Olimpici la o materie care la noi nu se studiază, astronomii de aur ai României devin cercetători în SUA şi Anglia

Olimpici la o materie care la noi nu se studiază, astronomii de aur ai României devin cercetători în SUA şi Anglia

Medaliaţi cu aur, de la stânga la dreapta; Andrei Răduc, Paul Andrei Drăghiş, Tudor Costel Creţu, Iustina Crăciun, Andrei Cuceu şi Denis Turcu

SUCCES Şase medalii de aur şi patru medalii de argint a obţinut România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată la Suceava, în perioada 1-11 august. Astfel, toţi cei 10 membri ai lotului ţării noastre s-au clasat pe primele două locuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Denis Turcu (19 ani), Tudor Creţu (17 ani), Iustina Crăciun (18 ani), Andrei Cuceu (18 ani), Paul Andrei Drăghiş (17 ani), Tudor Suciu (17 ani), Andrei Răduc (16 ani), Dan Ştefan Eniceicu (17 ani), Augustin Ionescu (18 ani) şi Cătălina Miriţescu (18 ani) fac parte din lotul naţional de astronomie, iar săptămâna trecută au luat şase medalii de aur şi patru de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică desfăşurată la Suceava între 1 şi 11 august.

Cinci olimpici au terminat liceul anul acesta, dintre care patru au ales să-şi continue studiile la universităţi de prestigiu din Statele Unite ale Americii şi din Marea Britanie şi unul singur a preferat România.

Aur absolut în ultimii doi ani

Denis Turcu este din Brăila, dar a absolvit anul acesta cursurile Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Tânărul se poate mândri cu o colecţie impresionantă de medalii obţinute la olimpiade internaţionale. În 2013, Denis a câştigat aur la toate categoriile la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, argint la Olimpiada Internaţională de Fizică şi bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie.

În 2014, Denis a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică şi, din nou, aur absolut, adică la toate categoriile, la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava.

Pasiunea pentru ştiinţe o are din copilărie. „Mi-au plăcut dintotdeauna matematica, fizica, ştiinţele. Eram curios despre ce se întâmplă în jurul meu şi încercam să îmi explic diverse fenomene“, explică Denis.

Sub îndrumarea profesorului Mihail Dafinei, din Brăila, Denis a obţinut în gimnaziu rezultate bune la olimpiadele naţionale şi s-a hotărât să-şi continue studiile la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală, unde a studiat cu profesoara Rodica Ionescu.

„În primii doi ani de liceu a fost mai greu, dar după ce m-am acomodat, am învăţat foarte mult şi au venit şi rezultatele“, povesteşte, cu modestie, Denis Turcu.

Între Harvard şi Standford

În 2013 şi 2014, tânărul a reuşit să obţină cel mai mare punctaj la Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, organizate la Volos, în Grecia, şi la Suceava, în România. Anul acesta, la Suceava, Denis a obţinut şi un premiu special pentru cea mai bună lucrare observaţională. Performanţa este cu atât mai importantă cu cât aceste materii nici măcar nu se studiază în învăţământul preuniversitar din România.

Săptămâna viitoare, pe 21 august, Denis Turcu va pleca spre Statele Unite ale Americii. A avut de ales între universităţile Harvard şi Stanford, care i-au oferit burse de studiu. Până la urmă, s-a hotărât să meargă la Harvard pentru că este pe coasta de est, mai aproape de România, spune el, dar şi pentru că are prieteni care au urmat deja cursurile acestei universităţi.

Nu şi-a ales încă toate cursurile, dar este hotărât să aprofundeze materiile la care a obţinut deja rezultate internaţionale. „Voi continua să studiez fizica, matematica, programarea, materii care mă pasionează“, spune Denis. După finalizarea studiilor, şi-ar dori să devină cercetător sau profesor într-o universitate de renume din vest.

Harvard University i-a oferit lui Denis Turcu o bursă integrală, de 280.000 de dolari, pentru cei patru ani de studii. Banii îi vor acoperi tânărului toate cheltuielile, inclusiv asigurarea medicală.

Tudor Creţu, „urmaşul” lui Denis

Pentru Tudor Creţu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, dar originar din Rădăuţi (Suceava), 2014 a fost un an de excepţie, primul când a participat la competiţii internaţionale.

În aprilie, Tudor a câştigat medalia de argint la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene din Grecia, în aprilie a obţinut argintul la Olimpiada Asiatică de Fizică din Singapore, în iulie şi-a adjudecat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din Kazahstan, iar în august, la Suceava, Tudor a fost medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, dar a primit şi premiul special pentru cea mai bună lucrare la proba teoretică. În octombrie, Tudor Creţu va reprezenta România şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Kârgâzstan.

Tudor Creţu povesteşte că a luat contact prima dată cu aceste materii în primul an de liceu, atunci când colegul său Denis Turcu susţinea săptămânal cursuri introductive în astronomie şi astrofizică. Acum, după ce Denis va pleca la Harvard, Tudor îi va prelua responsabilităţile. „La Liceul Internaţional de Informatică, astronomia şi astrofizica se transmit din elev în elev. Acum, după ce Denis pleacă la facultate, urmează să continui eu această tradiţie“, spune Tudor.

Tânărul se gândeşte deja la viitor. Nu exclude posibilitatea continuării studiilor în ţară, deşi este convins că ar avea şanse să fie admis şi la universităţi din străinătate. „Voi continua în domeniul fizicii şi voi încerca să o combin cu astronomia şi astrofizica. Îmi doresc să lucrez în cercetare în domeniul fizicii moderne“, mărturiseşte Tudor.

Iustina Crăciun, organizator şi laureat

Iustina Crăciun este o prezenţă obişnuită la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. În 2013, la Volos, în Grecia, Iustina a adus României două medalii de aur, una în clasamentul individual şi una pentru cele mai bune rezolvări complete de probleme. Iustina mai are în palmares trei medalii de bronz obţinute în Crimeea (2010), Polonia (2011) şi în Brazilia (2012).

Iustina a moştenit pasiunea pentru astronomie de la tatăl ei, Petru Crăciun, cel care este şi profesorul coordonator al lotului olimpic de astronomie şi astrofizică al României.

Anul acesta, Iustina s-a implicat în organizarea competiţiei de la Suceava. În plus, tânăra a susţinut mai multe teste internaţionale, a susţinut examenul de Bacalaureat şi a avut de pregătit aplicaţiile pentru admiterea la universitate. Cu toate acestea, a reuşit să obţină medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din acest an, dar şi un premiu special pentru organizarea competiţiei.

„A fost mult mai obositor. Am avut mari emoţii, mai ales pentru organizare, dar totul a ieşit foarte bine, mie mi-a plăcut mai mult decât în anii trecuţi. Am fost acasă, am avut multă susţinere din partea prietenilor, din partea familiei. Totul ne-a motivat să facem mai bine“, spune Iustina.

Pleacă la Princeton

Originară din Fălticeni, Iustina a urmat şi ea cursurile Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Pregătirea pentru olimpiadă a făcut-o atât la liceu, cât şi la Fălticeni, alături de tatăl ei, Petru Crăciun. Când nu era la Fălticeni, Iustina şi Petru Crăciun foloseau internetul pentru a face pregătire.

„La Bucureşti am posibilitatea să merg la foarte multe cursuri de fizică, de chimie, de matematică, însă pregătirea pe partea observaţională am făcut-o mai mult acasă“, explică Iustina.

Acum, tânăra se pregăteşte să îşi continue studiile la universitatea Princeton din SUA. Axată pe cercetare, universitatea i-a oferit Iustinei o bursă de studii. În plus, în vacanţă, tânăra va lucra la un observator astronomic internaţional. „După ce termin universitatea nu ştiu dacă mă voi întoarce în România. Sper să ajung la un mare observator şi să fac cercetare. Aş merge în Australia, unde este cel mai mare radio-telescop. Dar şi în Chile sau în SUA, unde sunt cele mai mari observatoare din lume“, mărturiseşte Iustina.

Pepiniera de olimpici din Baia Mare

Medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică a reuşit să obţină şi Andrei Cuceu. Tânărul mai are în palmares câte o medalie de bronz şi de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi o medalie de argint la ediţia de anul trecut al Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică.

Până în clasa a X-a, s-a pregătit în Baia Mare, alături de profesorul Lucian Stoian,iar în ultimii doi ani de liceu a studiat la Bucureşti, la Liceul Internaţional de Informatică.

Din toamnă, Andrei va urma cursurile University College London, din Marea Britanie. Pleacă din ţară pentru că în România nu poate studia astronomia şi astrofizica, domenii de care este pasionat încă din copilărie. „Nu am nicio posibilitate în România să studiez astronomia şi astrofizica. În SUA, trebuie să alegi o treime din cursuri din alte domenii şi ajungi să studiezi şi altceva decât ceea ce te interesează, de asta am ales Anglia. După facultate şi master, îmi doresc să fac un doctorat în astrofizică şi apoi să lucrez în cercetare“, spune Andrei.

Paul Andrei Drăghiş şi Tudor Suciu sunt alţi doi elevi laureaţi la olimpiadele internaţionale de astronomie care au fost pregătiţi de profesorul Lucian Stoian de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu“ din Baia Mare. La Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din acest an, Paul Andrei Drăghiş a obţinut medalia de aur, iar Tudor Suciu a fost premiat cu medalie de argint.

Singurul care a ales România

Medaliat cu aur în acest an a fost şi Andrei Răduc, elev al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti. Tânărul a mai obţinut până acum argintul la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada 2013 şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie 2013.

Medalie de argint la Suceava a obţinut şi Dan Ştefan Eniceicu, elev al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti. Elevul a mai obţinut în acest an şi medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică. Tot cu argint a fost premiată şi Cătălina Miriţescu (medaliată cu bronz la ediţia de anul trecut), absolventă a Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, admisă la Caltech University (SUA). Argint a obţinut şi Augustin Ionescu, absolvent al Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu“ din Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, admis la Facultatea de Fizică Bucureşti.

Medaliaţi cu argint, de la stânga la dreapta: Augustin Ionescu, Cătălin Miriţescu, Tudor Suciu, Dan Ştefan Eniceiu:

Profesorul care a adus peste 60 de medalii

Profesorul sucevean Petru Crăciun este coordonatorul lotului olimpic naţional al României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică începând din anul 2008. La cele şapte ediţii desfăşurate până acum elevii îndrumaţi de Petru Crăciun au adunat peste 60 de medalii de aur, argint şi bronz. El spune că mare parte din merit le aparţine şi profesorilor fiecărui elev în parte.

Inspector şcolar de fizică la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi coordonator al cercului de astronomie de la Palatul Copiilor din Suceava, Petru Crăciun spune că nu-i este deloc greu să-şi împartă timpul şi cu coordonarea lotului naţional.

„Când omul vrea, şi Dumnezeu îl ajută. Pentru mine este o bucurie. Palatul Copiilor oferă condiţii excelente. Copiii vin cu drag şi suntem sprijiniţi şi de părinţi. Astronomie înseamnă şi istorie, şi mitologie, şi dezvoltarea vocabularului, şi fizică, şi matematică“, explică Petru Crăciun, care a acceptat să devină coordonator al lotului naţional pentru că obiectivul său este să încurajeze performanţa.

Cea mai mare olimpiadă găzduită de România

La Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată la Suceava, au participat 195 de concurenţi din 37 de ţări de pe cinci continente. Peste 500 de persoane au ajutat la buna desfăşurare a evenimentului. „Este cea mai mare olimpiadă internaţională organizată în România“, a afirmat profesorul Petru Crăciun, coordonatorul lotului de astronomie şi astrofizică al României. Pe lângă probele din concurs, participanţii, profesorii îndrumătorii şi stafful oficial au vizitat obiective turistice din judeţul Suceava şi au asistat la spectacole. Pentru organizarea evenimentului a fost renovat Observatorul Astronomic din Suceava şi au fost achiziţionate 35 de telescoape noi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: