Obicei ciudat: de 1 Martie, în Bucovina, femeile oferă mărţişoare bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în restul ţării domnii sunt cei care oferă mărţişoare, în Bucovina situaţia stă exact invers. Acest obicei este unul vechi: la începuturi, fetele le legau băieţilor necăsătoriţi o aţă albă cu roşu la încheietura mâinii pentru a fi feriţi de primejdie atunci când merg să muncească sau să vâneze. Cum acest obicei avea loc la începutul primăverii, a fost înlocuit cu timpul cu mărţişorul de 1 Martie.

Mărţişorul, alături de ghiocel, este un considerat un simbol al primăverii, fiind dăruit la data de 1 Martie persoanelor apropiate. Acesta este oferit pentru a aduce noroc şi prosperitate, tradiţia dăruirii Mărţişorului existând nu numai în România ci şi în ţări precum Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia sau Bulgaria.

Şnurul mărţişorului este format din două fire de lână colorate în alb şi roşu, ce reprezintă unitatea contrariilor: vară – iarnă, căldură – frig, lumină – întuneric. Aceste şnur se leagă fie la mână, fie este purtat în piept, el fiind purtat până când primăvara se instalează în adevăratul sens al cuvântului. Atunci, mărţişorul este legat de un arbore înflorit pentru a aduce noroc. 

Cărturarul Iordache Golescu (1768 – 1848) a fost primul care a scris despre mărţişor. Folcloristul Simion Florea Marian (1847 – 1907) a arătat că mărţişorul era format dintr-o monedă de aur sau argint şi un şnur culorat în alb şi roşu, ce era purtat în jurul gâtului de către copii. Fetele tinere purtau mărţişorul timp de 12 zile, apoi îl prindeau în păr, iar după ce înfloreau pomii, acestea îşi scoteau mărţişorul din păr şi îl legau de creanga unui copac, pentru ca acel an să fie productiv.

„Scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet. Ţăranii pun copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească”, a arătat poetul George Coşbuc într-un studiu dedicat mărţişorului.

În România, de 1 Martie, bărbaţii obişnuiesc să ofere mărţişoare femeilor dragi din vieţile lor, însă această tradiţie este taman pe dos în mai multe zone din Moldova, mai ales în Bucovina.

„În Bucovina există obiceiul ca, de 1 Martie, fetele să lege la încheietura mâinii băieţilor un şnur alb cu roşu. În special flăcăii ce nu erau căsătoriţi primeau acest mărţişor pentru a-i proteja şi a le aduce noroc. Odată cu ziua de 1 Martie, venea şi primăvara, astfel că tinerii trebuiau să plece la muncă, la vânat, prin pădure, reluându-şi activităţile, astfel că tradiţia de a oferi aceste simboluri s-a menţinut până în zilele noastre şi femeile le oferă bărbaţilor din viaţa lor mărţişoare pentru a-i ocroti de necazuri şi pentru a avea noroc în toate”, a declarat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Astfel, în Bucovina s-a făcut un obicei ca de 1 Martie femeile să le ofere bărbaţilor mărţişoare, iar de 8 Martie aceştia să le întoarcă cadoul, nu de puţine ori înzecit. 

Alte ştiri pe această temă:

De ce sunt românii singurul popor din Europa care sărbătoreşte Anul Nou de două ori. Totul despre istoria milenară a mărţişorului

Surpriză de 1 Martie de la cercetători: mărţişoare obţinute in vitro

Ce trebuie să ai pentru a fi ”cool” de 1 Martie. Mărţişoarele care combat kitsch-ul

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite