O boală contagioasă care se răspândeşte prin inhalarea picăturilor de salivă bagă spaima în părinţii copiilor de grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: www.radioresita.ro
FOTO: www.radioresita.ro

Mai mulţi părinţi de la Grădiniţa ABC din municipiul Suceava au decis să-şi ţină copiii acasă după ce în unitatea de învăţământ a apărut un focar de scarlatină. Boala nu poate fi prevenită prin vaccin.

Un nou posibil focar de scarlatină a apărut la grădiniţa ABC din Suceava, "unde se impune o dezinfecţie generală şi vor fi recoltate exudate faringiene de la colegii de grupă ai copiilor diagnosticaţi", informează Direcţia de Sănătate Publică. Trei copii au fost diagnosticaţi deja.  Sperianţi, unii părinţi au decis să nu îşi mai ducă copiii la grădiniţă. 

Scarlatina este o boală infecţioasă contagioasă care afectează aproape exclusiv copiii. Ea se transmite prin inhalarea picăturilor de salivă emise de un subiect infectat cu streptococul de grup A. Toxiinfecţia se dezvoltă plecând de la un focar purulent cu localizare în gât. Boala se declarnsează brusc după o perioadă de incubaţie de aproximativ 4 zile sub forma unei febre ridicate (39"C), a unei umflături dureroase la nivelul ganglionilor gâtului cu înroşirea gâtului. 

Toxina secretată de streptococ declanşează o erupţie cutanată la două zile după apariţia anginei, printr-o multitudine de puncte roşii. Erupţia mucoasă, se caracterizează printr-o depunere albă, care acoperă limba. Bolnavul rămâne contagios atâta vreme cât durează angina. După aproximativ o săptămână, febra scade, eruptia dispare şi urmează o descuamare cu coji fine a corpului. Nu există un vaccin împotriva scarlatinei; o persoană care a fost afectata de scarlatină dobândeşte o imunitate durabilă faţă de această boală.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite