Oraşul unde împărţirea luminii în noaptea de Înviere a fost interzisă. Edilii au vrut chiar să aducă flacăra aprinsă de la Ierusalim cu avionul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat într-o postare pe Facebook că în oraş sunt peste 1.300 de persoane infectate cu noul coronavirus. Pentru a opri răspândirea virusului, autorităţile nu mai aduc Lumină Sfântă de la Ierusalim şi nici nu mai împart lumina pascală în oraş, în noaptea de Înviere.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat, într-o postare pe contul său de Facebook, că-n contextul carantinei, Lumina Sfântă de la Ierusalim nu va mai fi adusă la Suceava. În plus, acţiunea de împărţire a Luminii programată iniţial pentru sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 20.00, a fost anulată.

”În urma discuţiilor avute cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere că nu se mai aduce Lumina Sfântă la Suceava (NU a fost aprobată aterizarea avionului pe Aeroportul Internaţional “Ştefan cel Mare” Suceava), nu ne încadrăm în prevederile Articolului 3 din Acordul încheiat între Ministerul Afacerilor Interne şi Biserica Ortodoxă Română.

Nu se poate împărţi Lumina Sfântă la ora 24:00 pentru că se încălcă Acordul. Dimineaţa, la finalul slujbei, se poate împărţi pâinea binecuvântată (Sfintele Paşti) de către voluntari şi de către personalul clerical. Articolul 2 din Acord prevede că va fi distribuită la domiciliul credincioşilor în prima zi de Paşti, la solicitarea acestora”, se arată în postarea primarului Lungu.

Edilul a le-a recomandat credincioşilor ortodocşi ca în noaptea de Înviere să aprindă o lumânare de la candela din casă.

Ion Lungu a făcut apel la suceveni să respecte Acordul şi Ordonanţele Militare, având în vedere că în oraş sunt 1.300 de persoane infectate cu noul coronavirus. Altfel spus Suceava se află detaşat pe primul loc pe ţară la numărul cazurilor de îmbolnăvire.

”Să facem tot posibilul să limităm răspândirea virusului! Mulţumesc pentru înţelegere! Doamne ajută!”,  transmite sursa citată.

Tradiţia aducerii luminii sfinte de la Ierusalim a fost iniţiată în România în anul 2009. Atunci, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a mers în premieră la Ierusalim şi s-a întors cu flăcările aprinse cu un avion. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite