O voluntară din China îi învaţă pe copiii ţăranilor din cinci sate sucevene limba chineză. Profesoara s-a îndrăgostit de Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pan Yuyan şi elevii ei
Pan Yuyan şi elevii ei

Pan Yuyan este o chinezoaică de 24 de ani, venită în România în urmă cu doi ani, printr-un program de voluntariat, ca să predea limba şi cultura chineză. Acum are peste 170 de studenţi la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, dar îi învaţă chineză şi pe copiii din cinci sate din jurul oraşului.

Pan Yuyan sau Bella, aşa cum îi spun prietenii, este o tânără de 24 de ani, care a venit în România tocmai din celălalt capăt al globului, din oraşul chinez Zhenjiang, o localitate cu circa trei milioane de locuitori, pentru a-i învăţa pe tinerii din Suceava limba chineză. Elevii ei sunt şi copii cu vârste începând de la 7 ani, dar şi bătrâni de 70 de ani.

Bella este o tânără dezinvoltă, aşa că s-a făcut rapid plăcută de tinerii suceveni care s-au arătat interesaţi atât de limba chineză, cât şi de obiceiurile şi de cultura chineză.

Povestea a început în 2013, când Bella a fost trimisă în România ca profesor voluntar printr-un program al guvernului chinez de răspândire a limbii şi culturii tradiţionale. Ea a fost selectată dintre mai mulţi studenţi din China, care au aplicat pentru acest program de voluntariat, susţinând mai multe examene şi interviuri. Pan Yuyan a studiat tot felul de metode de predare a limbii chineze, precum şi a artelor chinezeşti. Bella spune că nu ea a decis să vină în România, ci, după ce a luat cu brio toate examenele şi interviurile susţinute, a fost informată că va ajunge în Suceava, cu doar o lună înainte de a părăsi China. În România, sunt acum cel puţin 20 de astfel de voluntari, în mai multe zone ale ţării.

Prin programul de voluntariat al guvernului chinez, Pan Yuyan a ajuns să predea la Clubul de Studii Asiatice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, sub coordonarea profesorului Alexandru Nedelea. „Începând cu luna octombrie 2013, organizăm cursuri de limba chineză, iar pe parcursul anului universitar 2013-2014, profesoara Pan Yuyan, împreună cu membrii Clubului de Studii Asiatice, a promovat cursurile de limba chineză în întreg judeţul. Am organizat cursuri de artă decorativă şi caligrafie chineză. Am desfăşurat campanii de promovare a culturii şi civilizaţiei chineze în colegiile şi şcolile din judeţul Suceava“, explică profesorul Alexandru Nedelea.

Pan Yuyan

Astfel, la cursurile gratuite de limba chineză pe care Bella le ţine la universitate a suceveană de marţi până vineri sunt înscrişi 175 de studenţi.

Chineza la ţară

La propunerea profesorului Nedelea, tânăra chinezoaică şi-a extins cursurile şi în şcolile din cinci sate din apropierea oraşului Suceava.

„Profesorii elevilor din mediul rural i-au spus profesorului Nedelea, cel care îmi coordonează activitatea la universitate, că sunt copii care vor să înveţe limba chineză, dar familiile lor nu-şi pot permite să-i trimită la Suceava. Profesorul Nedelea şi soţia sa mi-au propus să mergem acolo şi să-i învăţăm chineza pe aceşti copii. Am fost de acord fără să ezit şi chiar pot să spun că am ajuns să-i iubesc pe aceşti copii“, mărturiseşte tânăra chinezoaică, menţionând că atunci când este cu ei se energizează.

„Micuţii sunt foarte drăguţi când interpretează cântece chinezeşti şi sper că le face plăcere să înveţe limba chineză şi cultura acestei ţări“, spune plină de mulţumire Pan Yuyan.

Pan Yuyan

Chinezoaica îşi iubeşte foarte mult elevii, pe care îi descrie ca fiind drăguţi, activi şi foarte năzdrăvani. Tânăra profesoară a fost impresionată de seriozitatea de care au dat dovadă aceştia, fapt ce a făcut-o să-şi dorească să le împărtăşească mare parte dintre cunoştinţele ei.

Interacţiunea cu europenii

În cei doi ani de când se află în Suceava, chinezoaica şi-a făcut cu uşurinţă foarte mulţi prieteni, care au ajutat-o să asimileze obiceiurile de aici. „În timp ce europenii sunt mult mai independenţi, fiind focusaţi pe individualism, asiaticii preferă munca în echipă“, este de părere Bella.

Cel mai mare ajutor, în acomodarea sa în România, a venit din partea soţilor Nedelea, care sunt profesori la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, cei doi devenind familia ei din Suceava.

Bella spune că în China, cultura europeană este foarte bine promovată, astfel că atunci când a venit în Europa a ştiut la ce să se aştepte din partea locuitorilor de pe acest continent.

S-a îndrăgostit de Bucovina

Pan Yuyan nu ştia foarte multe despre România înainte de a ajunge aici. A aflat primele informaţii despre ţara noastră de la părinţii ei, care au vizitat-o înainte de 1989. Imediat după sosirea la Suceava, tânăra chinezoaică s-a îndrăgostit de Bucovina, unde petrece cea mai mare parte a timpului său.

"Pentru mine, Suceava este un oraş mic şi liniştit, pe care îl iubesc foarte mult. Oamenii sunt foarte ospitalieri şi chiar mi-am făcut foarte mulţi prieteni. Am vizitat mai multe oraşe din România, unde m-am simţit foarte bine“, mărturiseşte Pan Yuyan.

Tânăra chinezoaică ar dori să-şi continue studiile în Suceava, la Universitatea „Ştefan cel Mare“, precizând că, dacă ar avea ocazia, ar urma doctoratul în cadrul universităţii de aici. Ea vrea chiar să aducă la studii în Suceava mai mulţi conaţionali, care doresc să înveţe într-un mediu academic precum cel de aici.

Pan Yuyan

Chiar dacă programul de voluntariat în care este implicată Pan Yuyan ar mai dura circa un an, ea doreşte să-şi continue activitatea în România, să aibă cât mai mulţi elevi din Suceava şi chiar nu exclude să se mute definitiv în Bucovina.

Copiii, fascinaţi de profesoara lor

Pan Yuyan a început să le predea limba şi cultura chineză copiilor din satele sucevene Udeşti, Reuseni, Plăvălari, Ştirbăţ şi Poieni din toamna anului trecut şi a reuşit să-i facă pe micuţi să se îndrăgostească de cursurile ei. Copiii sunt impresionaţi atât de limba chineză, cât şi de modul în care tânăra profesoară a reuşit să le capteze atenţia şi să-i facă să devină cât mai interesaţi de cultura Chinei.

„Eu consider că orele de chineză ţinute de domnişoara profesoară au fost de folos. M-a impresionat felul în care ne-a învăţat unele cuvinte, jocurile. Mi-a făcut plăcere să mă răcoresc cu evantaiele chinezeşti şi am cântat cântece din China“, spune Andreea-Denisa Pentiuc, elevă în clasa a VI-a, la şcoala din Poieni.

Un alt elev s-a arătat mulţumit de faptul că profesoara îi încuraja mereu. „Mi-a plăcut foarte mult, deoarece domnişoara a fost foarte apropiată de noi. Ne încuraja chiar dacă pronunţia noastră era, cu siguranţă, departe de cea corectă. Ne-a zâmbit mereu şi ne-a felicitat pentru străduinţa noastră“, spune Bogdan-Georgian Bolohan.

Pan Yuyan

Profesorul Alexandru Nedelea de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, coordonatorul Clubului de Studii Asiatice şi cel care este şi translator la cursurile Bellei, are o părere deosebită despre tânăra chinezoaică. „Tot mai multe persoane s-au arătat interesate de învăţarea limbii chineze, însă cel mai mare merit pentru acest lucru îl are Pan Yuyan, cea care reuşeşte să se facă plăcută tuturor cursanţilor săi“, a declarat Alexandru Nedelea.

Vă recomandăm şi:

Hunedorenii sunt invitaţi să cunoască limba şi cultura chineză. Ambasadorul Chinei a inaugurat Clasa Confucius

Centru Cultural Multilingvistic la Târgovişte, deschis la Târgovişte

 












 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite