul Suceava, cunoscut sub numele de „Orfelinatul Groazei” a fost înfiinţat în cursul anului 1956 printr-un ordin al ministrului Sănătăţii de la vremea respectivă. Acest spital este unul dintre primele unităţi medicale din ţara noastră dedicată afecţiunilor neurologice infantile.

De-a lungul timpului au ieşit la iveală tot felul de poveşti, care mai de care mai triste şi care scoteau la iveală chinurile pe care trebuiau să le îndure copii instituţionalizaţi în acest spital.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a înaintat un denunţ către Parchetul General cu privire la comiterea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflaţi în Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret. Reprezentanţii IICCMER au arătat că în perioada 1 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, în această unitate medicală au decedat 340 de copii.

Ancheta realizată de către cei de la IICCMER a scos la iveală faptul că în perioada 1956 – 2001, la „Orfelinatul Groazei” au ajuns 8.586 de copii, dintre care au murit 1.500. Cele mai multe decese au fost înregistrate în 1981, când şi-au pierdut viaţa 81 de minori. După Revoluţie, în anul 1991, la spitalul din Siret au fost înregistrate doar două decese.

„Un aspect important este legat de faptul că numărul declarat al deceselor scade considerabil începând cu anii 1983 şi 1984, (numai 12 decese în 1984), ca urmare a transferului masiv de copii către alte unităţi din ţară. Registrul spitalului consemnează transferul a peste 750 de copii în numai câteva zile de la finele lunii noiembrie 1983. Investigaţiile IICCMER vor continua pentru a putea determina traseul fiecărui copil transferat în acea perioadă”, se arată într-un comunicat al celor de la IICCMER.

Ancheta lor a mai scos la iveală faptul că majoritatea deceselor avea loc iarnă din cauza afecţiunilor pulmonare, urmate de epilepsii, afecţiuni cardiace, renale, hepatice, gastrointestinale, etc.. Cele mai multe decese au fost înregistrate la copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani. Majoritatea orfanilor ce au murit la spitalul din Siret erau din localităţi din judeţul Suceava.

„În urma analizei actelor de deces şi a certificatelor constatatoare de moarte, efectuată de experţii IICCMER şi de o echipă de specialişti în medicină legală, s-a constatat că, pe de o parte, au existat rate crescute de mortalitate în cazul unor patologii uşor de prevenit sau de diagnosticat precoce şi de tratat corespunzător, iar, pe de altă parte, au existat cauze de moarte care susţin, prin specificul lor, concluziile cu privire la existenţa unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din spital”, au mai arătat cei de la IICCMER.

În urma acestei anchete, reprezentanţii IICCMER au sesizat penal Parchetul General cu privire la comiterea infracţiunii de săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflaţi în Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret.

Alte ştiri pe această temă:

FOTO VIDEO Supravieţuitorul din „Orfelinatul groazei“. Cumplita poveste a românului cu dizabilităţi salvat prin adopţie în SUA

Dosar penal în cazul celor doi tineri din orfelinatul groazei care s-au sinucis. Şefa Protecţiei Copilului: „S-au ignorat rapoartele psihologilor“

Orfelinatul Groazei. Sute de cadavre de bebeluşi şi copii, în curtea unei case adminstrată de Biserica Catolică

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite