O sabie voievodală a fost descoperită într-o pădure din Suceava

O sabie voievodală a fost descoperită într-o pădure din
Suceava

Sabia medievală descoperită la Suceava

Un bărbat din localitatea Râşca, judeţul Suceava, a găsit o sabie veche, în timp ce căuta soluţii de exploatare a unei parcele silvice de la graniţa dintre Râşca şi Mălini.

O sabie medievală a fost descoperită de un bărbat din comuna Râşca, judeţul Suceava, într-o pădure de la hotarul localităţii sale cu comuna Mălini. Potrivit primelor estimări ale specialiştilor de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Suceava, ar putea fi chiar o sabie voievodală.

Este vorba despre o sabie care datează din perioada medievală şi a fost descoperită de către un cetăţean din comuna Râşca, Florin Băeşu, la limita dintre comunele Râşca şi Mălini, pe raza Ocolului Silvic Râşca. Bărbatul a făcut această descoperire întâmplător, el căutând să identifice o parcelă silvică ce urma să fie exploatată. Duminică, în jurul prânzului, Florin Băeşu a găsit sabia, a anunţat ocolul silvic aferent, iar în termeni legali a fost predată către Direcţia de Cultură Suceava, conform articolului 49 din Legea 182/2000, privind protecţia patrimoniului cultural naţional.

„Acest obiect are o lungime de 108 centimetri, o lăţime de 4,5 centimetri, cu mâner de 21 de centimetri şi cu o rozetă în capătul mânerului de 5 centimetru diametru. Având în vedere lungimea mânerului este posibil ca această sabie să fi fost folosită cu două mâini în luptele de acum circa 300 de ani. Datorită caracteristicilor sale, este foarte posibil să fie o sabie voievodală – care a aparţinut unui voievod. Specialiştii Muzeului Bucovinei vor prelua obiectul şi vor face investigaţiile necesare determinării exacte a caracteristicilor specifice obiectului, metal, calitatea metalului, eventualele decoraţii, caracteristicile specifice unei anumite perioade”, a declarat Viorel Blănaru, reprezentant al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Suceava.

Alte ştiri din Suceava:

VIDEO O maşină răsturnată într-o râpă de pe malul Bistriţei a fost observată după nouă ore, şoferul fiind găsit mort

Descoperire de proporţii în Suceava: şapte morminte de pe vremea lui Ştefan cel Mare, găsite în curtea unei biserici

Ai mâncat vreodată „barabule pe şparhat sau pampuşte”? 20 de cuvinte ale bucovinenilor pe care niciun alt român nu le pricepe

Culmea inspecţiei fiscale la Suceava: patron avertizat de ANAF pentru un plus în gestiune de 14 bani

După 13 ani de la moartea tatălui, un sucevean a povestit cine a fost autorul. Criminalul a primit 20 de ani pentru odioasa sa faptă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările