O insectă misterioasă a băgat spaima în suceveni. Se înmulţeşte foarte repede şi oamenii se tem că le va mânca mobila din casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Locatarii de pe Aleea Nucului a municipiului Suceava au găsit insecta în apartamente. S-au gândit că provine din canalizarea blocului. Târziu şi-au dat seama că o aduceau în case pe haine şi pe încălţăminte. Insecta a colonizat teii din prejma blocurilor.

Insecta este urât mirositoare şi se înmulţeşte foarte repede. A colonizat teii de pe Aleea Nucului a municipiului Suceava. Pentru că este iarnă, insectele pot fi observate foarte uşor pe scorţa copacilor. Cum dau de căldură şi de dezmorţesc devin active.

„Am avut nişte evenimente neplăcute şi eu şi vecinii. Ne-am sunat reciproc şi ne-am îngrozit reciproc din cauza acestor gâzuliţe pe care le-am adus în casă. Trecând cu hainele pe lângă tulpina copacilor, am ajuns să culegem cantităţi enorme de gâzuliţe. Chiar şi două sau trei făraşe/zi”, ne-a declarat Gianina Traciu (foto jos).

Suceveanca ne-a spus că nu şi-a dat seama că aducea inspectele în casă pe haine şi încălţăminte. Le-a observat destul de târziu pe scoarţa copacilor. Credea că provin din canalizarea oraşului.

gianina

„Se aduc în casă pe haine şi pe papuci. Când dau de căldură se dezmorţesc. Ne-am chinuit o bucată de timp să scăpăm de ele cu diferite substanţe de la farmacie. Nu am reuşit. Copacii sunt plini şi sunt sursă continuă de infestare”, ne-a mai declarat femeia. 

insecta misterioasa

Locatarii au încercat să identifice insecta. Au apelat la prieteni care le-au spus că ar fi vorba despre o specie de ploşniţă care atacă lemnul. „Nişte cunoscuţi de-ai mei mi-au explicat că este un fel de ploşniţă a lemnului, care când dă de un lemn sănătos îl poate ataca mai rău decât caria lemnului, ceea ce înseamnă că tot ce avem prin casă ar putea fi ţinta lor”, a spus Gianina Traciu.

insecta misterioasa

Insecta, pentru prima dată în nordul ţării

Puţini specialişti din nordul României cunosc insecta. Printre ei, Mihai-Leonard Duduman de la Facultatea de Silvicultură a Universităţii „Ştefan cel Mare”. El ne-a spus că este de origine mediteraneană şi că este inofensivă şi pentru tei şi pentru mobilă. „Oxicarenus lavaterae este o specie invazivă de ploşniţe, de origine mediteraneană, ce trăieste la noi pe arbori de tei, formând aglomerari mari de indivizi. Nu produce mari probleme arborilor colonizaţi, dar creează disconfort vizual oamenilor, prin aglomerările formate”, ne-a declarat specialistul.

Mihai-Leonard Duduman a mai spus că pentru Suceava este o nouă specie de insecte. „Cea mai bună soluţie e ca populaţia sa fie informată că această insectă nu reprezintă o problema semnificativă pentru arborii gazda. Ca şi prezenţă în parcuri, poate fi comparată cu specia nativa Pyrrhocoris apterus (vaca domnului), pe care o întâlnim des mai ales primăvara. Această nouă specie, fiind inofensivă pentru om şi tei, e recomandat sa fie doar monitorizată. În câţiva ani populaţiile ei se vor regla în mod natural. De remarcat că fotografia dumneavoastră certifică prima semnalare a speciei în Suceava, cu toate că în România este prezentă de mai mult timp”, a explicat inginerul silvic, care este şef lucrări la USV.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite